Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 114 rokmi vymysleli zmrzlinový kornútik, meniny má Magdaléna

Dnešná pranostika znie: Ak prší na Magdalénu, trpia orechy. Meniny má Magdaléna. V nedeľu prevažne polooblačno. Teploty 24 až 29 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 114 rokmi vymysleli zmrzlinový kornútik, meniny má Magdaléna
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Magdaléna

Magdaléna je novozákonné ženské meno hebrejského pôvodu a znamená „pochádzajúca z palestínskeho mesta Magdaly“. Domácka podoba tohto mena je Magda, Magdalénka, Meg, Lenka. Na území Slovenska je málo rozšírené.

Pre Magdalény, ktoré majú meniny 22. júla, je realizácia cieľov a osobný úspech korením života. Sú pritom priame a flexibilné. Neobzerajú sa dozadu, zaoberajú sa len prítomnosťou. Uvedomujú si svoj pôvab a dokonale ho využívajú. Ak sa zamilujú, ich láska je silná.

Tieto ženy sú neúnavné a majú železné zdravie. Do jedálneho lístka by si mali zaradiť najmä ryby.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená, biela, ružová a žltá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka a prvosienka, ochranné kamene achát, koral a citrín.

Stalo sa doma

1866 – Posledná bitka prusko-rakúskej vojny sa odohrala pri Lamači (časť Bratislavy).

1918 – V dôsledku nedostatku základných potravín sa v Handlovej vzbúrili ženy baníkov a poškodili zariadenia bane, aby ich muži nemohli sfárať. Baníci sa k ženám pripojili. Štrajk baníkov trval do 24. júla. Počas nepokojov žandári zabili dve ženy a sedem ďalších zranili.

1941 – V bitke pri Lipovci na západnej Ukrajine sa stretli Rýchla brigáda Slovenskej armády a jednotky Červenej armády. Slovenská Rýchla brigáda utrpela ťažkú porážku. Zomrelo 75 vojakov, 176 bolo ranených a 2 vojaci padli do sovietskeho zajatia.

2007 – V Slovenskom raji sa rozhorel požiar, ktorý zachvátil približne 16 hektárov. Oheň sa podarilo uhasiť až po 11 dňoch.

Stalo sa vo svete

1904 – Počas veľtrhu v St. Louis vymyslel sýrsky prisťahovalec Ernest Hamwi zmrzlinový kornútik. Ďalší zdroj však vynález pripisuje Charlesovi Menchesovi.

1933 – Americký letec Wiley Post dokončil po siedmich dňoch, 18 hodinách a 49 minútach prvý sólový let okolo sveta.

1981 – Neúspešného tureckého atentátnika na pápeža Jána Pavla II. Mehmeta Aliho Agcu odsúdili v Ríme na doživotie.

1994 – Posledný z 22 úlomkov kométy Shoemaker-Levy 9 dopadol na planétu Jupiter. Podobná kolízia sa v slnečnej sústave uskutočnila asi pred viac ako 65 miliónmi rokov a mohla spôsobiť vyhynutie dinosaurov.

1997 – Na päť rokov väzenia odsúdil taliansky vojenský súd bývalého nacistického dôstojníka, kapitána SS Ericha Priebkeho za účasť na zastrelení 335 civilistov v marci roku 1944 v jaskyniach blízko Ríma. Druhému obvinenému v prípade, niekdajšiemu majorovi SS Karlovi Hassovi súd vymeral desať rokov a osem mesiacov väzenia, avšak vyhlásil, že do väzby nastúpiť nemusí (mal 85 rokov).

Skladba dňa

1967 – Pat Badger (rodený Patrick John Badger), Boston, Massachusetts, USA, basový gitarista skupiny Extreme. Táto americká rocková formácia vznikla v roku 1985 v meste Malden. V marci 1989 vydali prvý album Extreme. V auguste 1990 vydali druhý, veľmi úspešný album Pornograffitti. Album bol dvakrát platinový, hitmi z neho sa stali dve skladby, More Than Words, ktorá bola v americkej singlovej hitparáde v júni 1991 na prvom mieste a v anglickej druhá, aj Hole Hearted, ktorá sa dostala na 4. miesto. Rozišli sa v roku 1996, na scénu sa vrátili v roku 2004. V singlovej hitparáde mali osem skladieb, vydali päť štúdiových albumov, piaty Saudades de Rock vydali v auguste 2008. V máji 2010 vyšiel live album Take Us Alive, k diskografii patria aj dva kompilačné albumy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM