Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 141 rokmi mal v Moskve premiéru slávny balet Labutie jazero

Pranostika na dnes hovorí: "V marci pastier palica, hor na plecia širica." Meniny oslavuje Kazimír. Prevažne oblačno. Teploty -3 až 2 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 141 rokmi mal v Moskve premiéru slávny balet Labutie jazero
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –6 až –9 a najvyššie denné teploty –1 až 2 stupne C.

Stred: Prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –7 až –12 a najvyššie denné teploty –3 až 1 stupeň C.

Východ: Prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty –7 až –11 a najvyššie denné teploty –3 až 1 stupeň C.

Meniny má Kazimír

Mužské meno Kazimír má slovanský pôvod a znamená „ten, kto kazí mier“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame málokedy.

Kazimír, ktorý oslavuje meniny 4. marca, je typ muža, ktorý všetko zvláda, podobne ako jeho totemový živočích losos. Keď Kazimír čosi chce, dosiahne to. Nazlostí sa len výnimočne, ak ale predsa, potom poriadne.

Títo muži sú zmyselní, ale aj nestáli, pretože často konajú v zajatí vášní. Kazimírov väčšinou láka kariéra politika.

Ich obľúbená farba je zlatá. Ochranné rastliny ľubovník, zvonček, ochranné kamene jantár a achát.

Kazimírovia by sa mali vyhýbať ponocovaniu.

Stalo sa doma

1632 – V Košiciach rozštvrtili vodcu sedliackeho povstania Petra Časára.

1932 – V Bratislave sa začali prvé majstrovstvá Slovenska v boxe.

1949 – Vznikol Zväz československých spisovateľov, ktorý bol štátom dôsledne sledovaný. Jeho prvým predsedom sa stal český spisovateľ Jan Drda.

1991 – Začalo vysielať ROCK FM RÁDIO v súčasnosti Rádio_FM Slovenského rozhlasu.

Stalo sa vo svete

1789 – Nadobudla platnosť americká ústava z roku 1787.

1793 – Georgea Washingtona inaugurovali po druhý raz do funkcie prvého prezidenta USA, jeho nástupná reč pri druhej prísahe je doteraz najkratšou v dejinách USA, mala iba 135 slov.

1848 – Sardinský kráľ Karol Albert Savojský vydal liberálnu ústavu, ktorá po zjednotení Talianska v roku 1861 nadobudla platnosť pre celú krajinu.

1877 – V ruskej Moskve mal premiéru Čajkovského slávny balet „Labutie jazero“.

1913 – Woodrow Wilson bol inaugurovaný za 28. prezidenta USA (1913–1921). Bol to druhý prezident za Demokratickú stranu od skončenia občianskej vojny.

1970 – Pri francúzskom pobreží (asi 100 kilometrov od Marseille) sa potopila francúzska ponorka Eurydice, pri nešťastí zahynulo všetkých 57 osôb na palube.

1977 – Juhovýchodné Rumunsko postihlo zemetrasenie (7,2 stupňa Richterovej stupnice). Zahynulo 1570 osôb, 11 300 bolo zranených a 35 000 rodín zostalo bez strechy nad hlavou. Celkové škody dosiahli 10 miliárd rumunských lei.

1994 – Začal sa let raketoplánu Columbia (STS 62) s piatimi astronautmi.

1998 – Pri záplavách v pakistanskej provincii Balúčistán na juhozápade krajiny zahynulo približne 1000 ľudí.

1999 – Americký súd oslobodil kapitána Richarda Ashbyho, pilota lietadla, ktorý sa v roku 1998 zrazil s lanovkou v severotalianskom Cavalese, pričom zahynulo 20 osôb.

2002 – Kosovský parlament zvolil do funkcie prezidenta politického veterána, pacifistu a umierneného predstaviteľa kosovských Albáncov Ibrahima Rugovu, prezývaného aj „Gándhí Balkánu“.

2008 – Britský Národný archív v Londýne zverejnil informáciu, že britská tajná služba MI5 využívala v ťažení proti Hitlerovej Tretej ríši rady nemeckého astrológa Louisa de Wohla, o ktorom sa po druhej svetovej vojne potvrdilo, že bol podvodník a šarlatán.

2009 – Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu vydal zatykač na sudánskeho prezidenta Umara al-Bašíra, ktorého obvinil z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti v západosudánskej provincii Darfúr.

2010 – Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo ostrov Taiwan. Dôsledkom zemetrasenia vypadol v častiach metropoly Tchaj-pej elektrický prúd a bola ochromená doprava. Podľa miestnych úradov však neboli bezprostredne hlásené obete ani výraznejšie škody na majetku.

2012 – Ruský premiér Vladimir Putin sa stal oficiálnym víťazom prezidentských volieb so ziskom 63,75 percenta hlasov. Výsledok znamenal, že druhé kolo hlasovania nebolo potrebné.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa americký hudobník JASON NEWSTED, bývalý člen (hráč na basovej gitare) skupiny Metallica.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM