Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Amerika oslavuje Deň nezávislosti, meniny má Prokop

Dnešná pranostika hovorí: "Svätý Prokop prosí, nech slniečko svieti". Meniny má Prokop. Slnečno. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Amerika oslavuje Deň nezávislosti, meniny má Prokop
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Prokop

Mužské meno Prokop má grécky pôvod a význam mena je „pripravený na boj“, „priekopník“. Nositelia tohto mena oslavujú meniny 4. júla a stretávame sa s nimi iba výnimočne.

Prokopovia sú muži, ktorí si dokážu ujasniť priority a podľa toho sa aj zariadiť v živote. Ich zmysel pre realitu im nedovolí vzlietnuť veľmi vysoko. Dôkladne si vyberú odbor, v ktorom chcú pôsobiť. Zvyčajne v ňom potom dosahujú výrazný úspech. Vedia, čo chcú, aj za tým idú. Títo muži sú neústupčiví vo svojich názoroch i rozhodnutiach. Aj keď to nedajú vždy najavo, vnútorne sa bránia akejkoľvek náhlej zmene. Prokopovia sa zdôverujú iba svojim najbližším.

Sú veľmi odolní voči únave a obdivuhodne vitálni. Zdravotne slabšie majú obličky a oči. Ovplyvňuje ich planéta Saturn. Ich šťastné farby sú hnedá, čierna, tmavomodrá. Ochranná rastlina kostihoj, ochranné kamene achát a opál.

Stalo sa doma

907 – V bitke pri Bratislave Maďari porazili vojsko bavorského vojvodu Luitpolda. V súvislosti s touto bitkou sa v Salzburských análoch objavila prvá písomná zmienka o Bratislave.

1898 – Položili základný kameň Psychiatrickej liečebne Samuela Bluma v Plešivci, ktorá je najstaršou liečebňou tohto druhu na Slovensku.

1903 – V Budapešti začal vychádzať Slovenský týždenník, ktorého vydavateľom a redaktorom bol Milan Hodža.

2006 – Prezident SR Ivan Gašparovič prijal demisiu vlády SR Mikuláša Dzurindu a vymenoval 15 členov vlády SR Roberta Fica.

Stalo sa vo svete

1903 – Bol uvedený do prevádzky podmorský telegrafný kábel medzi San Franciskom a hlavným mestom Filipín Manilou.

1950 – Uskutočnilo sa prvé vysielanie rádia Slobodná Európa.

1985 – Britská matematička Ruth Lawrenceová získala ako 13-ročná bakalársky titul na univerzite v Oxforde.

1997 – Americká vesmírna sonda Pathfinder pristála na Marse.

Skladba dňa

1941 – Pavel Sedláček, Praha, spevák. Amatérsky začal spievať a hrať na gitare v roku 1957, keď vyhral súťaž talentov. Už v roku 1958 založil prvú rock'n'rollovú skupinu, hrali však iba niekoľko mesiacov. V roku 1959 vyhral súťaž Hľadáme nové talenty v pražskej Alfe. Na začiatku 60. rokov spolu s Petrom Kaplanom a Pavlom Chrastinom založili skupinu EP Hi-fi a po nej Big Beat Pavla Sedláčka. Účinkoval v divadle Semafor, z tej doby je prvý singel Život je pes (1964). Ako hosť nahral aj niekoľko piesní so skupinou Olympic. Po nútenej prestávke skúšal spoluprácu so skupinami Apollo, Flamengo (pieseň Džbán), s formáciou Rogers Band Františka Ringo Čecha aj v Hudobnom divadle Karlín. V začiatku 70. rokov začala jeho spolupráca so skupinou Fontána (hity Míček Flíček a hlavne Nejkrásnější dívka z celých Čech). Je jedným z prvých rock'n'rollových interpretov. V máji 2006 vyšla kompilácia najväčších hitov Pavla Sedláčka v edícii Pop galerie.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM