Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Hromnice rátajte so snehom i dažďom, meniny má Erika a Erik

S dnešným dňom je spojená pranostika: Na Hromnice chumelice, nebýva už zimy více. Meniny má Erika a Erik. Zamračené a sneženie, v nížinách dážď. Teploty 0 až 5 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Hromnice rátajte so snehom i dažďom, meniny má Erika a Erik
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 2 až 5 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Východ: prevažne zamračené a sneženie. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 0 až 4 stupne C.

Meniny má Erika a Erik

Ženské meno Erika je odvodené z mužského mena Erik. Meniny oslavujú spolu v ten istý deň – 2. februára.

Eriky sú dievčatá a dámy, ktoré hľadajú zabudnutie v eufórii bezstarostného života. Sú dosť uzavreté, žijú vo svojom malom svete. Možno ich ľahko ovplyvniť.

Na Erikách je pozoruhodné, že majú mimoriadnu predvídavosť. Bytostne túžia po veľkej láske, lebo im dáva pocit bezpečia. Nie je ľahké ich milovať, pretože sa skrývajú za falošný cynizmus.

Obľúbené farby Eriky sú čierna a zelená. Ochranné rastliny medovka a baza, kamene ametyst a jaspis.

Mužské meno Erik má škandinávsky pôvod a v preklade znamená „ctihodný vládca“. Na Slovensku je menej zaužívané, rovnako aj ženská podoba tohto mena.

Ak by sme mali nositeľa krstného mena Erik prirovnať k niektorému zvieraciemu totemu, vybrali by sme leoparda. Erik sa rovnako ako leopard dá strhnúť a vie sa aj dobre zorientovať.

Muži s týmto menom sa vedia prispôsobiť prostrediu a dostanú sa takmer z každého problému. Ich sebavedomie je výrazné. Ak si vezmú do hlavy, že niečo dokážu, tak to určite dokážu. Sú tiež manuálne zruční a komunikatívni. Po štúdiách môžu byť napríklad úspešnými obchodnými zástupcami. Sú odolní voči únave, zavše trpia bolesťami hlavy.

Ich obľúbené farby sú hnedá a čierna. Ochranné rastliny kostihoj a štiav, kamene zafír a opál.

Stalo sa doma

1644 – Juraj I. Rákoci vtrhol so svojimi oddielmi na východné Slovensko, čím sa začalo jeho povstanie proti Habsburgovcom.

1885 – V Martine založili Tatra banku, ktorá bola prvým finančným ústavom so slovenským kapitálom.

1923 – V Prahe sa začal päťdňový I. riadny zjazd KSČ, na ktorom sa po prvý raz formulovalo stanovisko k národnostným vzťahom v ČSR, pričom sa akceptovala teória o jednotnom československom národe.

1993 – NR SR schválila zákon o menovej odluke.

1996 – NR SR schválila zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému.

2009 – Vládny kabinet na svojom mimoriadnom rokovaní schválil prvý balík opatrení na minimalizáciu dopadov svetovej finančnej a hospodárskej krízy, ktorý sa týkal podpory zamestnanosti.

Stalo sa vo svete

1808 – Francúzska armáda cisára Napoleona I. opätovne a protiprávne obsadila Vatikán, pretože pápež Pius VII. sa odmietol zúčastniť na kontinentálnej blokáde Veľkej Británie.

1924 – Vo francúzskom Chamonix založili Medzinárodný lyžiarsky zväz (FIS).

1984 – V Libanone opäť vypukla občianska vojna, pričom padla vláda a šiiti spolu s drúzmi žiadali odstúpenie kresťanského prezidenta Amína Gemayla.

1986 – Na parlamentných voľbách v Lichtenštajnsku sa mohli po prvý raz zúčastniť aj ženy.

2002 – Civilný sobáš uzavreli holandský korunný princ Willem-Alexander a jeho snúbenica Maxima Zorreguietová, pôvodom z Argentíny. Nevesta neurodzeného pôvodu sa po obrade oficiálne stala holandskou princeznou.

2009 – Ruský rubeľ sa prepadol na najnižšiu hodnotu oproti doláru za 11 rokov, na 36,3550 RUB/USD.

Skladba dňa

1977 – Shakira (rodená Shakira Isabel Mebarak Ripoll), Barranquille, Kolumbia, speváčka. Mala necelých štrnásť, keď vydala prvý album s názvom Magia. V roku 1994 vychádza druhý album v španielčine Peligro. V roku 1998 spolupracovala s Emiliom Estefanom a výsledkom bol album żDónde están los ladrones?. V novembri 2001 vychádza jej prvý album v angličtine s názvom Laundry Service. Hitmi z tohto albumu boli skladby Objection, Underneath Your Clothes a Whenever, Wherever. V júni 2005 vydala album Fijación oral 1 (v španielčine) a potom v novembri 2005 anglickú verziu Oral Fixation 2, hitom z neho bola skladba Don't Bother. Od júna 2006 koncertovala na európskej a americkej Oral Fixation Tour, ktorú začínala vystúpením v Španielsku. Doteraz získala celkom deväť cien Grammy. V októbri 2009 vydala celkovo šiesty, anglicky spievaný album She Wolf. Shakira nahrala v máji 2010 skladbu Waka Waka (This Time for Africa), ktorá sa stala oficiálnym songom Majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej rpublike. V októbri 2010 vyšiel siedmy, španielsky spievaný album Sale el Sol (anglicky The Sun Comes Out). Prvého syna, ktorý dostal meno Milan Piqué Mebarak porodila 22. januára 2013, otcom je španielsky futbalista Gerard Piqué z FC Barcelona.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM