Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s teplotami do 7 stupňov, prinesie dážď i sneženie

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je február mierny, je jarný čas potom biedny." Meniny oslavuje Dezider. Zamračené, na severe a východe občasné sneženie. Teploty 2 až 7 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s teplotami do 7 stupňov, prinesie dážď i sneženie
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné teploty 4 až 7 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné teploty 2 až 6 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné teploty 2 až 6 stupňov C.

Meniny má Dezider

Mužské meno Dezider má latinský pôvod a jeho význam v preklade znie ako „žiadajúci“, „vyžiadaný“. Nositeľov tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme aj Dežo, Dežko a svoje meniny oslavujú 11. februára.

Deziderovia majú úctu k tradíciám a zmysel pre rodinu. Sú citliví, ľahko sa s nimi nadväzuje priateľstvo. Dežkovia sú priami, hovoria, čo si myslia.

Radi študujú, podľa nich je to ideálna príležitosť na prekonanie iných. Najradšej sa orientujú na povolanie, ktoré im umožní žiť veľkoryso, mať pohodlný domov a vyvíjať viaceré aktivity. Deziderovia sú ľudia, ktorí uprednostňujú stabilné profesie, preto sú prevažne úradníkmi alebo zamestnancami dobre zabehnutých spoločností.

Deziderovia sú pozoruhodne životaschopní, mali by si však dávať pozor na nehody.

Stalo sa doma

1955 – Uskutočnil sa prvý priamy televízny prenos – hokejový zápas medzi mužstvami výberu Prahy a švédskeho IF Leksand.

1972 – Krasokorčuliar Ondrej Nepela získal zlatú medailu na Zimných olympijských hrách (ZOH) v japonskom Sappore.

1994 – Rady Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) opustili členovia vtedajšej slovenskej vlády Roman Kováč, Jozef Moravčík a ďalších desať poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) za HZDS.

Stalo sa vo svete

1858 – Zverejnili informáciu o tom, že v jaskyni pri francúzskom meste Lourdy sa po prvý raz zjavila 14-ročnej pastierke Bernadette Soubirousovej Panna Mária.

1889 – Japonský cisár Mucihito, ktorého vláda vstúpila do dejín pod pojmom meidži, vydal prvú ústavu krajiny – genró.

1919 – Nemecké Národné zhromaždenie zvolilo vo Weimare za prvého nemeckého ríšskeho prezidenta Fridricha Eberta.

1929 – Fašistický diktátor Benito Mussolini podpísal s kardinálom Pietrom Gasparim tzv. Lateránske zmluvy, čím sa obnovil suverénny mestský štát Vatikán.

1945 – V jaltskom paláci Livadija na Kryme sa skončila osemdňová konferencia (známa ako Jaltská konferencia) predstaviteľov protifašistickej koalície, kde americký prezident Franklin Roosevelt, britský ministerský predseda Winston Churchill a predseda Rady ľudových komisárov Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) Josif Stalin rokovali o usporiadaní povojnového sveta.

1971 – V Moskve (vtedy Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR, dnes Rusko), Washingtone (USA) a Londýne (Spojené kráľovstvo) podpísali zmluvu o zákaze umiestňovania jadrových zbraní a iných zbraní hromadného ničenia na dne morí a oceánov a v jeho podzemí, ktorá nadobudla platnosť 8.5.1972.

1975 – Po prvý raz v histórii Spojeného kráľovstva sa do čela Konzervatívnej strany dostala žena – politička a budúca premiérka Margaret Thatcherová. Premiérkou bola od 4. máj 1979 – do 28. november 1990.

1979 – V Iráne zvíťazila islamská revolúcia, predseda monarchistickej vlády Šáhpuhr Bachtjár podal demisiu a ajatolláh Chomejní sa stal faktickým vládcom v krajine.

1990 – Z dlhoročného (27 rokov) väzenia prepustili bojovníka proti apartheidu a predsedu Afrického národného kongresu (ANC) Nelsona Mandelu.

1994 – Americký raketoplán Discovery so šesťčlennou americko-ruskou posádkou na palube pristál po ôsmich dňoch letu na pristávacej dráhe v Cape Canaveral na Floride. Bol to 60. let amerického raketoplánu a prvý, na ktorom sa zúčastnil ruský kozmonaut Sergej Krikaľov.

2000 – Vláda Spojeného kráľovstva rozhodla o presune priamej správy nad provinciou Severné Írsko späť do Londýna. Nariadil to v Belfaste britský minister pre Severné Írsko Peter Mandelson a po deviatich týždňoch tak ukončil vládnutie severoírskej koaličnej vlády.

2002 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. povýšil na úroveň biskupských úradov štyri katolícke apoštolské správy v Rusku. Išlo o arcidiecézu Matky Božej v Moskve a diecézy v Saratove (juh európskej časti Ruska), Novosibirsku (západná Sibír) a Irkutsku (východná Sibír). Katolícka cirkev touto reorganizáciou chcela prispieť k zlepšeniu dialógu a spolupráce s ruskou pravoslávnou cirkvou.

2006 – Americký milionár a dobrodruh Steve Fossett úspešne dokončil vôbec najdlhší diaľkový let bez pristátia a tankovania v dejinách letectva, keď obletel Zem za 76 hodín. V ultraľahkom jednomiestnom lietadle preletel Atlantický oceán a pristál v Spojenom kráľovstve.

2008 – Východotimorský prezident José Ramos-Horta utrpel vážne zranenie pri pokuse o atentát na svoju osobu.

2009 – Do funkcie nového premiéra Zimbabwe bol uvedený Morgan Tsvangirai, ktorý v septembri 2008 podpísal dohodu o deľbe moci s prezidentom Robertom Mugabem. Premiérom bol do 11. septembra 2013.

2015 – Kapitána výletnej lode Costa Concordia Francesca Schettina uznal taliansky súd v meste Grosseto za vinného zo zabitia v prípade stroskotania plavidla pri pobreží talianskeho ostrova Giglio a udelil mu trest 16 rokov väzenia. V noci na 13. januára 2012 sa loď vychýlila zo svojej plánovanej trasy smerom k ostrovu Giglio, kde narazila na skaliská a čiastočne sa prevrátila. Zo 4229 ľudí na palube zahynulo 32 osôb.

Skladba dňa

1982 – V Nitre sa narodil Peter Slamečka, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Gladiator. Túto rockovú formáciu založili bratia Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s priateľom Georgeom Babulicom. V januári 1992 vychádza ich debutový album Designation, spievaný anglicky. Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM