Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čo január zazelená, to máj spáli

Podľa tejto dnešnej pranostiky by sa nám malo postupne otepľovať. Príroda si na rozkvet ešte chvíľu musí počkať, naďalej pretrvávajú silné mrazy.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čo január zazelená, to máj spáli
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené, postupne zmenšovanie oblačnosti. Ojedinele slabé sneženie. Možnosť tvorby snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota –2 až 1 st. Prevažne severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), v nárazoch miestami okolo 13 m/s (45 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené, postupne miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –4 až 0 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –8 st. Prevažne severovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Východ: Oblačno až zamračené, len ojedinele zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé sneženie. Lokálne tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota –4 až –1 st. Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 13 m/s (45 km/h).

Meniny má Nataša

Ženské meno Nataša má ruský pôvod a v preklade znamená „dieťa Vianoc“. Ak sa záležitosti nevyvíjajú tak, ako by Natašky chceli, uzavrú sa do seba a sú nahnevané na celý svet. Ťažko sa prispôsobujú, sú svojrázne, ale aj veľmi inteligentné.

Prirodzenú príťažlivosť využívajú na to, aby ovládali iných a dosiahli svoje. Nataše sú dievčatá a dámy obdarené dobrou odolnosťou voči ochoreniam. Zo stravy by mali vylúčiť produkty s prídavnými látkami, ktoré neprospievajú obličkám.

Stalo sa doma

1902 – V Bratislave spustila výrobu Cvernová fabrika (Bratislavská cvernová továreň), prvá továreň na nite v Uhorsku.

1970 – Bolo sprevádzkované letisko Poprad-Tatry pre medzinárodnú dopravu.

Stalo sa vo svete

1899 – Narodil sa známy a legendárny americký gangster ALPHONSE CAPONE (Al Capone). Zomrel 25.1.1947.

2010 – Zomrel americký spisovateľ ERICH SEGAL, ktorý rozplakal milióny ľudí svojim ľúbostným románom Love Story (Príbeh našej lásky). Touto knihou zaznamenal v roku 1970 obrovský úspech. Išlo vtedy o najčítanejší román v USA a predali ho v počte 20 miliónov výtlačkov na celom svete. Svetovú slávu si získal aj rovnomenný film s Ryanom O'Nealom a Ali MacGrawovou. Narodil sa 16.6.1937.

Skladba dňa

1959 – Narodila sa Susanna Hoffs (rodená Susanna Lee Hoffs), Newport Beach, California, USA, gitaristka a speváčka, spoluzakladateľka americkej skupiny Bangles. Táto dievčenská pop-rocková formácia vznikla v roku 1981 v Los Angeles pod prvým názvom The Bangs, založili ju sestry Petersonové spolu s gitaristkou Suzanne Hoffs.

V ďalších troch rokoch sa presadili na americkej hudobnej scéne a zaradili sa medzi popredné formácie 80. rokov. Prvý hit, skladbu Manic Monday mali v januári 1986, zložil im ju známy Američan Prince.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM