Rôzne

RADÍME: Čo by v mikulášskom balíčku pre deti rozhodne nemalo chýbať?

Našich najmenších čaká čo nevidieť sladké prekvapenie. Odborníčka radí, čo by mal obsahovať mikulášsky balíček.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Čo by v mikulášskom balíčku pre deti rozhodne nemalo chýbať?
Zdroj: TASR

Rodičia by si mali dať záležať na zložení a kvalite mikulášskeho balíčka pre deti. Podľa Úradu pre verejné zdravotníctvo (ÚVZ) SR by sa v balíčku mali nachádzať viaceré druhy ovocia, orieškov, čokoláda s vyšším obsahom kakaa či zdravšie druhy keksov. TASR o tom informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ SR.

Detský organizmus potrebuje i rýchle kalórie. „Sladkosti nemusíte deťom úplne zakazovať, vyhnite sa však radšej čokoládovým napodobeninám, v ktorých je namiesto kakaového masla lacný palmový tuk. V mikulášskom balíčku by malo byť viac ovocia a tzv. zdravých sladkostí, menej tradičných mliečnych čokolád a cukríkov. Tie by mali tvoriť iba minimálnu časť,“ poznamenala vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR Jana Hamade.

Orechy aj sušené ovocie

„Pre deti je vhodná aj zmes rôznych orechov a orieškov v prirodzenom stave, teda nesolené, nesladené a nepražené. Do balíčka vložte dva – tri kúsky z každého druhu, môžete ich skombinovať s rôznymi druhmi sušeného ovocia, napríklad s hrozienkami, marhuľami alebo s iným sušeným ovocím, najlepšie v bio kvalite, ktoré nebolo chemicky ošetrené. Stačí 50 až 100 gramov, podľa veku dieťaťa,“ dodala Hamade. Vhodné sú najmä vlašské orechy, lieskovce, mandle a para orechy.

Vhodné ovocie

V mikulášskom balíčku by podľa hygienikov nemalo chýbať ovocie – jedno, dve jablká, pomaranče, mandarínky, hrušky či banány. „Exotické druhy ovocia pridajte iba ak máte istotu, že dieťa nie je na ne alergické,“ uviedla odborníčka.

Podľa ÚVZ SR deti, ktoré obľubujú med v mikulášskom balíčku, poteší tzv. medový medvedík, teda med v obale tvaru macíka. Med je zdravšou alternatívou sladkostí s vysokým obsahom cukru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM