Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Oblačná nedeľa prinesie teploty do 3 °C, meniny má Bibiána

Dnešná pranostika znie: Čo v decembri nespravíš, v januári nedohoníš. Meniny má Bibiána. Oblačno až zamračené. Teploty -2 až 3 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oblačná nedeľa prinesie teploty do 3 °C, meniny má Bibiána
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –3 až –6 a najvyššie denné teploty 0 až 3 °C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –4 až –9 a najvyššie denné teploty –2 až 2 °C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –4 až –8 a najvyššie denné teploty –2 až 2 °C.

Meniny má Bibiána

Ženské meno Bibiána má latinský pôvod a v preklade znamená „plná života“. S nositeľkami tohto krstného mena sa stretávame zriedkavo a oslovujeme ich Bibi, Biba, Bibiánka.

Bibiány, ktoré majú meniny 2. decembra, sú uzavreté a zdôverujú sa len zriedkavo. Sú rozvážne, len málokedy sa uvoľnia a odreagujú.

V citovom živote Bibiány sústavne potláčajú svoje emócie a pochybujú o úprimnosti vyznaní lásky. Ako partnerky sú však pozorné a príjemné. Sú pozoruhodne životaschopné, no ich zdravie je nestále. Dopĺňať by si mali najmä vitamíny C a E.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby týchto dám sú oranžová, modrá a sivá. Ochranné rastliny čakanka a fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Stalo sa doma

1291 – Uhorský kráľ Ondrej III. udelil Bratislave výsady slobodného kráľovského mesta.

1946 – Pred Národným súdom v Bratislave sa začal proces s čelnými predstaviteľmi vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) Jozefom Tisom, Alexandrom Machom a Ferdinandom Ďurčanským (v jeho neprítomnosti).

2004 – V bratislavskej reštaurácii Jadran vybuchla bomba. Tlaková vlna zbúrala časť domu a rozbila výklady. Explózia zranila štyroch ľudí, z nich dvoch ťažko. Polícia prišla k záveru, že išlo o vybavovanie si účtov v podsvetí.

2013 – Bratislavský Starý most uzavreli pre verejnosť a na oceľovej konštrukcii symbolicky odkrútili aj prvé tri matice. Čas životnosti Starého mosta sa totiž naplnila a začala sa jeho rekonštrukcia. Prestavba Starého mosta v Bratislave bola ukončená 15. decembra 2015, ale verejnosti a električkovej doprave bol úplne sprístupnený 26. mája 2016.

2015 – Slovensko podalo žalobu na Súdny dvor v Luxemburgu na Radu Európskej únie (EÚ), v ktorej žiadalo, aby Súdny dvor vyhlásil rozhodnutie Rady EÚ o zavedení dočasných opatrení v oblasti medzinárodnej ochrany v prospech Talianska a Grécka za neplatné. Rada EÚ má okrem toho uhradiť náhradu trov konania. Po rokovaní vlády o tom informoval premiér Robert Fico.

2015 – Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku sa dostali na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO).

Stalo sa vo svete

1697 – V Anglicku otvorili zrekonštruovanú Katedrálu sv. Pavla v Londýne, ktorú po zničení v občianskej vojne navrhol architekt Christopher Wren.

1804 – Prvý francúzsky konzul Napoleon Bonaparte sa po udelení pápežského pomazania Piom VII. vlastnoručne korunoval v parížskej katedrále Notre Dame za francúzskeho cisára. Francúzskou cisárovnou sa stala aj jeho manželka Jozefína.

1805 – V bitke pri Slavkove neďaleko Brna (dnes Česko) porazili napoleonské vojská spojené rusko-rakúske armády. Víťazstvo Francúzska v bitke troch cisárov (Napoleon I. Bonaparte, František I., Alexander I.) znamenalo koniec tretej protifrancúzskej koalície.

1942 – Americký fyzik talianskeho pôvodu Enrico Fermi uskutočnil na univerzite v Chicagu (USA) prvú riadenú samovoľnú reťazovú reakciu v jadrovom reaktore.

1949 – Organizácia Spojených národov (OSN) prijala Dohovor o potláčaní obchodu s ľuďmi a využívania prostitúcie iných osôb. Udalosť sa pripomína od roku 1984 ako Medzinárodný deň boja proti otroctvu, ktorý vyhlásila OSN.

1954 – Americký senát odsúdil vystupovanie senátora Josepha McCarthyho ako nehodné jeho postavenia a odobral mu právomoci predsedu výboru pre vyšetrovanie tzv. neamerickej činnosti, čo znamenalo koniec McCarthyho vplyvu.

1961 – Vtedajší kubánsky vodca Fidel Castro vyhlásil svoju krajinu za socialistický štát.

Skladba dňa

1981 – Britney Spears (rodená Britney Jean Spears), McComb, Mississippi, USA, speváčka. V januári 1999 vydala prvý štúdiový album s názvom Baby One More Time. Album aj singel bol prvý v Spojených štátoch. Aj druhý album Oops!…I Did It Again, vydaný v máji 2000 sa dostal na prvé miesto. Tretí album Britney, vydaný v novembri 2001 aj štvrtý In The Zone z novembra 2003 sa rovnako dostali na prvú pozíciu. Piaty jej album Blackout vyšiel v októbri 2007 a dostal sa na druhé miesto. Na svojom konte má deväť vydaných albumov, najnovší Glory vyšiel v auguste 2016, predchádzajúci ôsmy Britney Jeans vydala v novembri 2013. K diskografii patrí aj sedem kompilácií. V singlovej TOP 40 hitparáde mala zatiaľ dvadsaťdva piesní, štyri z nich, Baby One More Time (november 1998), Womanizer (september 2008), 3 (október 2009) a Hold It Against Me (marec 2011) sa dostali na prvé miesto. V roku 2012 bola členkou poroty speváckej súťaže The X Factor.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM