Monika Vengrínová Rôzne

Rainerova chata bez chatára Petrasa? Minister Jahnátek chce novelizovať zákon

Chatár Peter Petras prevádzkuje Rainerovu chatu pätnásť rokov a je s ňou nerozlučne spätý. Zmluva mu však vyprší 31.decembra. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek chce tento problém vyriešiť novelou zákona.

Ilustračný obrázok k článku Rainerova chata bez chatára Petrasa? Minister Jahnátek chce novelizovať zákon
Zdroj: Webnoviny.sk

„Stretli sme sa s pánom Petrasom, aby sme prebrali jeho problém. Nie je to však len jeho problém, trápi to celé Tatry aj turistov a fanúšikov, ktorí ich navštevujú. Myslím si, že to, čo pán Petras robí pre turistický ruch, je veľmi významné a treba sa tejto téme venovať,“ uviedol Jahnátek.

Záujemca sa musí o prenájom uchádzať každé dva roky

Podľa neho je niekedy nutné, predovšetkým kvôli takýmto prípadom, zmeniť zákony, on sám sa bude snažiť presadiť novelu zákona o správe majetku štátu. „Súčasný stav je viac-menej zabetónovaný, pretože zákon je v tomto smere nekompromisný, každé dva roky by sa mal záujemca uchádzať o nehnuteľnosť do prenájmu. To samozrejme nezohľadňuje podstatu Rainerovej chaty, ktorá nemá hodnotu v majetku, ale v symbolike a atraktivite a má hodnotu aj v pánovi Petrasovi, pretože pokiaľ tu on nebude, chata utrpí,“ konštatoval minister.

Na túto tému už hovoril aj s kolegami z rezortov financií a vnútra a myslí si, že existuje legálne riešenie. V súčasnosti sa pripravuje novela zákona o správe majetku štátu, v rámci ktorej by sa mohol doplniť paragraf, ktorý by umožňoval, aby sa na vymedzenú dobu nemusela robiť verejná súťaž a predlžovala by sa automaticky. Bolo by to vo výnimočných prípadoch, ktoré sú celospoločenským záujmom. „Je celospoločenským záujmom, aby boli Tatry navštevované a táto chata je ich súčasťou, nie je o nejakom biznise, je o srdečnom prostredí a dobrých medziľudských vzťahoch. Každý na Slovensku ju pozná a každý videl atrakcie, ktoré toto prostredie zdobia každú zimu a myslím si, že sa to dá definovať ako celospoločenský záujem,“ konštatoval Jahnátek. Pochybuje o tom, že niekto bude proti tejto novele a proti tomu, aby Peter Petras pokračoval vo svojej práci na Rainerovej chate.

Novela zákona by mala platiť od 1.decembra

Zmluva známemu chatárovi končí 31. decembra, novela zákona by však mala platiť už od 1. decembra. Nebolo by tak nutné pristúpiť k verejnej súťaži na prevádzkovanie Rainerovej chaty. Všetko podľa ministra záleží od poslancov NR SR, on sám však bude na nich apelovať, aby takúto novelu zákona podporili. „Každé dobro sa vypomstí a predpokladám, že sa začnú útoky, hlavne cez médiá, ale sme na to pripravení,“ ubezpečil Jahnátek.

Peter Petras, ktorý prevádzkuje Rainerovu chatu viac ako pätnásť rokov, verí, že všetko je na dobrej ceste a keď napadne prvý sneh, nebude mať pochybnosti postaviť ďalší snehový Betlehem. „Tohto roku bude mať význam stability na Rainerovej chate,“ uzavrel chatár.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM