Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Na Štedrý deň teploty do 6 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Biele Vianoce, zelená Veľká noc." Meniny má Adam a Eva. Prevažne zamračené, na západe prehánky. Teploty 1 až 6 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Štedrý deň teploty do 6 stupňov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné teploty 3 až 6 °C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné teploty 1 až 5 °C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné teploty 1 až 5 °C.

Meniny má Adam a Eva

Nositelia mena Adam majú sklon k introvertnosti, iba zriedkavo sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Adamovia väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu pri práci ako intuícii, sú skúmaví. Ich osobnosť by sa dala zhrnúť do jednej vety: „Ten, ktorý súdi.“ Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a nie sú veľmi ovplyvniteľní. Priateľov si vyberajú uvážene. K podriadeným v práci sú tvrdí. Zvlášť obľubujú štúdium medicíny, bývajú z nich schopní lekári. Rovnako ich však priťahuje aj podnikanie.

Meno Eva pochádza z hebrejčiny a vo voľnom preklade znamená „tá, ktorá dáva život“. Podľa starozákonnej knihy Genesis je to prvá žena stvorená Bohom z Adamovho rebra. Na slovenskom území je toto meno bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme väčšinou Evka, Evička.

Medzi dominantné vlastnosti Evy patria vôľa, mravnosť a aktívnosť. Evy sú aj veľmi emotívne a neraz podozrievavé. Túžia ochraňovať svojich blízkych. Majú hlboký zmysel pre priateľstvo, ale obmedzujú počet svojich priateľov a dôkladne si ich vyberajú. Evy sú veľmi odvážne, zmyselné a romantické.

Stalo sa doma

1918 – Rozhodnutím Najvyššej rady dohodových vojsk bola určená demarkačná čiara medzi Slovenskom a Maďarskom.

Stalo sa vo svete

1814 – Mierovou zmluvou z Gentu sa skončila vojna medzi Britániou a USA, ktorá vypukla 19.6.1812.

1818 – Rakúšan Franz Xaver Gruber zložil vianočnú pieseň Tichá noc.

1865 – V americkom meste Pulaski, štát Tennessee, založili šiesti dôstojníci južanskej armády tajnú rasistickú teroristickú organizáciu Ku-klux-klan. Čím chceli vyjadriť nespokojnosť s výsledkami občianskej vojny (vojny medzi Severom a Juhom). V januári 1866 sa stal Ku-klux-klan verejnou organizáciou.

1906 – Kanaďan Reginald Fesseden uskutočnil prvý rádiový prenos hudby.

1922 – BBC vysielala prvýkrát rozhlasovú hru Truth about Father Christmas.

1924 – Vojaci bývalého albánskeho premiéra obsadili hlavné mesto Albánska Tiranu a zvrhli revolučnú vládu metropolitu Fana S. Noliho.

1951 – Kráľ Idris I. vyhlásil nezávislosť Líbye.

1968 – Členovia posádky Apolla 8 obleteli desaťkrát Mesiac a stali sa prvými ľuďmi, ktorí na vlastné oči videli jeho odvrátenú stranu.

1979 – Vo francúzskom stredisku vesmírnych letov v Kurou vo Francúzskej Guayane odštartovala európska raketa Ariane.

1999 – Armáda Pobrežia Slonoviny zvrhla prezidenta Henriho Konana Bédiého a moc prevzal Výbor národnej spásy Roberta Gueiho.

2001 – Stovky Palestínčanov sa zhromaždili v Betleheme pred kostolom Svätej Kataríny, aby protestovali proti izraelskému zákazu voči palestínskemu predákovi Jásirovi Arafatovi zúčastniť sa na polnočnej omši.

Skladba dňa

1945 – Narodil sa Lemmy Kilmister (rodený Ian Fraser Kilmister), Burslem, Stoke, UK, basový gitarista skupiny Motörhead. Túto heavy metalovú formáciu založil v júni 1975 práve basový gitarista a spevák Lemmy. V septembri 1977 vydali debutový album Motörhead.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM