Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Adela prichádza so zamračenou oblohou i denným mrazom

Pranostika na dnešný deň hovorí: Ak december leje, január potom zaveje. Vo štvrtok bude na väčšine územia zamračené s mrznúcim mrholením.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Adela prichádza so zamračenou oblohou i denným mrazom
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Najvyššia denná teplota –4 až –3 st. Prevažne slabý vietor.

Stred: Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na horách, a ojedinele aj v nižších polohách, malá oblačnosť. Najvyššia denná teplota –4 až –2, pri slnečnom počasí ojedinele teplejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 7 st. Slabý vietor.

Východ: Zamračené a hmlisto, ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Na horách ojedinele malá oblačnosť. Najvyššia denná teplota –3 až 0, pri slnečnom počasí ojedinele teplejšie. Slabý vietor.

Meniny má Adela

Ženské meno Adela má francúzsky pôvod a v preklade znamená „ušľachtilá bytosť, vznešená“. Adely sú očarujúce a veľmi sebavedomé ženy, ktoré pripravia iným nejedno prekvapenie. Napriek tomu ťažko nachádzajú v sebe rovnováhu.

Zveličujú, aby zapôsobili na iných a úspešne sa im to darí. Intenzívne sa zúčastňujú na dianí okolo seba. Študujú dosť dobre. Zameriavajú sa na profesie, kde majú možnosť nadväzovať kontakty a realizovať sa. Uplatnia sa napríklad v médiách.

Stalo sa doma

1937 – Začala premávať lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté Pleso vo Vysokých Tatrách.

2005 – Do civilu odišlo posledných 214 vojakov základnej vojenskej služby. Na Slovensku sa tak skončila éra povinnej vojenskej služby.

Stalo sa vo svete

1858 – Narodil sa známy hudobný skladateľ GIACOMO PUCCINI, ktorý najväčšie úspechy dosiahol svojimi operami Manon Lescaut, Bohéma, Tosca a neskôr aj operou Madame Butterfly. Zomrel 29.11.1924.

1882 – Americký vynálezca Thomas Alva Edison predviedol prvý elektricky osvietený vianočný strom.

Skladba dňa

1972 – Narodila sa Vanessa Paradisová, francúzska speváčka, herečka a modelka. Známou sa stala svojou piesňou „Joe le taxi“ (slovensky „Taxikár Joe“) už v roku 1987, v čase, keď mala len 14 rokov. Jej mladšia sestra Alysson je tiež herečkou.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM