Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Kým na západe budú teploty už plusové, inde ešte hlboko pod nulou

Pranostika na dnešný deň hovorí: V januári mráz teší nás, v januári voda - to je večná škoda. Teploty budú najmä na západe príjemnejšie, inde ľudí potrápia mrazy.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Kým na západe budú teploty už plusové, inde ešte hlboko pod nulou
Zdroj: pixabay.com

Západ: Zrána ešte oblačno až zamračené a miestami slabé sneženie. V priebehu dňa už bez zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Ráno ešte miestami tvorba snehových jazykov. Najvyššia denná teplota 3 až 6 st. Západný až severozápadný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami prechodne okolo 12 m/s (45 km/h).

Stred: Spočiatku oblačno až zamračené a na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky. V priebehu dňa na ubúdanie zrážok a na juhu územia aj čiastočné zmenšenie oblačnosti. Miestami tvorba snehových jazykov alebo závejov. Najvyššia denná teplota –3 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –7 st. Slabý, v priebehu dňa miestami západný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Na horách silný až búrlivý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené a spočiatku na viacerých miestach slabé sneženie alebo snehové prehánky. V priebehu dňa ubúdanie zrážok a miestami aj čiastočné zmenšovanie oblačnosti. Lokálne tvorba snehových jazykov, alebo i závejov. Najvyššia denná teplota –6 až –1 st. Prevažne južný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), na horách silný až prudký vietor.

Meniny má Ernest

Mužské meno Ernest má nemecký pôvod a v preklade znamená čestný, rozhodný, horlivý. Ernestovia majú pokojnú, takmer flegmatickú povahu. Sú výkonní v práci a veľmi prívetiví. Desia sa ľudí, ktorí sa robia dôležitými a neprimerane reagujú.

Ernestovia sa radi vzdelávajú a robia dve veci naraz. Priťahujú ich slobodné povolania. Majú výraznú obrazotvornosť a umelecké sklony. Ernestovia vytvárajú dojem, že si chcú zachovať odstup. Chodia dokonale oblečení, od detstva si potrpia na vkusné ošatenie. Ich drobné problémy so zdravím sú zapríčinené väčšinou nesprávnym spôsobom života. Nemali by si preťažovať nohy.

Stalo sa doma

1856 – Zomrel v Modre národný buditeľ, vodca národného a sociálneho pohybu v rokoch 1848–49, zakladateľ a redaktor Slovenských národných novín a Orla tatranského, básnik, filozof, publicista, historik, pedagóg a politik ĽUDOVÍT ŠTÚR, iniciátor uzákonenia spisovnej slovenčiny. Narodil sa 29.10.1815.

1979 – Narodil sa v Starej Ľubovni hokejista MARIÁN HOSSA, slovenský reprezentant v ľadovom hokeji a hviezda NHL. V súčasnosti hráč tímu Chicago Blackhawks, s ktorým v sezóne 2009/2010 získal Stanley Cup.

Stalo sa vo svete

1976 – Zomrela slávna britská autorka detektívnych románov AGATHA CHRISTIE. Hlavnou postavou jej príbehov je elegantný detektív Hercule Poirot, ktorý vystupuje v 33 románoch a v mnohých poviedkach. Okrem Poirota vytvorila aj ďalšiu úspešnú postavu – staršiu dámu s viktoriánskymi spôsobmi, slečnu Jane Marplovú, ktorá bola po prvýkrát predstavená v románe Vražda na fare v roku 1931. Narodila sa 15.9.1890.

1990 – Rumunsko ako prvá krajina východnej Európy a niekdajšieho Varšavského paktu zakázala komunistickú stranu.

Skladba dňa

1993 – Narodil sa Zain Javadd „Zayn“ Malik, bývalý člen skupiny One Direction. Skupinu dali dohromady Nicole Scherzinger, Simon Cowell a Louis Walsh v súťaži X-FACTOR. Spolu so Zaynom Malikom boli členmi skupiny Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan a Louis Tomlinson.

V roku 2011 vydala skupina svoj prvý album s názvom Up All Night. Nasledovali albumy Take Me Home v roku 2012, Midnight memories v roku 2013 a album s názvom Four v roku 2014.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM