Rôzne

RADÍME: Infekciu močových ciest spôsobuje črevná baktéria a nie prechladnutie

Prechladnutie nie je hlavným dôvodom infekcie močových ciest. Je to mýtus, upozorňujú lekári. Ide o problém bakteriálneho pôvodu.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Infekciu močových ciest spôsobuje črevná baktéria a nie prechladnutie
Zdroj: pixabay.com

Infekcia sa často začne ozývať v podobe menších bolestí v podbrušku s následným pálením a bolesťou pri močení. „Treba to ihneď riešiť,“ povedal urológ Marek Krolupper.

Radí zvýšiť pitný režim. Pomôcť dokážu čaje či podporné prípravky v boji proti problémom s močovými cestami. V prípade potreby odporúča navštíviť lekára. „Nežiaduce baktérie treba z tela doslova vyplaviť von a spláchnuť,“ povedal Krolupper.

Správna hygiena

Infekcia močových ciest reže a páli. Za touto nepríjemnosťou treba hľadať z 90 percent baktériu Escherichia coli, ktorá je súčasťou črevnej mikroflóry a prispieva k fungovaniu organizmu. „Problémy nastávajú v momente, keď sa dostane z konečníka do oblasti močových ciest,“ uviedol Krolupper.

Uvedené problémy postihujú viac ženy ako mužov. Ich močová trubica je totiž kratšia. Baktérie sa tak ľahšie dostanú do močového mechúra, kde sa potom ďalej množia a spôsobujú nepríjemnosti.

K prenosu uvedenej baktérie môže dôjsť aj nesprávnou hygienou po použití toalety. „Vždy by sme sa mali utierať smerom von,“ informoval Krolupper.

Vhodné výrobky

S umývaním intímnych partií to ale podľa lekára netreba preháňať. Môže sa tým podráždiť sliznica, „čo nahráva opakovaným návratom infekcie“. „Odporúčam používať kozmetiku priamo určenú na intímne partie,“ povedal Krolupper.

K prenosu baktérií môže dochádzať aj pri sexe. Po pohlavnom styku treba ísť na toaletu a dopriať si rýchlu sprchu, uvádza lekár. Infekcii močových ciest sa dá predchádzať „drobnými zmenami životného štýlu“. Okrem pitného režimu treba dbať aj na dostatočnú osobnú hygienu, nemožno tiež zadržiavať moč.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM