Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s teplotami do 17 stupňov, nepotešia prehánky

Pranostika na dnes hovorí: "Svätá Tekla posledné jablko zjedla." Meniny oslavujú Ľuboš aj Ľubor. Polooblačno až oblačno a prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s teplotami do 17 stupňov, nepotešia prehánky
Zdroj: Pixabay.com

Západ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno a prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny oslavujú Ľuboš aj Ľubor

Mužské mená Ľuboš, Ľubor majú český pôvod. Ľuboš vo voľnom preklade znie ako „ľúbený, milý“ a Ľubor ako „mierumilovný“. Nositeľov týchto na Slovensku ojedinelých krstných mien oslovujeme Ľuboško, Ľubko, Ľuborko, Norko.

Ľuboš aj Ľubor, ktorí majú meniny 24. septembra, sú veľmi podnikaví muži. Nepripisujú pritom veľkú dôležitosť dodržiavaniu istých zásad. Pustia sa do čohokoľvek, len aby sa predviedli a boli ziskoví.

Stalo sa doma

1834 – Gašpar Fejérpataky-Belopotocký zorganizoval prvý národný výstup na Kriváň.

1994 – Na pozvanie SAV pricestoval na návštevu Slovenska – vlasti svojich starých rodičov – americký astronaut Eugen Andrew Cernan, ktorý ako veliteľ lode Apollo 17 vystúpil roku 1972 na Mesiac.

2007 – Generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozhodol o zriadení nového päťčlenného vyšetrovacieho tímu, ktorý sa mal zaoberať prípadom údajnej krivej výpovede Hedvigy Malinovej.

Stalo sa vo svete

622 – Mohamed dokončil svoju hidžru – presídlenie z Mekky do Mediny.

1493 – – Krištof Kolumbus začal svoju druhú námornú cestu, pri ktorej doplával k Portoriku, Malým Antilám a Jamajke.

1957 – V americkom Little Rocku, štát Arkansas, došlo k otvorenému stretu medzi černošským hnutím a rasistami. Na upokojenie vyostrenej situácie vyslal 34. prezident USA Dwight Eisenhower armádne jednotky.

1960 – V americkom prístave Newport News, štát Virgínia, spustili na vodu v tom čase najväčšiu loď na svete, lietadlovú loď na jadrový pohon Enterprise.

1963 – Senát USA ratifikoval dohodu medzi USA, Veľkou Britániou a Sovietskym zväzom o obmedzení jadrových pokusov.

1971 – Londýnska vláda verejne obvinila 90 pracovníkov sovietskeho veľvyslanectva zo špionáže a vypovedala ich z krajiny.

1988 – Kanadský šprintér Ben Johnson zabehol na OH v Soule 100 metrov za 9,79 s. Tento vtedajší nový svetový rekord však nebol uznaný, lebo Johnsonovi zistili doping.

1998 – Irán sa dištancoval od náboženského dekrétu fatwa, ktorým bol britský spisovateľ Salman Rushdie odsúdený na trest smrti. Otvorila sa tým cesta k zlepšeniu napätých vzťahov medzi Iránom a Veľkou Britániou.

2006 – Švajčiarski voliči v referendách podporili vládou navrhované zmeny zákonov, ktoré mali sprísniť podmienky pre udeľovanie azylu a sťažiť situáciu pre mimoeurópskych imigrantov hľadajúcich v krajine prácu.

2008 – Japonský parlament zvolil nového premiéra krajiny, stal sa ním Taro Aso, ktorý túto funkciu zastával do septembra 2009.

2013 – Pakistan vyhlásil núdzový stav na juhozápade krajiny, ktorý zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,7. Zabilo desiatky ľudí a zrovnalo so zemou domy v odľahlých dedinách.

Skladba dňa

1944 – Narodila sa Rossa Lee Hawkins, New Orleans, USA, členka skupiny Dixie Cups, členkou bola aj jej staršia sestra Barbara Ann. Táto dievčenská vokálna trojica účinkovala už od strednej školy, pod týmto názvom sa potom prezentovali v októbri 1963. Ich manažérom bol neworleanský spevák a klavirista Joe Jones. Úspech im priniesla skladba Chapel Of Love, ktorá sa v júni 1964 sa dostala až na prvé miesto hitparády. Populárna bola táto formácia v prvej polovici 60. rokov, v hitparáde mali štyri skladby. Hitom bola aj pieseň People Say z augusta 1964. Dnes oslávi 70. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM