Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude patriť Kamilom, na celom území polooblačno

Dnešná pranostika znie: "Tráva v júli dozrieva." Meniny oslavuje Kamil. Prevažne polooblačno. Teploty 21 až 26 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude patriť Kamilom, na celom území polooblačno
Zdroj: YouTube.com

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Kamil

Mužské meno Kamil na nás dýcha ďalekou orientálnou exotikou a v preklade znamená „chrámový sluha“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme Kamo, Kami, Kamilko. Meniny oslavujú 14. júla.

Kamilovia majú radi deti, starajú sa o ne a zahrňujú ich láskou rovnako ako partnerku. Ich citový život býva bohatý. Sú veľmi galantní a romantickí. Cítia sa nesvoji, ak nemajú svoj život pevne v rukách, alebo ak ich prekvapí nečakaná situácia. V spoločnosti sa správajú milo, uvoľnene a otvorene. Dokážu dlho nezáväzne konverzovať na rôzne témy. Kamilovia nedajú ľuďom pocítiť, že si na rozhovor nevybrali práve vhodnú chvíľu.

Stalo sa doma

1764 – Tlačiar Ján Michal Landerer začal v Bratislave vydávať po nemecky písané Pressburger Zeitung (Bratislavské noviny). Vychádzali nepretržite 165 rokov až do roku 1929.

1809 – Bratislavu obsadili francúzske a saské vojská a zostali v meste až do 19. novembra.

1927 – Národné zhromaždenie ČSR schválilo zákon, ktorým sa na Slovensku zrušili župy.

1949 – V Bratislave sa skončili súdne pojednávania s ďalšou skupinou antikomunistického hnutia Biela légia. Vedúceho skupiny Augustína Lednického odsúdili na trest smrti. Michal Bisčo a Štefan Erlach dostali doživotné väzenie. Antona Petreka súd odsúdil na 25 a Jána Ganišina na 15 rokov väzenia.

1950 – Československá vláda nariadením č. 112 zrušila všetky diecézne semináre a rehoľné vysoké školy a v Bratislave zriadila jedinú bohosloveckú vysokú školu – Rímskokatolícku cyrilo-metodskú bohosloveckú fakultu.

1976 – Našlo sa telo 20-ročnej študentky medicíny Ľudmily Cervanovej v potoku Čierna Voda v blízkosti Kráľovej pri Senci.

2002 – Juhoafrická polícia zadržala poslanca a bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu v Umhlanga Rocks (JAR) pre podozrenie z ilegálneho pobytu.

Stalo sa vo svete

1789 – Útokom na Bastilu (francúzske štátne väzenie a symbol kráľovského despotizmu) sa začala Veľká francúzska revolúcia (1789–1794).

1902 – V talianskych Benátkach sa zrútila zvonica na námestí svätého Marka, jej obnova trvala desať rokov.

1933 – Nemecká nacistická vláda zakázala všetky opozičné politické strany a uzákonil sa jediný politický subjekt – NSDAP (Národnosocia­listická nemecká robotnícka strana).

1958 – Iracké jednotky, ktoré boli určené na presun do Jordánska, uskutočnili prevrat v Bagdade. Zvrhli monarchiu, popravili kráľa Fajsala II., následníka trónu Abdulilláha a vyhlásili republiku.

1969 – Film Bezstarostná jazda (Easy Rider) debutujúceho režiséra Dennisa Hoppera sa začal premietať v USA. Hopper bol s Petrom Fordom scenáristom aj hlavným predstaviteľom snímky, ktorá je považovaná za kultový film hnutia hippies.

1978 – Moskovský súd odsúdil kritika komunistického režimu Anatolija Ščaranského na tri roky väzenia a desať rokov pobytu v pracovnom tábore.

1997 – Medzinárodný súd pre vojnové zločiny v Haagu odsúdil bosnianskeho Srba Duška Tadiča na 20 rokov väzenia za trestné činy spáchané so sadistickou brutalitou.

2002 – Počas osláv dobytia Bastily postrelil priaznivec ultrapravice Maxime Brunerie vtedajšieho francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca. Prezident útok prežil.

2007 – Rusko oznámilo, že odstupuje od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE) uzatvorenej v roku 1990.

2009 – Kanada zaviedla pre občanov Českej republiky vízovú povinnosť. Reagovala tak na vysoký počet rómskych žiadateľov o azyl.

Skladba dňa

1960 – Narodil sa obľúbený český spevák a hudobník Michal David.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM