Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Láka vás podozrivo nízka cena pri nákupe cez internet? Radšej zbystrite!

Pri nákupe cez internet by ste mali byť obozretnejší. Najmä príliš nízka cena môže indikovať snahu o podvod.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Láka vás podozrivo nízka cena pri nákupe cez internet? Radšej zbystrite!
11
Galéria
Zdroj: Bigstock

Pri nakupovaní cez internet si treba overiť, či ide o spoľahlivého a overeného dodávateľa. Podľa polície k tomu môže občanom pomôcť, ak si napríklad prečítajú referencie a odporúčania ostatných zákazníkov. Varovným signálom je aj žiadosť o platbu vopred, spozornieť treba aj pri podozrivo výhodnej ponuke.

Ak je cenová ponuka výrazne nižšia ako pri ostatných predajcoch, môže ísť podľa polície o jednu z prvých indícii, že ide o podvod.

Odporúčania pri prvom nákupe

„Pri prvom nákupe odporúčame využiť platbu na dobierku, resp. pri prevzatí tovaru. Platby vopred sú jedným z najčastejších spôsobov, ako okradnúť zákazníka,“ priblížil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Vysvetlil tiež, že povinnosťou predajcov je uvádzať kompletné kontaktné údaje, obchodné a reklamačné podmienky.

V prípade spôsobenia škody alebo podozrenia zo zneužitia osobných údajov sa môžu občania obrátiť na políciu.

Oznámenie môžu podať na ktoromkoľvek oddelení, pričom polícia odporúča priložiť všetky dokumenty, ktoré by mohli pomôcť pri objasňovaní prípadu. Ako príklad uviedol hovorca email, objednávku, doklad o vykonanej transakcii, screenshoty a podobne.

Polícia rieši každé oznámenie

Slivka zdôraznil, že polícia sa zaoberá každým oznámením, v zmysle zákona sa zaoberá aj prípadmi nákupu zo zahraničia. „Trestný poriadok v ustanovení uvádza, čo sa rozumie miestnou príslušnosťou a vychádzajúc z uvedeného ustanovenia, ako aj odbornej praxe môžeme konštatovať, že polícia sa bude zaoberať aj týmito prípadmi,“ priblížil.

V prípade podozrenia zo zneužitia osobných údajov môžu občania podať sťažnosť aj na Úrade na ochranu osobných údajov.

Foto: ilustračné

Využívanie počítača
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM