Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Deň rodičov bude slnečný a horúci, meniny má Krištof

Dnešná pranostika znie: Ak je človek ospanlivý, bárs je aj vyspatý a cíti únavu, signalizuje to, že v ten deň príde tichý dážď, ktorý nepotrvá dlho. Meniny má Krištof. Slnečno, na severe možnosť búrok. Teploty 27 až 32 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Deň rodičov bude slnečný a horúci, meniny má Krištof
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 29 až 32 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov C.

Meniny má Krištof

Mužské meno Krištof má grécky pôvod a v preklade znamená „nositeľ Krista“. Meniny oslavujú Krištofovia 28. júla.

Krištofovia patria medzi ľudí, ktorí sa celý život pokúšajú prísť veciam na koreň. K iným sa správajú priamo, uvoľnene a usilujú sa byť najlepšími v tíme. Radi by prešli celý svet. Žijú naplno, sú vnímaví a vyžadujú si veľa porozumenia. Sami nie sú však ľahko prístupní. Bývajú pozoruhodne životaschopní, náchylní sú na prechladnutie.

Stalo sa doma

1849 – Uhorský parlament v Segedíne prijal národnostný zákon, ktorý zaručoval jazykové práva nemaďarským národom v nižších úradoch, na súdoch a na školách. Prijal aj zákon o emancipácii Ži­dov.

1907 – Slovenskí vysťahovalci väčšinou z oravského regiónu položili vo Fort Williame (dnes Thunder Bay – Kanada) základný kameň katolíckeho kostola.

1920 – Najvyššia rada veľvyslancov na konferencii v belgickom meste Spa určila hranice medzi ČSR a Poľskom. Z územia republiky bolo odčlenených 25 obcí, 584 štvorcových kilometrov a 24.700 obyvateľov.

1976 – Do bratislavského jazera Zlaté piesky sa zrútilo československé dopravné lietadlo Iljušin IL-18. V lietadle zahynulo 70 pasažierov a šesť členov posádky. Jeden cestujúci zomrel na následky zranení po prevoze do nemocnice. Nažive zostali piati ľudia. Išlo o najväčšiu leteckú haváriu v histórii Slovenska a bývalého Československa.

2010 – Kladivár Libor Charfretag vybojoval na 20. Majstrovstvách Európy v Barcelone zlatú medailu. Vo finále triumfoval výkonom 80,02 metrov.

Stalo sa vo svete

1742 – Berlínskym mierom sa skončila prvá sliezska vojna, ktorá vypukla v roku 1740 a prerástla do vojny o rakúske dedičstvo medzi Rakúskom a Pruskom. Rakúsko sa muselo vzdať Horného a Dolného Sliezska a Kladska.

1914 – Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku, čím sa začala prvá svetová vojna. Vojna sa skončila 7.11.1918, keď bola nariadená všeobecná demobilizácia rakúsko-uhorských armád.

1928 – V holandskom Amsterdame otvorili IX. Letné olympijské hry. Prvýkrát sa olympijská fakľa zapálila od ohňa, ktorý priniesla štafeta bežcov z gréckej Olympie. Premiéru na olympijských hrách mal aj predaj amerického nápoja Coca-Cola.

1984 – V Los Angeles (USA) sa začali 23. Letné olympijské hry, ktoré bojkotovali mnohí športovci z krajín východného bloku.

2005 – Írska republikánska armáda (IRA) oficiálne oznámila ukončenie ozbrojenej kampane proti britskej nadvláde v Severnom Írsku.

Skladba dňa

1954 – Michael Kocáb, Praha, skladateľ, aranžér, pianista, organista, spevák, zakladateľ a líder skupiny Pražský výběr. Túto jazzrockovú a neskoršie rockovú formáciu založil Michael v roku 1975. V prvom období skupiny dochádzalo k častým personálnym zmenám. V roku 1978 vydali prvú LP platňu Žízeň. Po vydaní tejto platne došlo k prerušeniu činnosti skupiny, ktorá pokračovala od roku 1980. V tom roku prišli do kapely dvaja výborní muzikanti Michal Pavlíček a Vilém Čok. V roku 1982 nahrali album Straka v hrsti. Vydaný však bol až o šesť rokov neskôr, pretože po koncerte v Hradci Králové v januári 1983 bola skupine zakázaná činnosť. Na koncertom pódiu sa objavili až v roku 1987. V roku 1988 vychádza ich ďalší album Výběr. Na začiatku roka 1989 začali natáčať film Pražákům těm je hej, ktorý bol dokumentom o histórii skupiny. Bol dokončený až po novembri 1989. Po nežnej revolúcii bol Kocáb poslancom federálneho parlamentu, predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z Československa a jedným z hlavných iniciátorov odchodu ešte pred touto funkciou. 27. júna 1991 odišiel z Československa posledný sovietsky vojak, bol ním generálplukovník Eduard Vorobjov. K tejto udalosti usporiadal Pražský výběr sériu koncertov pod názvom Adieu C.A. (Zbohom sovietskej armáde). Na záverečnom koncerte bol Václav Havel a ako hosť vystúpil Frank Zappa. Ich ďalšie albumy boli Běr (1997), Tango Ropotámo (1998) a Habaděj (2004). V roku 2007 vyšiel album Vymlácený rockový palice, ktorý vydal Michael Kocáb pod názvom Pražský výběr II. V závere roka 2007 vyšla kompilácia Best Of Michael Kocáb. Od januára 2009 do marca 2010 zastával vo Vláde Českej republiky post ministra pre ľudské práva. V máji 2012 vyšiel v reedícii legendárny album Straka v hrsti a v marci 2013 aj ďalší známy album Běr. K životnému jubileu mu v júni 2014 vydal Supraphon v edícii Zlatá kolekce trojkompiláciu Povídali, že mu hráli, nazvanú podľa rovnomenného sólového albumu z roku 1988. V novembri 2016 vydal album Abstract. Skomponoval filmovú hudbu k viac ako šesťdesiatim celovečerným či dokumentárnym a animovaným filmom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM