Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Medzinárodný deň učiteľov bude slnečný s teplotami do 20 stupňov

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na svätého Placida slnko ohňa nevydá. Meniny má Viera. Slnečno, ráno ojedinele hmla. Teploty 15 až 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Medzinárodný deň učiteľov bude slnečný s teplotami do 20 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 8 až 5 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 2 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 7 až 3 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Viera

Ženské meno Viera má slovanský pôvod a jeho voľný význam je „viera“. Na Slovensku je toto meno bežné a jeho nositeľky oslovujeme Vierka, Vieročka, Vera.

Vierky, ktoré majú meniny 5. októbra, nie sú ľahké povahy. Ide o veľmi priebojné bytosti, vytrvalé v práci. Charakterizuje ich aj ráznosť a rozhodnosť. Sú z nich obdivuhodné matky, ktoré všetko obratne zvládajú.

Tieto ženy majú sklon uzatvárať sa do seba a zďaleka neprejavujú všetky svoje myšlienky a city. Viery sa cítia dobre v spoločnosti, ale obmedzujú počet priateľov a starostlivo si ich vyberajú. Vedia zavčasu riešiť svoje ťažkosti a čeliť životným problémom.

Viery majú veľkú vitalitu a pevné zdravie. Problémy môžu mať s pokožkou. Mali by sa vyhýbať mastným jedlám a jedálny lístok si obohatiť najmä o ryby, jablká a zeler.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová, biela a sivá. Ochranné rastliny čakanka, saturejka, valeriána, ochranné kamene jaspis a zafír.

Stalo sa doma

1919 – Narodil sa v Trenčíne spisovateľ, historik, právnik, a pedagóg VOJTECH ZAMAROVSKÝ, jeden z najvýznamnejších slovenských autorov literatúry faktu v celosvetovom meradle. Zamarovský je nositeľom čestného titulu Veľvyslanec helenizmu za rok 2006, ktorý mu udelila prefektúra gréckych Atén za celoživotné dielo a príspevok k šíreniu myšlienok helenizmu v celom regióne strednej a východnej Európy. O Mezopotámii, starovekom Grécku a starovekom Egypte napísal 14 kníh. K najznámejším patria Za siedmimi divmi sveta, Objavenie Tróje, Grécky zázrak či Vzkriesenie Olympie. Zomrel 26.7.2006.

1929 – Podpredsedu SĽS Vojtecha Tuku odsúdili na 15 rokov väzenia, z ktorých si odsedel osem a pol roka.

1938 – Abdikoval prezident ČSR Edvard Beneš.

2009 – Tri slovenské a tri maďarské mestá – Komárno, Hurbanovo, Kolárovo, Tata, Komárom, Kisbér – vytvorili nový euroregión Európske zoskupenie územnej spolupráce Pons Danubii s ručením obmedzeným, ktorý na Slovensku začal vystupovať pod názvom Zoskupenie Pons Danubii. Sídlo má v Komárne.

Stalo sa vo svete

1842 – Josef Groll v Plzni uvaril prvé novodobé priezračné zlaté pivo tým, že skombinoval bavorský spôsob spodného kvasenia s miestnymi ingredienciami – svetlým sladom, mäkkou vodou a žateckým chmeľom.

1908 – Bulharsko vyhlásilo nezávislosť od Osmanskej ríše.

1962 – Vo Veľkej Británii vyšiel prvý singel skupiny Beatles s názvom Love Me Do.

1983 – Lídrovi poľskej odborovej organizácie Solidarita Lechovi Walesovi udelili Nobelovu cenu za mier.

1994 – Vo švajčiarskych dedinách Chiery a Granges-sur-Salvan polícia objavila 48 tiel obetí hromadnej kultovej samovraždy príslušníkov švajčiarsko-kanadskej sekty Rádu zlatého chrámu.

2004 – Američania David Gross, David Politzer a Frank Wilczek dostali Nobelovu cenu za fyziku. Trojica amerických fyzikov objavila zvláštny aspekt takzvaného silného vzájomného pôsobenia, zodpovedného za súdržnosť elementárnych častíc hmoty (kvarkov). Silné vzájomné pôsobenie patrí medzi štyri základné prírodné sily.

Skladba dňa

1945 – Brian Conolly (rodený Brian Francis Conolly), Govanshill, Glasgow, Škótsko, spevák skupiny Sweet. Táto formácia vznikla v januári 1968 pod názvom Sweetshop. V roku 1970 si skrátili názov na Sweet a priradili sa k popredným anglickým glamrockovým formáciám éry 70. rokov. V máji 1971 mali v hitparáde prvú skladbu Funny Funny. V rokoch 1971 až 1974 spolupracovali so známou autorskou dvojicou Nicky Chinn – Mike Chapman. V novembri 1971 vydali prvú LP platňu s názvom Funny How Sweet Co-Co Can Be. V singlovej hitparáde mali 14 skladieb. Najúspešnejšou z nich bola Blockbuster, ktorá sa vo februári 1973 dostala na prvú pozíciu. Hitmi boli aj piesne Co-Co, Little Willy, Wig Wam Bam, Hell Reiser, The Ballroom Blitz, Teenage Rampage či Fox On The Run. Rozišli sa v roku 1982. V roku 1986 sa pokúsili o návrat, už ale bez väčšieho úspechu. Vydali deväť štúdiových albumov, k diskografii patria aj tri live a viac ako desiatka kompilačných albumov. Pod názvom Andy Scott's Sweets, už v novom zložení, účinkujú príležitostne na hudobných festivaloch, pričom jediným z úspešnej zostavy 70. rokov je už iba gitarista Andy Scott. Brian Conolly zomrel 9. februára 1997 vo veku 51 rokov v anglickom Slough.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM