Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Posledný februárový týždeň bude veterný najmä na horách

Úvod nového pracovného týždňa bude teplotne príjemný najmä na západe. V pondelok bude polooblačno až oblačno. Teploty 6 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Posledný februárový týždeň bude veterný najmä na horách
Zdroj: TASR

Na vrcholoch Tatier bude opäť veterno. Meteorológovia varujú na nasledujúce dni pred silným vetrom. Ten v pondelok (27.2.) na horách ešte zosilnie. V utorok (28.2.) s ním treba počítať na celom území Slovenska.

Západ: Polojasno až oblačno, prechodne až zamračené. Najvyššia denná teplota 12 až 15 st. Ráno východný až juhovýchodný vietor 2 až 6, v nárazoch miestami okolo 12 m/s (5 až 20, nárazy okolo 45 km/h). Postupne juhovýchodný až južný vietor 4 až 9, v nárazoch miestami okolo 14 m/s (20 až 35, nárazy 55 km/h).

Stred: Ráno jasno až polojasno a ojedinele hmla. Od juhozápadu postupne oblačno až zamračené a ojedinele slabý občasný dážď, na hrebeni Nízkych Tatier sneženie. Najvyššia denná teplota 10 až 15 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Ráno slabý, cez deň postupne prevažne juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 12 m/s (5 až 25, nárazy 45 km/h). Na hrebeňoch hôr popoludní a večer prudký až búrlivý vietor, v Nízkych Tatrách večer až víchrica.

Východ: Jasno až polojasno, ráno a dopoludnia ojedinele hmla. Popoludní od juhozápadu postupne oblačno až zamračené a ojedinele slabý občasný dážď. Najvyššia denná teplota 10 až 13 st. Ráno slabý, cez deň postupne prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h). okolo 13 m/s (10 až 30, nárazy 45 km/h). Na hrebeňoch hôr večer prudký vietor.

Meniny má Alexander

Mužské meno Alexander má grécky pôvod a v preklade znamená „obranca mužov“. Na to, aby sme ich dobre pochopili, treba vedieť, že ich totemovým zvieraťom je krab. Napredujú, útočia, cúvajú a „zahrabávajú sa do piesku“. Práve tak sa správajú často aj nositelia mena Alexander, ktorí sú inak väčšinou veľmi atraktívni a svojhlaví.

Alexandrovia sú vo svojej podstate nezávislí, aj keď prahnú po rodine, v ktorej nachádzajú lásku a istotu. Títo muži sú inteligentní, výrazne pracovití a prívetiví. Majú spoľahlivú a intenzívnu pamäť. Disponujú riadiacimi schopnosťami, preto sa z nich môžu stať napríklad šéfovia spoločností.

Stalo sa doma

1946 – V Budapešti uzavreli československo-maďarskú dohodu o vzájomnej výmene obyvateľstva. Slovenskú menšinu v Maďarsku za maďarskú menšinu na Slovensku.

1973 – Na bratislavských majstrovstvách sveta v krasokorčuľovaní získal Ondrej Nepela titul majstra sveta a rozlúčil sa s pretekárskou kariérou.

Stalo sa vo svete

1989 – Zomrel rakúsky zoológ a zakladateľ etológie, nositeľ Nobelovej ceny (1973) KONRAD LORENZ, ktorý si všimol, že každý živočíšny druh charakterizujú nielen telesné znaky, ale aj jeho špecifické správanie, ktoré je podľa neho niekedy spoľahlivejším znakom určitého druhu než práve telesné znaky. Začal toto správanie študovať, čím založil novú vednú disciplínu – etológiu.

Skladba dňa

1951 – Narodil sa Steve Harley (rodený Stephen Malcolm Ronald Nice), Londýn, zakladateľ a gitarista skupiny Cockney Rebel, založil ju v roku 1973. Ešte v tom roku vydali prvú LP platňu s názvom The Human Menagerie. V máji 1974 mali v singlovom rebríčku prvú skladbu Judy Teen.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM