Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Dážď pokropí spoľahlivých Tiborov i celé Slovensko

Zaspomíname si na prekladateľa Biblie do slovenčiny, legendárneho Brežneva a s Lunochodom sa pustíme do výskumu mesiaca.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Dážď pokropí spoľahlivých Tiborov i celé Slovensko
Zdroj: TASR

Počasie

Oblačno až zamračené, miestami dážď, na horách sneženie. Teploty 3 až 8 stupňov Celzia. Pranostika hovorí, že snehy novembrové, decembrové a januárové zostanú. Tak uvidíme.

Oslavuje Tibor

Meno Tibor má latinský pôvod a význam je „muž pochádzajúci zo starobylého mesta Tibur“ neďaleko Ríma. Tiborovia sú sebaistí, spoľahliví a optimistickí muži, ktorým nič nie je ľahostajné. Neradi sa vzdávajú svojich názorov, vždy dokončia prácu, ktorú začali. Navyše sú spokojní, keď majú vo veciach jasno.

Ochotne pomáhajú iným. Ich pozoruhodná inteligencia im umožňuje pochopiť ľudí so zložitou povahu. Tiborovia zanechávajú v spoločnosti dobrý dojem. Patria medzi mužov, na ktorých sa nezabúda.

Stalo sa na Slovensku

1714 – Narodil sa v Jánovciach kartuziánsky mních a prekladateľ Biblie do slovenčiny ŠTEFAN ROMUALD HADBAVNÝ. Zomrel 30.8.1780.

1891 – V americkom New Yorku vznikol spolok americko-slovenských žien Živena.

Stalo sa vo svete

1483 – Narodil sa nemecký teológ, kazateľ a reformátor, zakladateľ protestantizmu MARTIN LUTHER. Zomrel 18.2.1546.

1982 – Zomrel sovietsky komunistický politik a štátnik LEONID IĽJIČ BREŽNEV, Generálny tajomník ÚV KSSZ. Narodil sa 19.12.1906.

1970 – ZSSR vypustil sondu Luna 17 s vozidlom Lunochod 1 na prieskum Mesiaca.

Skladba dňa

V roku 1928 sa narodil Ennio Morricone. Zložil hudbu k desiatkam filmov, medzi nimi je aj slávny western Vtedy na Západe (1968).

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM