Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň tanca, meniny má Lea

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: "Ak je na jar mnoho komárov, možno očakávať zlú žatvu". Meniny má Lea Oblačno až zamračené, na severe miestami dážď. Teploty 10 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme Medzinárodný deň tanca, meniny má Lea
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Lea

Ženské meno Lea má hebrejský pôvod a v preklade znamená „antilopa“. Nositeľky tohto biblického, na Slovensku menej častého mena, oslovujeme Lejka, Leji. Meniny majú 29. apríla.

Ich zvierací totem je laň, a to vysvetľuje emotívnosť, ktorá sa ich zavše zmocní. Tú vyvažuje upokojujúca lipa, ktorá je rastlinným totemom týchto žien. Lejky sú aj objektívne, čestné a málo ovplyvniteľné.

Drsné správanie iných v nich vyvoláva prudké reakcie. Rady sa obetujú, sú šťastné vtedy, keď dávajú. Obávajú sa všetkých „hier“ týkajúcich sa citov. Ženy s týmto menom sú životaschopné, odolávajú dobre únave aj preťaženosti.

Ich šťastné farby sú modrá, čierna, zelená a purpurová, ochranné rastliny medovka, baza a divozel, ochranné kamene ametyst, jaspis a perla.

Stalo sa doma

1906 – Začali sa voľby do uhorského snemu, pri ktorých slovenskí poslanci dosiahli svoj najväčší úspech.

1996 – V Bratislave zahynul pri výbuchu svojho auta Róbert Remiáš, bývalý dôstojník kriminálnej polície a blízky priateľ bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Oskara Fegyveresa, ktorý sa vydával za svedka v prípade únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Vyšetrovacie orgány podávali rozporuplné informácie, snažili sa prípad zahmlievať. Až v septembri 1996 prenikla na verejnosť informácia, že výbuch auta spôsobil nástražný systém. Trestné stíhanie v kauze Remiáš Krajská prokuratúra v Bratislave v septembri 2006 zastavila. Prípad zostal podnes nedoriešený.

2000 – Začali sa (trvali do 14.5.) Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v ruskom Petrohrade, na ktorých slovenskí reprezentanti získali strieborné medaily.

2011 – Slovenský generál Pavel Macko prevzal velenie Výcvikového centra spojeneckých síl NATO v západopoľskom meste Bydgoszcz. Stal sa tak najvyššie postaveným slovenským vojakom v štruktúrach NATO.

Stalo sa vo svete

1429 – Johanka z Arcu vstúpila na čele francúzskeho vojska do Angličanmi obliehaného mesta Orléans.

1945 – Nacistický vodca Adolf Hitler podpísal svoj závet, v ktorom za svojho zástupcu zvolil admirála Karla Dönitza, pričom Hermana Göringa a Heinricha Himmlera vylúčil z nacistickej strany.

1945 – Spojenecké vojská oslobodili koncentračný tábor v Dachau.

2011 – Princ William a Kate Middletonová, potenciálny budúci britský kráľovský pár uzavreli manželstvo vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Oddal ich duchovný vodca anglikánskej cirkvi, canterburský arcibiskup Rowan Williams.

Skladba dňa

29. apríla 2017 zomrela česká speváčka Iveta Bartošová, narodená 8. apríla 1966. Za svoju spevácku kariéru sa stala veľmi obľúbenou speváčkou v rokoch 1986, 1990 a 1991 stala Zlatým slávikom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM