Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň začne s miernejšími teplotami, meniny má Augustín

S dnešným dňom sa spája pranostika: Ako je teplo na Augustína, taká chladná bude Katarína /25.11/. Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Má byť polooblačno až oblačno. Teploty 23 až 28 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň začne s miernejšími teplotami, meniny má Augustín
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné teploty 25 až 28 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné teploty 23 až 27 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné teploty 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Augustín

Mužské meno Augustín má latinský pôvod a v preklade znamená „majestátny“. Na Slovensku sa stretávame s nositeľmi tohto mena výnimočne a oslovujeme ich August, Gusto.

Augustínovia, ktorí oslavujú meniny 28. augusta, sú odvážni, rozhodní, empatickí a oddaní. Cítia sa šťastní, ak sú milovaní a pochopení.

Väčšina z nich študuje a vzdeláva sa po celý život. Majú rozsiahlu pamäť a túžba po nových poznatkoch ich predurčuje, aby z nich boli úspešní lekári, ale aj kriminalisti.

Nositelia mena Augustín sú priateľskí, vždy si stoja za svojím slovom a neúspech ich nezlomí. Dokážu vytvoriť prostredie, v ktorom sa ľudia v ich blízkosti cítia pohodovo a uvoľnene. Duševná rovnováha sa odráža aj v ich telesnom živote, väčšinou sú to zdraví vitálni muži.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Šťastné farby Augustínov sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava, chmeľ a horčica, ochranné kamene diamant a ametyst.

Stalo sa doma

2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič odvolal z funkcie ministra životného prostredia SR, nominanta SNS Viliama Turského a národniari zároveň prišli o celý rezort, ktorý im patril na základe koaličnej zmluvy. Na návrh premiéra SR Roberta Fica poveril prezident SR dočasným riadením rezortu podpredsedu vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča (Smer-SD).

2012 – V rámci mestských osláv 68. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Bratislave premenovali Nový most na Most SNP.

1844 – V Liptovskom Mikuláši sa skončilo (začalo sa 26.8.) zakladajúce zhromaždenie celoslovenskej kultúrnej inštitúcie Tatrín.

1919 – Andrej Hlinka v sprievode Františka Jehličku a Štefana Mnoheľa ilegálne odcestovali na mierovú konferenciu do Paríža.

1949 – Vo Zvolene vzniklo Stredoslovenské oblastné divadlo, ktoré bolo predchodcom dnešného Divadla J.G. Tajovského.

2002 – Slovensko a Ruská federácia (RF) v Bratislave spečatili zmenu dovtedajšieho spôsobu deblokácií ruského dlhu z tovarových na výraznejšie hotovostné deblokácie.

2008 – Bratislava zažila po prvý raz premiéru opery pod holým nebom – open air opera. Na zadnom nádvorí Bratislavského hradu uviedli legendárne Verdiho dielo Nabucco s medzinárodným obsadením pod režisérskou taktovkou Michaela Taranta, dirigentom bol Norbert Baxa.

Stalo sa vo svete

1916 – Taliansko vyhlásilo vojnu Nemecku.

1963 – Na protestnom pochode do amerického Washingtonu sa zúčastnilo okolo 200.000 stúpencov boja proti rasizmu. K hlavným iniciátorom pochodu patril bojovník za ľudské práva a černošský baptistický pastor Martin Luther King.

1964 – USA vypustili na obežnú dráhu Zeme zdokonalený typ meteorologickej družice Nimbus.

1996 – Londýnsky súd oficiálne vyhlásil 15-ročné manželstvo britského následníka trónu princa Charlesa s princeznou Dianou za rozvedené.

1996 – Predstavitelia 130 štátov schválili vo švédskom Štokholme medzinárodný plán boja proti detskej prostitúcii, detskej pornografii a obchodovaniu s deťmi.

1999 – Po 13 a pol roku skončil svoju činnosť orbitálny komplex Mir.

2000 – Firma Nestle AG vyplatila 25 miliónov švajčiarskych frankov ako odškodné židovským organizáciám za profit, ktorý mala počas 2. svetovej vojny z nemeckých laboratórií.

2003 – Bývalý vlastník newyorských dvojičiek zverejnil prepisy telefonických a rádiových rozhovorov vedených po teroristických útokoch 11.9.2001.

Skladba dňa

1965 – Narodila sa Shania Twain (vlastným menom Eilleen Regina Edwards), Windsor, Kanada, country-rocková speváčka a skladateľka. Mala trinásť, keď prvýkrát účinkovala v televíznej Tommy Hunter Show. V roku 1984 nahrala duet s kanadským spevákom Timom Denisom na jeho album. V roku 1991 nahrala prvé demosnímky. V marci 1993 mala v americkom country rebríčku prvú pieseň What Made You Say That. Mesiac nato vydala debutový album Shania Twain. V júli 1995 mala prvú skladbu Any Man Of Mine aj v popovej hitparáde. V novembri 1997 vydala tretí a najúspešnejší album Come And Over. Vydala štyri štúdiové albumy, ten zatiaľ posledný Up! vyšiel v novembri 2002. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mala jedenásť skladieb, v anglickej ešte o tri viac. Hitmi v jej podaní boli piesne Don't Be Stupid, You're Still The One, From This Moment On, Man!I Feel Like a Woman, Come On Over či Forever and for Always. V novembri 2004 vyšla kompilácia jej najväčších hitov Greatest Hits.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM