Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Do víkendu vkročíme slnečným a teplým počasím, meniny má Koloman

Pranostika na dnes znie: Keď sa drží list v mesiaci októbri na stromoch pevne, to znamená krutú zimu. Meniny má Koloman. Jasno až polooblačno a ráno miestami hmla. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Do víkendu vkročíme slnečným a teplým počasím, meniny má Koloman
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Koloman

Koloman je disciplinovaný

Mužské meno Koloman má keltský pôvod a v preklade znamená „pustovník“. Nositelia tohto na Slovensku málo zaužívaného mena oslavujú meniny 13. októbra.

Kolomanovia sa prejavujú ako tajomní, neprístupní a nevľúdni. Sú mlčanliví, utiahnutí do seba a ťažko menia svoje názory. Charakterizuje ich veľká disciplinovanosť a schopnosť značného vypätia. Študujú sami a radi, neraz dlho do noci. Stávajú sa z nich väčšinou zanietení výskumníci, inžinieri alebo originálni umelci.

Zdravie Kolomanov je znamenité, rovnako ako aj vitalita. Potrebujú vyváženú a pravidelnú stravu. Pozor by si mali dávať na kosti.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Kolomanov sú zelená, biela a modrá. Ochranné rastliny valeriána, čakanka, ochranné kamene citrín, zafír a jaspis.

Stalo sa doma

1781 – Vo Viedni bolo vydané jedno z najdôležitejších nariadení cisára Jozefa II., známe ako Tolerančný patent, ktorý síce neznamenal úplné zrovnoprávnenie katolíckeho a nekatolíckeho vierovyznania, ale výrazne prispel k zrovnoprávneniu obyvateľstva v Rakúsko-Uhorsku. Tolerančný patent zaručoval pre kresťanských nekatolíkov nerušený výkon ich bohoslužieb, výkon povolania bez obmedzenia, zriaďovanie cirkevných zborov či výstavbu kostolov. Pre Uhorsko začal platiť od 25.10.1781.

1914 – Svoju činnosť začala na základe zákona z roku 1912 Alžbetínska univerzita v Bratislave. Prednášať sa však začalo až v apríli v roku 1915. Mala právnickú, filozofickú a lekársku fakultu. Zanikla v roku 1919.

1988 – Horolezci pod vedením Ivana Fialu začali výstup na Mount Everest tzv. Bonnigtonovou cestou. Pri zostupe 17.10. zahynuli horolezci: Jozef Just, Dušan Becík, Peter Božík a Jaroslav Jaško.

2011 – Slovensko na druhý pokus ako posledná krajina eurozóny schválila posilnenie dočasného eurovalu. Po dohode troch koaličných strán s opozičným Smerom-SD išlo o očakávaný výsledok, keď dodatok k medzinárodnej zmluve podporila výrazná väčšina 114 zo 147 prítomných poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

Skladba dňa

1948 – Sammy Hagar, Monterey, California, USA, exspevák a rytmický gitarista skupiny Van Halen, hral v nej do roku 2005. Táto americká hard-rocková formácia vznikla v roku 1974 v kalifornskej Pasadene. Po roku si získali povesť najhlučnejšej a najtvrdšej skupiny v okolí Los Angeles. Vo februári 1978 pod názvom Van Halen vydali debutový album, dostal sa do prvej dvadsiatky, predali sa viac ako dva milióny výliskov. Skladba z neho, You Really Got Me, cover verzia známeho hitu skupiny Kinks bola v marci 1978 ich prvou v americkej hitparáde. Úspešní boli hlavne v 80. rokoch, v TOP 40 hitparáde mali celkom 16 piesní, z nich bola najväčším hitom Jump, ktorá viedla americký rebríček vo februári 1985. Hitmi boli aj piesne Why Can't This Be Love z marca 1986 a When It's Love z júla 1988. Vydali dvanásť albumov, najnovší s názvom A Different Kind Of Truth vyšiel vo februári 2012. Štyri z nich sa dostali na prvú pozíciu v rebríčku, k diskografii patria aj dve kompilácie a jeden live album.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM