Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude slnečný s teplotami do 11 °C, meniny má Agnesa

Pranostika na dnes znie: Studený november - zelený január. Meniny má Agnesa. Slnečno, miestami hmla. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Piatok bude slnečný s teplotami do 11 °C, meniny má Agnesa
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Agnesa

Meno Agnesa je gréckeho pôvodu a v preklade znamená „čistá“, „nevinná“. Na Slovenskom území sa toto meno vyskytuje ojedinele. Agnesy majú meniny 16. novembra.

Nositeľky krstného mena Agnesa oslovujeme aj Agy, Agnes, Acka. Sú to ženy, ktoré majú v hlave vždy niečo, čo musia druhým povedať. Bývajú starostlivé, zhovorčivé a rady sa obklopujú známymi.

Keď ich štúdium zaujme, výsledok je dobrý. Agnesy môžu vyniknúť v takých povolaniach, v ktorých je všetko v pohybe, kde sa naplno žije. Ich citový život je dosť nestály. Jeden deň prežívajú veľkú lásku, na druhý deň hlbokú beznádej. Ich rodinné pomery sú neraz veľmi komplikované. Väčšina z nich pre nepokojný život zle spáva.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny myší chvost a fialka, ochranné kamene achát a zafír.

Stalo sa doma

1947 – V Bratislave sa uskutočnila posledná manifestácia Demokratickej strany (DS), na ktorej sa zúčastnilo 30.000 ľudí.

1967 – Alžbeta Štrkulová sa ako prvá Slovenka zúčastnila v Londýne (Spojené kráľovstvo) súťaže o najkrajšiu ženu sveta – Miss World, kde obsadila piate miesto, keď sa predtým stala víťazkou súťaže krásy v Československu – Dievča 67.

1989 – V Bratislave sa uskutočnila demonštrácia asi 250 študentov, ktorí žiadali školské reformy, zrušenie Socialistického zväzu mládeže (SZM), možnosť slobodného cestovania a demokratizáciu spoločnosti. Svoje požiadavky predniesli pred budovou ministerstva školstva, kde sa stretli aj s vtedajším vysokým funkcionárom Komunistickej strany Slovenska (KSS) Gejzom Šlapkom.

2006 – V hnedouhoľnej Bani Nováky neďaleko Prievidze došlo k závalu. Pri banskom nešťastí zahynuli štyria baníci.

Stalo sa vo svete

1904 – Britský fyzik a vynálezca John Ambrose Fleming získal patent na usmerňovaciu elektrónku s dvoma elektródami – diódu.

1918 – Maďarská národná rada vyhlásila republiku na čele s prezidentom Mihálym Károlyim. Jeho vláda vyvíjala veľké úsilie, aby udržala integritu krajiny v rozsahu čo najbližšom územiu historického Uhorska.

1933 – Medzi Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR) a Spojenými štátmi americkými (USA) boli nadviazané diplomatické styky.

1965 – Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) vypustil sondu Venera 3 k Venuši. Išlo o prvú sondu, ktorá dosiahla povrch inej planéty.

1974 – Z rádioteleskopu Arecibo bolo vyslané prvé posolstvo ľudstva do vesmíru, obsahujúce najzákladnejšie údaje o pozemskej civilizácii v dvojkovom kóde.

1988 – Najvyšší soviet v Tallinne prijal deklaráciu o zvrchovanosti Estónska a uzákonil estónsku národnú vlajku.

Skladba dňa

1966 – Christian Lorenz, Berlín, Nemecko, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Rammstein. Táto tanečno-metalová formácia vznikla v januári 1994 v Berlíne, založil ju gitarista Richard Kruspe. V septembri 1995 vydali prvý album Herzeleid, v auguste 1997 druhý s názvom Sehnsucht. Úspešný bol ich album Reise, Reise, vydaný v septembri 2004, na ktorom je aj ich známy hit Amerika. Na svojom konte majú zatiaľ šesť štúdiových albumov, ten šiesty Liebe ist für alle da vydali v októbri 2009. Je ich najúspešnejším, bodoval v anglickom aj americkom rebríčku. Predchádzajúci Rosenrot vyšiel v októbri 2005. K diskografii patria aj dva live albumy, ten druhý Völkerball vydali v novembri 2006. V decembri 2011 vydali kompiláciu Made In Germany: 1995–2011. Na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu koncertovali 6. novembra 2011.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM