Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Svetozára bude zamračené a daždivo, teploty vystúpia do 19°C

Pranostika na dnes hovorí: "Máj, ak máš čo, daj, a keď nemáš, vyžeň na háj".Meniny má Svetozár. Zamračené a občasný dážď. Teploty 14 až 19 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Svetozára bude zamračené a daždivo, teploty vystúpia do 19°C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 16 až 19 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 14 až 18 stupňov C.

Meniny má Svetozár

Mužské meno Svetozár má slovanský pôvod a jeho význam je „žiariaci“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Sveťo, Sveťko.

Svetozárovia, ktorí oslavujú meniny 16. mája, sú značne emotívni a s niektorými ľuďmi nevychádzajú ľahko. Zdajú sa byť trochu leniví, v skutočnosti iba čakajú na vhodnú chvíľu, kedy konať.

Majú v sebe veľa neodolateľného šarmu a vystavujú sa na obdiv ako ich totemové zviera páv. Títo muži majú aj úžasnú intuíciu, často sa hrajú na prorokov. Keď Sveťovia vyrazia do života, zdarne ním kráčajú a takmer všetko im vychádza.

Majú obdivuhodnú vitalitu, ale potrebujú veľa spánku. Takisto si musia dávať pozor na to, čo jedia a mali by obmedziť pitie kávy.

Stalo sa doma

1785 – V Bratislave začal pôsobiť operný súbor, ktorý angažoval pre svoje divadlo gróf Ján Nepomuk Erdödy. Operný súbor tvorilo sedem spevákov a štyri speváčky. Súbor viedol Hubert Kumpf.

1810 – Na evanjelickej fare Bohuslava Tablica v Kostolných Moravciach sa uskutočnilo zakladajúce valné zhromaždenie Učenej spoločnosti banského okolia.

1921 – V Prahe sa skončil (začal sa 14.5.) ustanovujúci zjazd Komunistickej strany Československa (KSČ).

1945 – Slovenská národná rada (SNR) vydala dekrét o poštátnení cirkevných, ľudových, stredných a vyšších škôl.

1993 – Začalo sa (trvalo do 17.5.) v Bratislave 10. generálne zhromaždenie Svetového kongresu Slovákov, ktoré sa po prvý raz v histórii kongresu uskutočnilo na území SR.

2003 – Začalo sa referendum, ktoré trvalo do 17.5., a v ktorom občania SR schválili vstup krajiny do EÚ. Za členstvo v EÚ sa vyslovilo 92,46 percenta zúčastnených voličov, proti bolo 6,2 percenta. K referendovým urnám prišlo 52,15 percenta občanov SR oprávnených hlasovať.

Stalo sa vo svete

1843 – Britská pošta po prvý raz poslala telegram za poplatok z Paddingtonu do Sloughu.

1929 – V Hollywoode (USA) odovzdali po prvý raz ceny Americkej filmovej akadémie, neskôr známe ako Oscar (1931). Najlepším filmom sa stal film Wings od režiséra Williama Wellmana. Najlepším hercom sa stal Emil Jannigs a najlepšou herečkou Janet Gaynorová.

1943 – Úplným zbúraním židovskej štvrti sa skončilo povstanie Židov vo Varšavskom gete, v ktorom zahynulo okolo 60.000 povstalcov.

1963 – Americký kozmonaut Leroy Gordon Cooper bezpečne pristál potom, čo v kozmickej lodi Faith 7 obletel 22-krát Zem.

1991 – Kráľovná Alžbeta II. sa stala prvou britskou panovníčkou, ktorá predniesla prejav pred americkým Kongresom.

2002 – Belgicko sa po Holandsku stalo druhou krajinou sveta, ktorá povolila eutanáziu. Dolná komora belgického parlamentu po dvojdňovej diskusii schválila zákon, ktorý umožní nevyliečiteľne chorým pacientom na požiadanie zomrieť s pomocou iného človeka.

Skladba dňa

1966 – Janet Jackson (rodená Janet Damita Jo Jackson), Gary, Indiana, US, najmladšia z deviatich detí rodiny Jacksonovcov. Spolu so skupinou bratov vystúpila prvýkrát ako sedemročná na koncerte v Grand hoteli v Las Vegas. Ako jedenásťročná hrala v televíznom komediálnom seriáli, v septembri 1982 vyšiel jej debutový album Janet Jackson. V januári 1986 mala v singlovej hitparáde prvú úspešnú skladbu What Have You Done For Me Lately, ktorá sa dostala na 4. miesto. Vo februári 1986 vyšiel jej tretí štúdiový album Control, ten sa dostal v rebríčku na prvú pozíciu. Na svojom konte má desať štúdiových albumov, šesť z nich sa dostalo až na prvú pozíciu. Ten zatiaľ posledný, desiaty s názvom Discipline vyšiel vo februári 2008. V singlovej hitparáde mala zatiaľ 35 skladieb, z nich desať sa dostalo na prvú priečku, medzi nimi When I Think Of You (1986), Miss You Much (1989), Escapade, Black Cat (obe 1990) či All For You (2001).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM