Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Návrat do pracovného a školského tempa bude extrémne chladný

Pred nami je pracovný a už aj školský týždeň. Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď vlci a líšky v januári vyjú, znamená to tuhú zimu. Meniny má Alexej.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Návrat do pracovného a školského tempa bude extrémne chladný
Zdroj: TASR

Západ: Na západnom Slovensku prevažne jasno až polooblačno. Ojedinele tvorba snehových jazykov.poloo­blačno, najnižšie ranné teploty –12 až –15 a najvyššie denné –7 až –4 stupne C.

Stred: Prevažne polooblačno, ojedinele snehové prehánky alebo slabé sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Naďalej veľmi chladno! Najvyššia denná teplota –11 až –7 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –9 st. Prevažne slabý, ojedinele severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). Na horách spočiatku búrlivý vietor až víchrica. K večeru vietor zoslabne.

Východ: Polooblačno až oblačno. Miestami snehové prehánky alebo sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov a závejov. Najvyššia denná teplota –9 až –5 st. Prevažne severný vietor 4 až 9 m/s, lokálne okolo 11 m/s (15 až 30, 40 km/h), v nárazoch miestami okolo 17 m/s (60 km/h). Na horách spočiatku búrlivý vietor. K večeru vietor zoslabne.

Meniny má Alexej

Mužské meno Alexej má grécky pôvod a v preklade znamená „záštita, pomoc“. Správanie Alexejov je zvláštne. Často sa ponárajú do vlastného podvedomia a tam rozvíjajú svoju fantáziu, ktorá ich izoluje od reality. Patria medzi nesmelých ľudí. Alexejovia študujú iba pre seba, sú samoukovia. Majú predpoklady, aby sa stali nezávislými umelcami, no nájdeme medzi nimi napríklad aj osamelých cestovateľov.

Nositelia krstného mena Alexej budú zrejme po celý život potrebovať oporu silného a chápajúceho blízkeho človeka. Ich zdravie nie je vždy v norme. Majú chúlostivý žalúdok, a tak by sa mali vyhýbať hlavne mastným jedlám.

Stalo sa doma

1906 – Dobrú Vodu a okolie postihlo najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku v 20. storočí.

1965 – Narodil sa v Bratislave novinár a moderátor ŠTEFAN HRÍB, šéfredaktor týždenníka .týždeň a moderátor televíznej diskusnej relácie Večer pod lampou.

Stalo sa vo svete

1982 – Narodila sa manželka britského princa Williama CATHERINE ELIZABETH MIDDLETONOVÁ, ktorá po sobáši získala aj titul vojvodkyňa z Cambridge. Titul vojvodu a vojvodkyne z Cambridge udelila novomanželom ako sobášny dar britská kráľovná Alžbeta II.

1972 – Požiar zničil najväčšiu osobnú loď Queen Elisabeth I., ktorá mala neskôr v Hongkongu slúžiť ako plávajúca námorná univerzita pod menom Seawise University.

Skladba dňa

1977 – Narodila sa Lucia Šoralová, speváčka a muzikálová herečka. Už ako školáčka bola členkou detského divadelného štúdia pri PKO, neskôr účinkovala v divadelnom súbore Ludus. Od sedemnástich spievala v Lúčnici. V roku 1996 bola úspešná v konkurze do českej verzie muzikálu Vlasy v pražskom divadle Pyramída.

Jej pôsobiskom je hlavne Praha, kde účinkovala vo viacerých úspešných muzikáloch, medzi nimi Dracula (úloha Loraine), Krysař (Agnes), Hamlet (Ofélia), Johanka z Arku (hlavná postava Johanka), Miss Saigon (Kim) a Tajemství (Anežka). Lucia Šoralová vydala tri štúdiové albumy, Zblízka (2002) a Púšť (2005), na ktorom má aj duet s názvom Man O To so švédsko-iránskym spevákom Arashom.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM