Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude pod mrakom s teplotami do 24 °C, meniny má Berta

S dnešným dňom je spojená pranostika: Okolo druhého dňa červenca veje polnočný vietor osem dní. Meniny má Berta. V nedeľu prevažne polooblačno. Teploty 19 až 24 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude pod mrakom s teplotami do 24 °C, meniny má Berta
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 21 až 24 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 19 až 23 stupňov C.

Meniny má Berta

Ženské meno Berta má nemecký pôvod a v preklade znamená „slávna“, „skvelá“. Nositeľky tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Berti, Bertička.

Berty, ktoré oslavujú meniny 2. júla, vždy presne vedia, čo chcú. Svoj cieľ nedosahujú priamo, radšej si zvolia dlhšiu cestu s okľukami a prestávkami. Silnou zbraňou týchto žien je ich obdivuhodná pamäť. Majú vlastnícke sklony. Svojho vyvoleného by najradšej mali výhradne pre seba. Sú aj praktické, pozorovať môžme ich výrazný zmysel pre rodinu.

Berty sú veľmi životaschopné. Mali by si dávať pozor na psychiku a zdravotné ťažkosti spojené so žalúdkom. Stravou by si mali dopĺňať vitamíny C, E a vápnik.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Šťastné farby Berty sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka, baza, ochranné kamene achát a perla.

Stalo sa doma

1271 – Český kráľ Přemysl Otakar II. a uhorský kráľ Štefan V. uzavreli v Bratislave mierovú zmluvu, na základe ktorej vrátil Otakar všetky dobyté územia v Uhorsku a Štefan sa vzdal nároku na Štajersko, Kransko a Korutánsko.

1615 – V Humennom gróf Juraj Druget založil jezuitské kolégium.

1942 – Bola zriadená Slovenská akadémia vied a umení (SAVU).

1946 – Prezident Edvard Beneš vymenoval 26-člennú vládu Národného frontu. Jej predsedom sa stal Klement Gottwald. Vo vláde malo Slovensko 7-členné zastúpenie.

1972 – Slovenská atlétka Eva Glesková vyrovnala na medzištátnom atletickom stretnutí v Budapešti (Maďarsko) svetový rekord na 100 metrov časom 11 sekúnd.

1979 – V Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval pri záchrannej akcii vrtuľník Horskej služby, pričom zahynulo päť záchranárov. Na následky zranení v popradskej nemocnici zomrel aj popredný slovenský horolezec Milan Kriššák, člen Horskej služby.

1992 – Česká ODS a slovenské HZDS sa dohodli na vytvorení spoločnej dočasnej vlády na čele s Janom Stránskym. Vláda mala pôsobiť do rozdelenia Československa.

2006 – Predsedovia strán Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS Robert Fico, Ján Slota a Vladimír Mečiar podpísali na bratislavskom hrade Koaličnú zmluvu.

Stalo sa vo svete

1865 – Metodistický kazateľ William Booth založil Misiu Východného Londýna, neskoršie premenovanú na Kresťanskú misiu a od roku 1878 pôsobiacu ako Armáda spásy.

1881 – Vo Washingtone prívrženec amerického viceprezidenta Chestera Arthura postrelil republikánskeho prezidenta Jamesa Abrahama Garfielda, 20. prezidenta USA, ktorý 19.9. svojim zraneniam podľahol.

1900 – Uskutočnil sa prvý let nemeckého konštruktéra Ferdinanda Zeppelina na vzducholodi s pevnou kostrou LZ 1 Zeppelin.

1964 – Demokrat, 36. americký prezident (1963–1969) Lyndon Baines Johnson podpísal zákon o občianskych právach (Civil Rights Act), ktorý v USA vyhlasoval rasovú rovnoprávnosť a zakazoval diskrimináciu rasových menšín.

1966 – Francúzsko uskutočnilo na atole Mururoa v južnom Tichomorí jadrový výbuch.

1976 – Komunistická strana Vietnamu vyhlásila v Hanoji Vietnam za socialistickú republiku. Došlo k zjednoteniu severnej a južnej časti Vietnamu po vyše 20-ročnej vojne.

2002 – Milionár Steve Fossett sa stal prvým letcom na balóne, ktorý sám a bez prestávky obletel zemeguľu.

2007 – Nový prezident Svetovej banky Robert Zoellick sa vo Washingtone (USA) oficiálne ujal svojej funkcie.

Skladba dňa

2009 – zomrel Waldemar Matuška. Narodil sa 2. júla 1932 v Košiciach. Bol spevák a herec, jeden z najpopulárnejších československých spevákov 60. a 70. rokov. Žil v St. Petersburgu na Floride.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM