Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Ročne pribudne 3500 Sloveniek s rakovinou prsníka, myslite na prevenciu

Počet karcinómov prsníka stúpa u mladých žien vo svete aj na Slovensku. Pre včasné odhalenie ochorenia by ženy mali chodiť na pravidelné prehliadky.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Ročne pribudne 3500 Sloveniek s rakovinou prsníka, myslite na prevenciu
Zdroj: TASR

Najúčinnejšou cestou k včasnému odhaleniu rakoviny prsníka je podľa odborníkov prevencia. Ženy by mali chodiť pravidelne na preventívne prehliadky a tiež si prsníky samy vyšetrovať. „Je potrebné zvyšovať zdravotnú uvedomelosť obyvateľstva,“ hovorí primár Oddelenia pre ochorenia prsníkovej žľazy v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Bella.

Preventívne prehliadky

Na preventívne gynekologické prehliadky chodí podľa štatistík niečo nad 30 percent žien a vyšetrenie prsníka, mamografiu, absolvuje len 25 percent v rámci preventívnej prehliadky.

„Pre včasné odhalenie onkologického ochorenia prsníkovej žľazy by si ženy pravidelne vykonávať samovyšetrenie prsníkov, chodiť na vyšetrenie prsníkov ku gynekológom a podľa veku ženy mať ultrazvukové alebo mamografické vyšetrenie,“ pripomína Bella. Ozrejmil, že by ho mali vykonávať všetky ženy od 18 rokov každý tretí mesiac, ženy nad 30 rokov každý mesiac.

Čím skôr sa rakovina prsníka odhalí, tým optimistickejšie sú vyhliadky na jej vyliečenie. Žena by mala navštíviť gynekológa, ak si našla hrčku v prsníku či v podpazuší, nad, alebo pod kľúčnymi kosťami, ak má na prsníku kožné zmeny ako napríklad svrbenie či začervenanie, alebo majú jej prsníky asymetrický tvar a veľkosť. Tiež pri výtoku z bradavky, najmä jednostrannom a krvavom, vťahovaní kože prsníka, zmenách a vťahovaní bradavky, bolesti prsníka, pri opuchu, príznaku pomarančovej kôry, zväčšení či poklesnutí jedného prsníka.

Žien s rakovinou pribúda

Každý rok stúpa počet karcinómov prsníka aj u mladých žien vo svete, ako aj na Slovensku. „U nás je to približne každá 12. žena, spolu teda do 3500 novodiag­nostikovaných žien s rakovinou prsníka ročne,“ doplnil Bella. Karcinóm prsníka predstavuje 20 až 25 percent novozistených onkologických ochorení žien a je najčastejším druhom rakoviny u žien. Tiež je celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtia žien na zhubné nádory. Na problematiku opäť upozorní aj Pochod za zdravé prsia, ktorý sa uskutoční 8. júna v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM