Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa prinesie teploty do 21 stupňov, oslavuje Ervin

Pranostika na dnes hovorí: "Pekná a jasná Veľká noc znamená hojnú úrodu." Meniny oslavuje Ervin. V nedeľu prevažne polooblačno, na východe miestami prehánky. Teploty 16 až 21 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa prinesie teploty do 21 stupňov, oslavuje Ervin
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné teploty 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné teploty 16 až 20 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné teploty 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Ervin

Mužské meno Ervín je na Slovensku ojedinelé, má nemecký pôvod a význam mena je „priateľ cti, vojska“. Meniny majú Ervínovia 21. apríla.

Ervínovia patria skôr k tvrdohlavým, no dobroprajným ľuďom. Sú aj výrazne aktívni a majú neočakávané reakcie. Dokážu rýchlo odhaliť predstierané city. Sami sú prirodzení a nesporne temperamentní. Majú isté ťažkosti pri rozhodovaní a často sa uzatvárajú do seba.

Bývajú pomerne vitálni, no mali by pravidelne jesť.

Stalo sa doma

1990 – Oficiálne sa zmenil názov štátu na Česká a Slovenská Federatívna Republika (ČSFR). Tento názov platil do rozdelenia republiky 31.12.1992.

2000 – Príslušníci špeciálnej policajnej jednotky rýchleho nasadenia vnikli do penziónu Elektra v Trenčianskych Tepliciach, ktorý vlastnil a kde býval expremiér Slovenskej republiky (SR) Vladimír Mečiar. Vtedajšieho predsedu Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) predviedli na výsluch do Bratislavy. Čelil obvineniu z nezákonného vyplatenia odmien členom svojej vlády. Vladimír Mečiar odmietol pred vyšetrovateľmi vypovedať.

2006 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) súhlasila so zmenou mandátu slovenskej ženijnej jednotky v operácii Iracká sloboda. Slovenskí vojaci začali školiť iracké bezpečnostné sily v odmínovaní a ničení ženijnej munície.

2017 – Na majstrovstvách Európy vo Varšave vybojoval džudista Matej Poliak v hmotnosti do 66 kg bronzovú medailu.

Stalo sa v zahraničí

1519 – Španielsky dobyvateľ conquistadór Hernando Cortés sa vylodil v Mexiku, aby dobyl ríšu Aztékov.

1526 – V bitke pri Pánípate porazil Džingischánov a Tímúrov (Tamerlánov) potomok Bábur dillíjskeho sultána a založil severoindickú Mogulskú ríšu.

1856 – Nad riekou Mississippi dokončili prvý železničný most v USA.

1898 – Španielsko vyhlásilo vojnu USA, keď dostalo ultimátum stiahnuť armádu z Kuby, začala sa španielsko-americká vojna.

1960 – Brazílsky prezident (1956–1961) Juscelino Kubitschek de Oliveira vyhlásil mesto Brazíliu za nové hlavné mesto Brazílie.

1967 – Pravicovo orientovaní plukovníci – grécka vojenská chunta pod vedením Georgiosa Papadopoulosa uskutočnila štátny prevrat – Papadopoulov vojenský puč.

1972 – Na povrchu Mesiaca pristál mesačný modul americkej kozmickej lode Apollo-16.

1987 – Pri výbuchu nálože na autobusovej stanici v centre srílanského hlavného mesta Kolamba zahynulo 150 osôb a 300 bolo zranených. Akcia sa pripisovala tamilským separatistom.

1991 – Zahynulo 147 baníkov pri výbuchu v bani San-ťiao v čínskej provincii Šan-si.

2004 – Izraelské úrady prepustili na slobodu jadrového technika Mordechaja Vanunua, ktorý strávil za mrežami 18 rokov za prezradenie tajných informácií o jadrovom programe židovského štátu. Informácie sa objavili v britských novinách The Sunday Times.

Skladba dňa

1950 – Narodil sa Karol Duchoň, Galanta, spevák. V roku 1968 vyhral súťaž amatérskych spevákov v Zlatých Moravciach. Vyhral ju a hneď dostal ponuku na zahraničné angažmán s orchestrom Jaroslava Mikulu. Prerušil štúdium a odišiel s týmto orchestrom do zahraničia. Od roku 1969 už spieval po boku Evy Mázikovej so skupinou Vlada Hronca. V rokoch 1973 a 1974 získal striebornú a zlatú Bratislavskú lýru za pesničky Chvála humoru a Zem pamätá. V roku 1975 spieval na festivale v Tokiu pieseň Čardáš dvoch sŕdc a v tom istom roku mu vyšla aj prvá LP platňa Čardáš dvoch sŕdc. V roku 1976 dostal pozvanie do Nemecka a tam nahral pre nemeckú pobočku americkej spoločnosti RCA Victor album, ktorý vyšiel pod názvom Karol. Vyslúžil si pomenovanie slovenský Tom Jones, ktoré dostal od nemeckej kritiky. V úspechoch pokračoval aj v 80. rokoch. K nim sa však postupne pridružila zlá životospráva, ktorá mu bola osudná. Karol Duchoň zomrel mladý, vo veku 35 rokov 5. novembra 1985. V edícii Opus 100 vyšli v roku 2010 dva jeho albumy z rokov 1974 a 1980.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM