Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začína rannou poľadovicou

Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď v januári slnko svieti, má na jar velká zima býti. Jasno až polooblačno, ojedinele hmla. Teploty -4 až 1 stupeň Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začína rannou poľadovicou
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Zrána ojedinele, popoludní miestami slnečno. Najvyššia denná teplota –2 až +2 st. Juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Stred: Zamračené nízkou oblačnosťou a zrána miestami hmla. Na horách a postupne miestami aj v nižších polohách slnečno. Ojedinele slabé sneženie. Najvyššia denná teplota –6 až –1 st., pri slnečnom počasí miestami okolo +1 st. Na horách vo výške 1500 m okolo 0 st. Bezvetrie.

Východ: Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách slnečno. Najvyššia denná teplota –3 až 0, v stredných polohách miestami okolo +2 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

Meniny má Miloš

Mužské meno Miloš je domácou podobou mena Miloslav. Má slovanský pôvod a v preklade znamená „milý“. Milošovia sú podobní svojmu rastlinnému totemu agátu, ktorý je symbolom zasvätenia a iniciácie. Majú sebavedomé a vyrovnané správanie. Sú málo ovplyvniteľní, ale nebránia sa podnetom od iných. Železná vôľa je hlavnou črtou ich charakteru. Nič im nie je ľahostajné.

Totemovým zvieraťom Milošov je vták so zvláštnou mocou – ibis. Ochranné rastliny Milošov sú ľubovník a kôpor, ochranné kamene olivín, jantár a granát. Majú prevažne dobré zdravie aj napriek tomu, že pracujú nárazovito. Ich obľúbené farby sú medená a zlatá. Najviac ich ovplyvňuje planéta Slnko.

Stalo sa doma

1876 – Zomrel v Župčanoch katolícky kňaz, spisovateľ a dramatik JONÁŠ ZÁBORSKÝ, autor známeho prozaického diela Dva dni v Chujave. Od 8.5.1954 nadobudlo právnu účinnosť premenovanie Krajového divadlo v Prešove na Divadlo Jonáša Záborského. Narodil sa 3.2.1812.

1960 – Premiérou opery Eva od J. B. Foerstera začala svoju činnosť spevohra Divadla J. G. Tajovského v Banskej Bystrici (dnes Štátna opera).

Stalo sa vo svete

1989 – Zomrel kontroverzný španielsky maliar SALVADOR DALÍ, predstaviteľ surrealizmu. Narodil sa 11.5.1904.

1849 – Elizabeth Blackwellová sa stala prvou lekárkou v USA.

Skladba dňa

1968 – Narodil sa v Bratislave operný spevák (bas) MARTIN MALACHOVSKÝ, sólista Opery SND v Bratislave.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM