Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Mikuláš prinesie na hory sneh a do nížin dážď, teploty 0 až 5 °C

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď na Mikuláša prší, zima ľudí hodne skruší. Meniny má Mikuláš. Zamračené, občasné sneženie, v nížinách dážď. Teploty 0 až 5 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Mikuláš prinesie na hory sneh a do nížin dážď, teploty 0 až 5 °C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, sneženie, najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Mikuláš

Mužské meno Mikuláš pochádza z gréčtiny a v preklade znamená „víťaz“. Jeden z najuctievanejších kresťanských svätcov bol biskup menom Mikuláš, o ktorom sa šíria mnohé historky a legendy. S nositeľmi tohto krstného mena sa v súčasnosti na Slovensku stretávame skôr ojedinele. Oslovujeme ich Miki. Meniny oslavujú 6. decembra.

Dominantnými vlastnosťami Mikuláša sú vôľa, aktivita, mravnosť a dynamizmus. Keď Mikulášovia za niečím idú, nič ich nezastaví. Emotívne sú menej výrazní, svoje reakcie vedia ovládať. Nie je ľahké v niečom im odporovať.

Mikulášovia sú väčšinou na vedúcich postoch, či už v politike, priemysle, obchode. Sú to inteligentní muži. Hoci pôsobia ako vážnejší a konzervatívni, v skutočnosti sú pôžitkári, ktorí majú radi pohodlie.

Mikulášovia vedú život náročný na vlastné zdravie. Mali by sa vystríhať najmä duševnej prepracovanosti a pravidelne športovať.

Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ich šťastné farby sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a skalica, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1559 – Na zhromaždení evanjelikov duchovného a svetského stavu v Kremnici bolo prijaté spoločné vyznanie viery siedmich banských miest a obcí (Banská Štiavnica, Kremnica, Ľubietová, Banská Bystrica, Pukanec, Banská Belá, Nová Baňa) tzv. Confessio heptapolitana, ktorého autorom bol štiavnický kňaz Ulrich Cubicularis.

1774 – Rakúsko-uhorská panovníčka Mária Terézia vydala Všeobecný školský poriadok, na základe ktorého sa školy stali štátnymi a v Rakúsku sa zaviedla povinná školská dochádzka pre deti od šesť do 12 rokov. V roku 1777 schválila osobitnú štátnu normu pre Uhorsko podobnú Všeobecnému školskému poriadku: Ratio educationis totisque rei literariae et Provincias eidem adnexas.

1868 – Rakúsko-uhorský panovník František Jozef podpísal tzv. národnostný zákon. Týkal sa obyvateľov Uhorska nemaďarskej národnosti s výnimkou Chorvátov, ktorí získali územnú a politickú autonómiu. Zákon vychádzal z doktríny jednotného politického národa a za štátny jazyk bola určená maďarčina.

2008 – Kulturistka Jana Purdjaková získala v španielskej Santa Suzanne titul majsterky sveta v kategórii do 55 kg. Bol to jej šiesty triumf na majstrovstvách sveta (MS) žien vo fitnes, body fitnes a kulturistike.

2017 – Hokejista Marián Gáborík dosiahol v zámorskej NHL dve významné méty – jubilejný 400. gól a 800. kanadský bod. Na 800 bodov (400+400) potreboval 996 stretnutí základnej časti.

Stalo sa vo svete

1907 – Najmenej 361 baníkov zahynulo pri výbuchu v bani spoločnosti Fairmont Coal Company v Mononaghu, štát Západná Virgínia. Bola to jedna z najhorších banských katastrof v histórii USA.

1917 – Fínsko vyhlásilo nezávislosť od Ruska.

1921 – Britsko-írska dohoda uznala Írsko za slobodný štát so štatútom domínia v rámci Spoločenstva národov (Commonwealthu). Severné Írsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva.

1978 – Španieli sa v referende vyjadrili za demokratickú ústavu.

1989 – V Kanade Marc Lepine zabil v budove Strojárskej fakulty Montrealskej univerzity 14 študentiek. V roku 1991 kanadská vláda vyhlásila 6. december za Národný deň pamiatky a akcií proti násiliu páchanému na ženách.

1992 – V indickom meste Ajódhja prepukli boje medzi hinduistami a moslimami po tom, čo bola zničená tamojšia mešita. Obe náboženstvá považujú toto miesto za sväté. Pri násilnostiach zahynulo 1200 ľudí.

1997 – Bezprostredne po štarte havarovalo v ruskom meste Irkutsk pri Bajkalskom jazere vojenské lietadlo An-124. Zrútilo sa na obytnú štvrť sibírskeho Irkutska, pričom zahynulo viac ako sto ľudí.

1999 – Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu (International Criminal Tribunal for Rwanda – ICTR) so sídlom v tanzánskom meste Arusha odsúdil na doživotný trest vodcu hutuských extrémistických milícií Georgesa Rutagandu.

Skladba dňa

1988 – zomrel Roy Orbison (*23.apríla 1936, Vernon, Texas), spevák, skladateľ a gitarista. V hitparáde mal 23 skladieb, prvým hitom bola Only The Lonely, potom v októbri 1964 Pretty Woman, posledný hitom skladba You Got It, tá bodovala v hitparáde počas januára 1989, už mesiac po jeho smrti. Nahral viac ako dve desiatky štúdiových albumov. Roy Orbison zomrel 6.decembra 1988 vo veku 52 rokov v americkom Hendersonville, štát Tennessee, dva dni predtým ešte odohral koncert v Clevelande.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM