Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Deň matiek, teploty do 25 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Pred Servácom niet leta, po Serváci niet mrazu." Meniny oslavuje Servác. V nedeľu slnečno. Teploty 20 až 25 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Deň matiek, teploty do 25 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné teploty 22 až 25 °C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné teploty 20 až 24 °C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné teploty 20 až 24 °C.

Meniny má Servác

Mužské meno Servác má latinský pôvod a v preklade znamená „záchranca“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame málokedy. Meniny majú 13. mája.

Servácovia, v ktorých sa skrýva úžasná inteligencia, sa dobre hodia k svojmu totemovému zvieraťu diviakovi. Majú vyvážené reakcie a disponujú nesmiernou odvahou. Sú aktívni, výnimočne životaschopní a verní, pokiaľ ich niekto neoklame.

V strave by Servácovia mali uprednostniť špargľu, figy a kuracie mäso. Servácov ovplyvňuje planéta Saturn.

Ich šťastné farby sú hnedá, čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny kostihoj a štiav, ochranné kamene zafír, opál a granát.

Stalo sa doma

1840 – V Bratislave sa skončilo zasadanie uhorského snemu, na ktorom boli prijaté viaceré reformné zákony. Poddaným bolo umožnené vykúpiť sa z poddanstva, mohli sa slobodne zakladať továrne, Židia sa mohli usadiť kdekoľvek okrem stredoslovenských banských miest. Zároveň však boli prijaté zákony posilňujúce postavenie maďarského jazyka v mnohonárodnom Uhorsku.

2009 – Na prvú oficiálnu návštevu Slovenska od svojho vymenovania do funkcie ministra zahraničných vecí Maďarskej republiky pricestoval Péter Balázs. So svojím slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom zhodnotil stav vzájomných vzťahov.

2011 – Na Slovensku sa začalo sčítanie obyvateľstva, domov a bytov, ktoré trvalo do 6. júna toho roku.

2012 – Na ME slalomárov na divokej vode v nemeckom Augsburgu boli deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci v individuálnych pretekoch strieborní. Slovenskú medailovú zbierku zavŕšilo bronzovými kovmi družstvo kajakárok v zložení Elena Kaliská, Jana Dukátová a Dana Mannová.

Stalo sa vo svete

1846 – USA vyhlásili vojnu Mexiku, ktorej predohrou bola americká anexia Texasu. Vojna sa skončila 2.2.1848 víťazstvom a územnými ziskami USA.

1911 – Český priekopník letectva, prvý český pilot Jan Kašpar (1883–1927) podnikol pamätný diaľkový let z Pardubíc do Prahy v lietadle vlastnej výroby, ktoré skonštruoval podľa vzorového francúzskeho Blériota.

1927 – Datuje sa tzv. čierny piatok – kolaps nemeckých búrz.

1943 – Nemecké a talianske vojská kapitulovali v Tunisku, pričom 130.000 nemeckých a 100.000 talianskych vojakov padlo do zajatia.

1981 – Príslušník pravicovej extrémnej organizácie Siví vlci Turek Mehmet Ali Agca spáchal atentát na pápeža Jána Pavla II., ktorého ťažko zranil tromi výstrelmi z pištole na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne. Pápež mu počas návštevy v jeho väzenskej cele v roku 1983 odpustil a spolu s ním sa pomodlil.

2005 – Pápež Benedikt XVI. nariadil okamžitý začiatok procesu blahorečenia svojho predchodcu Jána Pavla II. Toto rozhodnutie oznámil v latinčine na stretnutí katolíckeho kléru.

2010 – Pápež Benedikt XVI. celebroval doposiaľ najväčšiu omšu na pútnickom mieste zasvätenom Panne Márii v portugalskej Fatime. Organizátori odhadli počet účastníkov na pol milióna ľudí.

2011 – Egyptské úrady uvalili 15-dňovú vyšetrovaciu väzbu na Suzanne Mubarakovú, manželku zvrhnutého prezidenta Husního Mubaraka. Rozhodnutie prišlo deň po tom, čo vláda oznámila, že Mubaraka a manželku v letovisku Šarm aš-Šajch vypočúvali pre podozrenia z nezákonného obohacovania sa. Manželka prezidenta dostala krátko po svojom uväznení v Káhire infarkt, hospitalizovali ju na jednotke intenzívnej starostlivosti.

2012 – Futbalisti Manchestru City získali tretí anglický titul v histórii a prvý po dlhých 44 rokoch.

Skladba dňa

1950 – Narodil sa Stevie Wonder (vlastným menom Steveland Hardaway Judkins), Saginaw, Michigan, USA, spevák, skladateľ a multiinštrumen­talista. Od mala sa učil hre na harmoniku a klavír, spolu s matkou a bratmi spieval v kostolnom zbore. Mal desať, keď si ho zmluvne zaviazala firma Tamla Motown. V auguste 1962 vyšiel prvý singel pod menom Little Stevie Wonder. V máji 1963 vyšla jeho prvá LP platňa 12 Year Old Genius. Dnes má na svojom konte 23 štúdiových, štyri live a desať kompilačných albumov. V októbri 2005 vyšiel zatiaľ jeho posledný štúdiový album A Time To Love. V singlovej hitparáde mal 46 skladieb, medzi nimi hity Sir Duke, duet s Paulom McCartneym Ebony And Ivory, I Just Called To Say I Love You či Part-Time Lover. Do siene slávy ho uviedli 18. januára 1989, 29. mája 1989 vystúpil aj v Prahe na Strahovskom štadióne. Je držiteľom 25 cien Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM