Peter Handzuš Rôzne

Rady úspešných podnikateľov môžu rozšíriť ďalší nepočujúci

O príkladoch úspešného podnikania, ale aj problémoch spojených s vedením vlastnej živnosti debatovali v týchto dňoch na stretnutí v Novom Smokovci nepočujúci podnikatelia zo Slovenska. Svoje skúsenosti si vymieňajú vo Vysokých Tatrách pravidelne už p

Ako TASR informovala Oľga Shaw z Nadácie Pontis, na stretnutí nepočujúcich podnikateľov medzi sebou komunikovali úspešní absolventi grantových programov, ktorí cez ne získali v uplynulých rokoch podporu na rozbeh svojho podnikania.

„Toto stretnutie slúžilo na výmenu skúseností medzi podnikateľmi, ako aj získavanie nových informácií, ktoré sa týkajú chránených dielní, chránených pracovísk, komunikácie so zákazníkom či marketingu,“ poznamenala s tým, že konzultačný servis pre sluchovo postihnutých podnikateľov plánujú realizovať v budúcnosti pravidelnejšie. „Rozbiehame nový program s poradenstvom pre nepočujúcich, ktorí sa budú môcť trikrát do roka stretnúť počas jedného týždňa s odbornými konzultantmi. Tí im následne budú radiť pri ich problémoch,“ objasnila Shaw.

Zároveň poznamenala, že aj v tomto období sa môžu nepočujúci, tak ako aj v uplynulých rokoch, uchádzať o dotáciu z nadačného programu Hľadáme ďalší zmysel – Pre podnikanie, a to až do výšky 3320 eur. „Finančnú podporu získajú len tí jednotlivci, ktorí absolvujú týždenný kurz Ako začať podnikať, v termíne od 29. januára do 4. februára 2012. Do troch týždňov po jeho ukončení musia predložiť svoj podnikateľský zámer, ktorého obhajoba bude v polovici marca pred komisiou zloženou zo školiteľov a zástupcov spoločnosti Slovak Telekom a Nadácie Pontis,“ doplnila Shaw.

Podľa jej slov získali tento druh grantového príspevku v uplynulých rokoch štyri desiatky sluchovo postihnutých ľudí. „Približne dvadsiatka z nich podniká a myslím si, že sa im celkom darí,“ podotkla s tým, že medzi úspešnými podnikateľmi sa nachádzajú, kaderníčky, stolári, maséri, grafici, ale napríklad aj výrobcovia padákov.
V poslednom prípade ide o nepočujúceho paraglajdistu Jozefa Markoviča. „Keďže má k tomuto športu vzťah, rozhodol sa, že bude šiť padáky. V súčasnosti spolupracuje s jednou českou firmou, ktorá ich vyrába a distribuuje do celého sveta,“ uzavrela Shaw.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM