Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Posledný februárový deň prinesie príjemné počasie, oslavuje Zlatica

Pranostika na dnes hovorí: "Vo februári prudký severníček, dobrej úrody býva poslíček." Meniny oslavuje Zlatica. Jasno až polooblačno. Teploty 11 až 16 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Posledný februárový deň prinesie príjemné počasie, oslavuje Zlatica
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 13 až 16 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až –2 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 3 až –1 a najvyššie denné 11 až 15 stupňov C.

Meniny má Zlatica

Ženské meno Zlatica má južnoslovanský pôvod a jeho význam je „zlatá“. Nositeľky tohto u nás zriedkavého mena oslovujeme Zlatka, Zlatuška. Meniny oslavujú 28. februára.

Zlatice sú ťažko usmerňovateľné. Sú aj veľmi dynamické, všetko okolo nich musí byť v pohybe. Oduševnene vykonávajú akékoľvek povolanie, napríklad prácu ošetrovateľky alebo moderátorky. Ak stratia svoju predvídavosť, svoj „vnútorný hlas“, ich konanie je neisté. Potrebujú mať niekoho nablízku. Zlatice neúspech neodradí, skôr posilní ich bojovnosť.

Šťastné farby týchto dievčat a dám sú žltá a okrová. Ochranné rastliny majú rumanček a rozmarín, ochranné kamene jantár a olivín. Mali by sa vyvarovať extrémnych rozhodnutí a nepodliehať dvojtvárnosti.

Stalo sa doma

1302 – Uhorský kráľ Ladislav V. daroval Matúšovi Čákovi Nitriansku, Komárňanskú a Trenčiansku stolicu spolu s hodnosťou župana.

2018 – Marek Maďarič (Smer-SD) odstúpil z funkcie ministra kultúry. Dôvodom abdikácie bola vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Zároveň oznámil, že ostáva radovým členom Smeru-SD. Prezident SR Andrej Kiska jeho demisiu prijal 5. marca 2018. Súčasnou ministerskou kultúry je Ľubica Laššáková (Smer-SD).

  • Z Úradu vlády SR odišla hlavná štátna radkyňa Mária Trošková a šéf krízového manažmentu a bezpečnosti štátu Viliam Jasaň (Smer SD). Ich mená sa spomínali v súvislosti s väzbami na taliansku mafiu pôsobiacu na Slovensku, pričom talianska stopa sa spomínala ako jedna z možných pri vyšetrovaní úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Stalo sa vo svete

1827 – Založili v USA prvú komerčnú železničnú spoločnosť Baltimore and Ohio Railroad.

1854 – V mestečku Ripon v americkom štáte Wisconsin (USA) sa uskutočnilo veľké stretnutie odporcov otroctva, na ktorom ohlásili odporcovia otrokárskej politiky Demokratickej strany vznik opozičnej Republikánskej strany, ktorej prvé veľké stretnutie jej členov sa uskutočnilo 6. júla 1854. Prvé národné zhromaždenie Republikánskej strany sa konalo v americkom Pittsburghu 22. februára 1856.

1922 – Spojené kráľovstvo vyhlásilo nezávislosť Egypta, čím sa vzdalo protektorátu nad ním, no ponechalo si právo kontroly plavby v Suezskom prieplave, obrany krajiny a ochranu zahraničných záujmov a menšín v krajine.

1933 – Nemecký ríšsky prezident Paul von Hindenburg podpísal nariadenie Na ochranu ľudu a štátu, čím zrušil ústavou garantované základné práva. Nariadenie slúžilo Gestapu (Geheime Staatspolizei – Tajná štátna polícia) a (Schutzstaffel – SS) ako legitimácia na vykonávanie teroru.

1975 – Súprava londýnskeho metra narazila na bezpečnostné nárazisko na stanici Moorgate, pri dovtedy najhoršej nehode londýnskeho metra v Spojenom kráľovstve zahynulo vyše 40 osôb a 50 bolo ťažko zranených.

1992 – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala rezolúciu o Kambodži, išlo o vyslanie 22.000 príslušníkov OSN (dovtedy najväčšia mierová operácia OSN).

1994 – Juhoafrická republika (JAR) slávnostne odovzdala Walfisov záliv späť Namíbii.

1996 – Princezná Diana akceptovala rozvod s následníkom britského trónu, princom Charlesom.

2004 – Predstavitelia afrických krajín sa na summite v Líbyi dohodli na spoločnej obrannej a bezpečnostnej politike, v rámci ktorej dali Africkej únii (African Union – AU) po prvý raz právomoc zasiahnuť do vážnych konfliktov na kontinente.

2005 – Väčšina voličov v Burundi hlasovala v referende za novú ústavu, ktorej cieľom bolo vytvoriť národnostne vyváženú vládu a ukončiť tak občiansku vojnu medzi kmeňmi Hutuov a Tutsiov.

2012 – Vedci zrekonštruovali kostru veľkého prehistorického tučniaka, ktorý žil pred 25 miliónmi rokov na Novom Zélande. Podľa fosílnych pozostatkov bol vyhynutý tučniak Kairuku vysoký 1,2 metra, mal pretiahnutý zobák a mohutné plutvy. Išlo o najväčší spomedzi piatich druhov, ktoré žili na Novom Zélande v období oligocénu na konci starších treťohôr. Meno Kairuku v jazyku novozélandských Maorov znamená „potápač, ktorý sa vracia s potravou“.

2013 – Svojho úradu sa vzdal pápež Benedikt XVI. – prvý pápež, ktorý tak urobil, odkedy v roku 1415 rezignoval Gregor XII., a prvý, ktorý rezignoval dobrovoľne, odkedy v roku 1294 z apoštolského stolca dobrovoľne odišiel Celestín V. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tvrdením, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu. Po odstúpení z čela katolíckej cirkvi sa nazýva emeritným pápežom a naďalej môže nosiť biele rúcho. Jeho nástupcom sa stal pápež František.

Skladba dňa

1957 – Narodila sa Cindy Wilson (rodená Cynthia Leigh Wilson), Athens, Georgia, USA, speváčka skupiny B-52's. Táto new wave rocková skupina sa sformovala v Athens v októbri 1976. Koncertnú premiéru mali v Athens na slávnosti Valentine 14. februára 1977. V júli 1979 vydali debutový album The B-52's, v auguste 1980 druhý Wild Planet. Na svojom konte dnes majú sedem štúdiových albumov, ten siedmy s názvom Funplex vyšiel v marci 2008.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM