Peter Handzuš Rôzne

Rainerova chata jubiluje. Postavili ju pred 150 rokmi

Chatu postavili ako útulňu, ľudia sa v nej mohli schovať pred nepriaznivým počasím. Neskôr sa z nej stal len sklad pre chatu Kamzík. Chatár Peter Petrás si zobral ruiny chaty do prenájmu a vyčaroval v Rajnerke pôvodnú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Rainerova chata jubiluje. Postavili ju pred 150 rokmi
Zdroj: TASR

Rainerova chata vo Vysokých Tatrách si v tomto roku pripomína viacero významných jubileí. „Tento rok som vyhlásil na chate za Rainerov rok, budeme si totiž pripomínať 180. výročie podpísania zmluvy medzi Csákym a Rainerom o prenájme Starého Smokovca, potom bude 150. výročie postavenia chaty, a potom aj 15. výročie znovu otvorenia chaty,“ vymenúva miestny chatár Peter Petrás.

Opravil spustnutú chatu

Chata ležiaca v nadmorskej výške 1301 metrov má podľa neho pohnutú históriu. V roku 1863 ju postavili ako útulňu, čiže chata bola bez nejakého hospodára. Ľudia mohli prísť, prenocovať, skryť sa pred zlým počasím. „Potom o 21 rokov, keď postavili chatu Kamzík, útulňa zanikla a stala sa skladom materiálu pre chatu Kamzík. Skončilo to tak, že bola skladiskom paliva, odpadového materiálu, odpadkov a nakoniec tak spustla po zatvorení chaty Kamzík, že ju bolo treba zachrániť,“ dodal Petrás. Keď ju dostal do prenájmu v roku 1997, bola to ruina. Otvorili ju pre verejnosť až o rok neskôr.

Práce ako na kostole

Aj sám Petrás si v tomto roku pripomína významné jubileum. V auguste to bude totiž 50 rokov, čo prišiel do Vysokých Tatier a začal sa venovať horskému nosičstvu. Ako sám tvrdí, „tých 50 rokov preletelo ako 50 minút, všetko prebehlo veľmi rýchlo“. Po toľkých rokoch by si najstaršia chata na Slovensku podľa neho zaslúžila isté úpravy, hoci generálnou opravou prešla v roku 2003.

„Každá stará stavba má svoje slabiny a výnimkou nie je ani Rainerova chata. Táto stavba nemá základ, čiže voda sa dostáva do vnútra. Bolo by treba obdrenážovať chatu, predĺžiť strechu dozadu, aby nepadal dážď tesne ku chate, aby sme odrazili vodu. Je tu ešte veľa práce, bolo by treba novú dlažbu, opraviť drenáž pod dlažbou, tieto opravy potrebuje nutne urobiť,“ vymenoval Petrás. Problémom však podľa neho je, že chatu má len v nájme, a tak sa tam neoplatí robiť nejaké veľké investičné akcie. Nevylúčil však, že sa na spomínané práce v lete aj tak podujme.

Rainerova chata jubiluje. Postavili ju pred 150 rokmi
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM