Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok nám dopraje teploty do 21 stupňov, meniny má Albert

Pranostika na dnes znie: Ak je apríl jasný, šumný, vtedy bude máj pošmúrny. Meniny má Albert. Polooblačno až oblačno, na juhozápade prehánky. Teploty 16 až 21 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok nám dopraje teploty do 21 stupňov,  meniny má Albert
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné teploty 18 až 21 °C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné teploty 16 až 20 °C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné teploty 16 až 20 °C.

Meniny má Albert

Mužské meno Albert má germánsky pôvod, na Slovensku je ojedinelé a vo voľnom preklade znamená „vznešený“. Meniny oslavujú Albertovia 8. apríla.

Albertovia sa ponášajú na morské koníky, ich totemové zviera. Aj tie „spia“ pod vodou a zrazu sa z ničoho nič vyhupnú do obranného postoja.

Rodičia by sa mali usilovať chápať zložitú nespútanú Albertovu povahu. Jeho malý vnútorný svet je pre neho dôležitejší ako to, čo sa deje okolo neho. Už v útlom detstve dokážu byť Albertovia milí, ale aj tvrdohlavo zaťatí. Nevšedné správanie dodáva Albertom tajuplný pôvab, ale nepomáha dosiahnuť v zamestnaní nadpriemerné výsledky. Sú životaschopní, no pomerne rýchlo sa unavia.

Opatrní by mali byť najmä na oči a priedušky.

Albertov ovplyvňuje planéta Saturn a Urán. Šťastné farby týchto mužov sú zelená a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka, baza a divozel, ochranné kamene ametyst, perla a achát.

Stalo sa doma

1873 – V Banskej Bystrici začal vychádzať časopis Svornosť, hlásajúci asimiláciu Slovákov. Časopis vyvíjal kampaň v duchu uhorského vlastenectva v súlade s koncepciou uhorského (maďarského) politického národa. Redigoval ho Karol Kubáni.

1918 – V talianskom Ríme sa začal (trval do 10. apríla toho roku) kongres utláčaných národov v Rakúsko-Uhorsku. Čechov a Slovákov zastupovali Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik, Štefan Osuský a ďalší.

1989 – Ivana Christová získala v Ostrave (dnes Česko) posledný federálny titul Miss Československej socialistickej republiky (ČSSR).

1994 – Zavraždili v sklade na Starej Vajnorskej ceste v Bratislave šesť Vietnamcov, čo bol dovtedy najväčší počet obetí násilného činu na Slovensku.

2018 – Cyklista Peter Sagan triumfoval na 116. ročníku legendárnych jednodňových pretekov Paríž-Roubaix s dĺžkou 257 km.

Stalo sa vo svete

1730 – V New Yorku vysvätili prvú synagógu.

1783 – Ruská cárovná Katarína II. vyhlásila anexiu Krymu, Tamanského polostrova a oblasti Kubáne, ktoré až do podpísania mieru v Küčük-Kajnardži roku 1774 patrili Osmanskej ríši. Rusko si tak zabezpečilo prístup k Čiernemu moru.

1838 – Vo Veľkej Británii v anglickom Bristole spustili na more prvý osobný zaoceánsky parník Great Western, ktorý svoju cieľovú stanicu v New Yorku (USA) dosiahol za 15 dní.

1904 – Veľká Británia a Francúzsko vyriešili zmluvou svoje rozpory v kolóniách a dohodli sa na rozdelení vplyvu v kolóniách, čím zároveň položili základ entente cordiale (srdečná dohoda), ktorá zmenila pomer síl na európskom kontinente.

1941 – Druhá svetová vojna: Obyvatelia britského mesta Coventry zažili nálet 237 lietadiel nemeckej Luftwaffe. Veľká časť mesta bola zničená.

1949 – Na konferencii vo Washingtone podpísali ministri zahraničných vecí Francúzska, USA a Spojeného kráľovstva okupačný štatút a dohodu o kontrole troch mocností v západonemeckých okupačných zónach.

1957 – V Budapešti sa skončil prvý proces s účastníkmi protikomunistického povstania v roku 1956. Traja z 11 obžalovaných boli odsúdení na trest smrti.

1962 – Vo Francúzsku sa konalo referendum o Evianskych dohodách. Alžírska politika prezidenta Charlesa de Gaulla v ňom získala väčšinovú podporu.

1966 – V Moskve (vtedy Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR) sa skončil XXIII. zjazd Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ), ktorý potvrdil tvrdú líniu po zvrhnutí Nikitu Chruščova, čím neoficiálne rehabilitovali Stalinovu éru. Prvým generálnym tajomníkom Ústredného výboru (ÚV) KSSZ sa stal Leonid Brežnev.

Skladba dňa

1966, Iveta Bartošová, Čeladná (okres Frídek-Místek), speváčka. Spievať začala ešte ako študentka strednej školy s amatérskou skupinou Dianthus. Dostala sa do finále speváckej súťaže Jihlava 1983, skončila štvrtá a to jej umožnilo venovať sa speváckej dráhe. Začala v roku 1983 vo dvojici s Petrom Sepešim. Vo februári 1984 nahrali skladby Knoflíky lásky, Červenám a Den kdy nejsem s ní. V roku 1985 nahrali prvú LP platňu, ktorá dostala názov Knoflíky lásky. Úspešnú spoluprácu skončila Petrova tragická dopravná nehoda, pri ktorej zomrel v júli 1985. Iveta potom pokračovala so skupinou Balet Petra Hejduka aj Krokmi Petra Janečka. V roku 1987 vydala album I.B. Od roku 1987 spolupracovala s orchestrom Ladislava Štaidla. V roku 1988 získala zlatého slávika v kategórii speváčok a o rok si prvenstvo zopakovala. Na svojom konte má do dnešných dní dvadsaťštyri vydaných albumov a kompilácií. Z tých posledných sú to kompilačný album Scházíš mi…z novembra 2006, v máji 2008 pridala kompiláciu Platinum Collection. V októbri 2008 vydala nový štúdiový album s názvom 22, v závere roku 2008 vyšla kompilácia Jsem zpátky. Na zámku Hluboká v južných Čechách sa 5. septembra 2008 vydala za herca Jiřího Poměje. Rozišli sa v októbri 2010. V decembri 2012 vydala kompiláciu Noc je království, ktorá obsahuje aj dve nové piesne. V septembri 2013 sa vydala za Josefa Rychtářa. Už po jej smrti vyšla v apríli 2015 kompilácia Nekonečná / Best Of. Zomrela tragicky (samovražda) 29. apríla 2014 vo veku 48 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM