Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začína výstrahami pred silným vetrom

So silnejším vetrom na hrebeňoch hôr severného Slovenska treba počítať v najbližších dňoch. Dnes bude premenlivá oblačnosť, na mnohých miestach snehové prehánky. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nový pracovný týždeň začína výstrahami pred silným vetrom
Zdroj: TASR

Výstrahu druhého stupňa vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy Žilina, Martin, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno a Banská Bystrica.

Podľa SHMÚ môže vietor na tomto území dosiahnuť miestami rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody. Výstraha predbežne platí do stredy (28.12.) do 20.00 h.

Počasie

Západ: Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky, od cca 400 m snehové. Najvyššia denná teplota 5 až 7 st. Prevažne severozápadný vietor 7 až 12 m/s (25 až 45 km/h), v nárazoch miestami okolo 20 m/s (70 km/h).

Stred: Premenlivá, v severnej časti prechodne až veľká oblačnosť, a tu miestami snehové prehánky, v polohách pod 400 m aj dážď alebo dážď so snehom. Inde zrážky len ojedinele. Najvyššia denná teplota 1 až 5, na juhu do 7 st. Teplota vo výške 1500 m okolo –5 st. Západný až severozápadný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 m/s), v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h). Na horách búrlivý vietor až silná víchrica.

Východ: Premenlivá, prechodne až veľká oblačnosť a miestami prehánky, od cca 400 m snehové. Najvyššia denná teplota 0 až 4 st. Prevažne severozápadný vietor do 6 m/s ( 20 km/h), na Zemplíne väčšinou slabý vietor. Na horách prudký až búrlivý vietor.

Meniny má Filoména

Ženské meno Filoména má grécky pôvod a v preklade znamená „milovaná“. Filomény sú obdarené výraznou aktívnosťou a rýchlymi reakciami. Ženy s týmto menom stoja oboma nohami na zemi. Sú aj poriadne tvrdohlavé, svojrázne a nezastavia sa, ak sa im niečo nepodarí. Majú síce dobrú intuíciu, ale nie veľmi jej dôverujú. Radšej kráčajú po chodníčkoch, ktoré poznajú zo skúseností.

Filomény sú dokonale spokojné v kruhu svojej rodiny. Bývajú zručnými a šetrnými gazdinkami. Svojich známych a priateľov si obozretne vyberajú.

Stalo sa doma

1904 – Narodil sa v Budapešti básnik, novinár a politik LADISLAV NOVOMESKÝ, ktorý bol v medzivojnovom období ľavicovým novinárom a členom skupiny DAV. Počas 2. svetovej vojny sa stal členom ilegálneho vedenia KSS, pripravoval SNP a bol podpredsedom SNR. Po vojne pôsobil ako povereník školstva, ale v roku 1951 ho obvinili z buržoázneho nacionalizmu a uväznili. Vo väzení strávil päť rokov a v roku 1963 bol rehabilitovaný. Je autorom zbierok Nedeľa, Romboid, Otvorené okná, Svätý za dedinou, Pašovanou ceruzkou a po dlhšej odmlke vydal zbierky Do mesta 30 minút a Stamodtiaľ a iné. Zomrel 4.9.1976.

Stalo sa vo svete

1822 – Narodil sa francúzsky biológ, mikrobiológ a objaviteľ LOUIS PASTEUR, ktorý položil základy mikrobiológie, lekárskej imunológie a stereochémie. Vynašiel pasterizáciu, opísal fermentačný proces, objavil vakcínu proti besnote. Zomrel 28.9.1895.

Skladba dňa

1952 – Narodil sa David Knopfler, Glasgow, Škótsko, gitarista a vokalista skupiny Dire Straits, mladší brat známeho Marka Knopflera. Túto rockovú formáciu založil v júni 1977 gitarista a spevák Mark Knopfler. V júni 1978 vydala skupina prvý album Dire Straits s hitom Sultans Of Swing.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM