Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Americký prezident Abraham Lincoln sa narodil pred 209 rokmi

Pranostika na dnes hovorí: "Suché fašiangy, dobrý rok." Meniny oslavuje Perla. Zamračené, občasné sneženie. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Americký prezident Abraham Lincoln sa narodil pred 209 rokmi
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, snehové prehánky, najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Perla

Ženské meno Perla je novšie meno a je slovenským variantom mien Margaréta, Margita, ktoré sú orientálneho pôvodu a v preklade znamenajú „perla“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Perla, Perlička.

Perly, ktoré oslavujú meniny 12. februára, majú vážnu a ťažko pochopiteľnú povahu. Sú aj dosť uzavreté. Tieto ženy sa zaujímajú o všetko, čo bezprostredne súvisí so životom. V štúdiu sa preto väčšinou zameriavajú na lekársku vedu. Bývajú príkladnými matkami, no niekedy im chýba viac autority na usmernenie svojich potomkov. V partnerskej oblasti si vyčítajú istú slabosť.

Ich zdravie je nestále. Raz sa Perly cítia dobre, na druhý deň nie. Prospejú im pokrmy z rýb a jablká.

Stalo sa doma

1650 – Brezno sa stalo slobodným kráľovským mestom.

1736 – Vo Viedni sa konal sobáš následníčky trónu Márie Terézie a Františka Štefana Lotrinského.

1773 – Mária Terézia vydala nariadenie o usadení a zamestnaní Rómov, čím bolo Rómom zakázané kočovať, používať svoj jazyk či dokonca sobášiť sa medzi sebou. Rómske deti sa mali dávať na výchovu do sedliackych rodín a všetci Rómovia sa mali usadiť, riadne sa zamestnať a zarábať si na živobytie. Panovníčka ich chcela týmto nariadením začleniť do majoritnej spoločnosti. Jej pokus sa však skončil neúspechom.

1919 – Po streľbe do demonštrantov v Bratislave zahynulo 8 ľudí a 11 bolo zranených. Udalosť bola výsledkom štrajku železničiarov na čele s predstaviteľmi nemeckej a maďarskej sociálnej demokracie.

Stalo sa vo svete

1541 – Bolo založené mesto Santiago de Chile.

1733 – Do Savannahu v americkom štáte Georgia pricestovali prví kolonisti, ktorých viedol anglický filantrop James Edward Oglethorpe.

1885 – Nemecký koloniálny politik Carl Peters založil Nemecko-východoafrickú spoločnosť, ktorá získala 27.2. cisárskym ochranným listom právo na získavanie pôdy vo východnej Afrike.

1912 – Pu Yi, posledný čínsky cisár abdikoval. Po 2000 rokoch tak prestalo existovať čínske cisárstvo.

1931 – Začalo vysielať Rádio Vatikán, prvé vysielanie začal pápež Pius XI. latinským príhovorom.

1961 – Podľa správy z Moskvy vypustil Sovietsky zväz prvú medziplanetárnu vesmírnu sondu k Venuši.

1973 – Vo Vietname boli prepustení prví americkí vojnoví zajatci.

2001 – Vo Veľkej Británii v Londýne zverejnili mapu ľudského genómu – súboru všetkých génov lokalizovaných v jadre.

2002 – Pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu sa začal súdny proces s bývalým prezidentom Juhoslávie Slobodanom Miloševičom, usvedčiť ho však žalobcovia už nestihli, Miloševič zomrel 11.3.2006 vo svojej cele na zlyhanie srdca.

2004 – Americký hračkársky koncern Mattel, výrobca bábiky Barbie a jej priateľa Kena, oznámil, že dvojica „sa rozišla“. Dve bábiky sa prvý raz stretli v televíznej reklame ešte v roku 1961.

2006 – V americkom New Yorku predstavil najväčší výrobca počítačových čipov na svete Intel svoj prvý 4-jadrový procesor.

2009 – Až 3,44 milióna dolárov zaplatil neznámy kupec za rukopis slávneho prejavu Abrahama Lincolna z roku 1864, ktorý dražil aukčný dom Christie's v a­merickom New Yorku. Lincoln predniesol prejav v Bielom dome po opätovnom zvolení za amerického prezidenta.

2009 – Na predmestí amerického mesta Buffalo, štát New York, havarovalo dopravné lietadlo spoločnosti Colgan Air; nehodu neprežilo 49 ľudí z lietadla a jeden človek na zemi.

2010 – Začali sa XXI. ZOH v kanadskom Vancouveri.

2011 – Polícia v alžírskom hlavnom meste Alžír obuškami zasahovala proti prodemokratickým demonštrantom, ktorí sa zišli na nepovolenej protestnej akcii.

2011 – Jemenskí vojaci zaútočili na protivládnych demonštrantov, ktorí oslavovali odstúpenie egyptského prezidenta Husního Mubaraka a žiadali odchod svojho vlastného lídra Alího Abdalláha Sáliha.

Skladba dňa

1939 – Narodil sa člen legendárnej hudobnej skupiny Doors, americký rockový hráč na klávesových nástrojoch a spevák RAY MANZAREK

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM