Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Koniec týždňa bude v znamení teplôt nad 30 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Ak hrmí, keď je slnce v znamení leva, škodí to raži a jačmeňu." Meniny oslavuje Oľga. Na Slovensku bude v nedeľu polooblačno až oblačno, miestami búrky. Teploty dosiahnu 28 až 33 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Koniec týždňa bude v znamení teplôt nad 30 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty dosiahnu 20 až 17 a najvyššie denné teploty 30 až 33 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, je tu možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty dosiahnu 19 až 14 a najvyššie denné teploty 28 až 32 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, je tu možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty dosiahnu 19 až 15 a najvyššie denné teploty 28 až 32 stupňov C.

Meniny má Oľga

ôvod mena Oľga je severský. Je zaužívané hlavne v rusky hovoriacich a okolitých krajinách. Jeho nositeľky na Slovensku oslovujeme Olinka, Olina. Význam tohto ženského mena je „zdravá“, „šťastná“.

Oľgy, ktoré majú meniny 23. júla, sa vyznačujú tvrdou povahou. Reagujú rýchlo a svojrázne. Zodpovednosť im je samozrejmá, najlepšie sa cítia v povolaniach, v ktorých treba vynaložiť veľa úsilia a konať samostatne. Skalopevne pritom zastávajú svoj názor. Nositeľky tohto mena sú dosť nedôverčivé a len málokedy sa dajú presvedčiť o nezištnom priateľstve či láske. Ich život pripomína neustály zápas či už v rodine alebo v práci.

Stalo sa doma

1851 – V Banskej Bystrici inaugurovali Štefana Moysesa do funkcie banskobystrického rímskokatolíckeho biskupa.

1860 – V Uhorsku vydali nariadenie, podľa ktorého sa úradnou rečou popri nemeckom jazyku stal aj maďarský. V 22 stoliciach sa mohol používať v úradnom styku aj slovenský jazyk.

1914 – V Uhorsku nadobudli platnosť prísne nariadenia o zrušení slobody zhromažďovania, prejavu a tlače, na ktorú uvalili prísnu cenzúru. Nariadenia boli dôsledkom prehlbujúcej sa politickej krízy a hrozby vojny.

Stalo sa vo svete

1976 – Predseda portugalskej Socialistickej strany (Partido Socialista, PS) Mário Soáres zložil sľub ako prvý premiér ústavnej vlády od zvrhnutia diktatúry v roku 1974.

1986 – Britský princ Andrew sa oženil so Sarah Fergusonovou, dievčaťom nešľachtického pôvodu. Manželia získali titul vojvodu a vojvodkyne z Yorku, majú spolu dve dcéry. V roku 1996 sa rozviedli.

1999 – Z floridského Mysu Canaveral odštartoval raketoplán Columbia, ktorého veliteľkou bola prvýkrát v dejinách americkej kozmonautiky žena, plukovníčka letectva Eileen Collinsová.

2005 – Bombové výbuchy v egyptskom červenomorskom letovisku Šarm aš-Šajch si vyžiadali 88 mŕtvych a viac ako 200 zranených. K bombovým útokom sa prihlásila sýrsko-egyptská skupina Brigády Abdalláha Azzáma, prepojená na medzinárodnú teroristickú organizáciu al-Káida.

Skladba dňa

1965 – Narodil sa fenomenálny Slash (vlastným menom Saul Hudson), Hampstead, Londýn, UK, exsólový gitarista americkej skupiny Guns N' Roses.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM