Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatková nádielka bude v podobe dažďa, sneženia i poľadovice

Pranostika na dnešný deň hovorí: V januári sneh a blato, vo februári mnoho mrazov zato. Počasie nám nadelí kombináciu zrážok. Meniny majú Rastislavovia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatková nádielka bude v podobe dažďa, sneženia i poľadovice
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené a miestami sneženie alebo dážď so snehom, prechodne aj dážď. Ojedinele poľadovica. Postupne ubúdanie zrážok. Najvyššia denná teplota 3 až 6 st. Juhovýchodný až južný vietor – spočiatku 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 12 m/s (45 km/h), popoludní sa zmení na západný až severozápadný 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie, na západe a juhu kraja aj dážď so snehom. Miestami tvorba snehových jazykov alebo závejov. Na západe a juhu územia ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota –2 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo –4 st. Slabý, miestami južný vietor do 5 m/s (20 km/h), na horách silný až búrlivý vietor, na hrebeňoch Tatier spočiatku aj víchrica.

Východ: Veľká oblačnosť až zamračené a sneženie. Miestami tvorba snehových jazykov alebo závejov. Najvyššia denná teplota –3 až +1 st. Prevažne južný vietor – spočiatku 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), popoludní bude postupne slabnúť. Na horách silný až prudký vietor.

Meniny má Rastislav

Mužské meno Rastislav má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená „ten, kto rastie v sláve“. Rasťovia sú zdržanliví, pedantní ľudia a veľmi dobrí pozorovatelia. Majú svoj vysnívaný svet, do ktorého smie nazrieť len niekoľko blízkych ľudí. Sú sympatickí, rozvážni a materiálne založení.

Rasťovia chcú, aby sme ich ľúbili, ale nie sú si istí, či budú vedieť vyjadriť lásku, ktorú cítia. Reagujú niekedy uštipačne alebo oneskorene. Aj keď sa zdá, že Rasťovia študujú viac z povinnosti ako z ozajstného záujmu, sú dokonale spôsobilí na dlhotrvajúce štúdium, síce bez nadšenia, ale zato svedomito. Môžu sa stať, napríklad, vysokými úradníkmi, uplatnia sa aj v oblasti priemyslu.

Stalo sa doma

1928 – Narodil sa v Malackách herec, výrazná postava modernej slovenskej činohry, filmu a televízie Karol Machata. Hral napríklad vo filmoch: Drevená dedina, Zemianska česť, Posledná bosorka, Prerušená pieseň, Polnočná omša, Prípad pre obhajcu, Skrytý prameň, Hriech Kataríny Padychovej, Červené víno, Neďaleko do neba. Významné je jeho pôsobenie v rozhlasovej dramatickej tvorbe.

1941 – Narodila sa v Bratislave súčasná prvá dáma SR Silvia Gašparovičová, manželka prezidenta SR Ivana Gašparoviča.

Stalo sa vo svete

1977 – Narodil sa britský herec Orlando Bloom, známy napríklad z filmovej trilógie Pán prsteňov, zo série filmov Piráti Karibiku, alebo z historického veľkofilmu Trója.

1910 – Z newyorskej metropolitnej opery sa uskutočnilo prvé živé rozhlasové vysielanie opery s tenoristom Enricom Carusom.

Skladba dňa

1981 – Narodil sa Jason James, bývalý člen skupiny Bullet For My Valentine (skratka BFMV, Bridgend, Južný Wales), čo je štvorčlenná skupina, ktorá hrá melodický metalcore.

Vznikla v roku 2003, pôvodne hrala coververzie skladieb skupín Metallica a Nirvana, postupne sa dopracovala k vlastnému hudobnému štýlu.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM