Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 174 rokmi vznikol text našej terajšej štátnej hymny

Pranostika na dnes hovorí: "Ak v marci kukučka kuká a góľa klepotá, dočkáme sa teplého leta." Meniny oslavuje Fridrich. Prevažne oblačno. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 174 rokmi vznikol text našej terajšej štátnej hymny
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –4 až –7 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –5 až –10 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –5 až –9 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Fridrich

Mužské meno Fridrich má germánsky pôvod, na Slovensku sa vyskytuje výnimočne a jeho význam v preklade znie „mierny vladár“. Meniny oslavuje 5. marca.

Fridrichovia sú najmä originálni, výbojní a svojhlaví. Ak by sme mali vybrať pre nich zvierací symbol, prirovnali by sme ich k baranovi. Fridrichovia si rýchlo získajú sympatie nežného pohlavia. Sú podmaniví a nadštandardne priateľskí. V spoločnosti sa radi predvádzajú a „bodujú“.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Obľúbená farba Fridrichov je červená. Ich ochranné rastliny sú púpava a žltá chryzantéma, ochranné kamene diamant a avanturín.

Stalo sa doma

1674 – Ostrihomský arcibiskup Juraj Selepčéni-Pohronec predvolal pred mimoriadny súd do Bratislavy všetkých protestantských kňazov a učiteľov z Uhorska. Dostavilo sa ich 300 až 350. Boli obvinení z velezrady a hrozil im trest smrti. 236 z nich sa zrieklo úradov a bolo oslobodených, 61 protestantov neustúpilo, a boli odsúdení na galeje. Medzi nimi boli vtedajšie slovenské osobnosti ako Tobiáš Masník či Ján Simonides.

1687 – V Prešove sa začali tzv. prešovské jatky – popravy 24 evanjelických mešťanov a šľachticov, prívržencov protihabsburského stavovského povstania Imricha Tököliho.

1844 – Pri demonštratívnom odchode slovenských študentov z Bratislavy do Levoče, vznikla hymnická pieseň Nad Tatrou sa blýska ako reakcia proti prudkému maďarizačnému náporu a likvidačnému postupu proti slovenským študentom a Ľudovítovi Štúrovi. Jej text sa pripisuje spisovateľovi a básnikovi Jankovi Matúškovi. V súčasnosti je táto hymnická pieseň slovenskou štátnou hymnou. Jej melódia bola prevzatá z pôvodnej ľudovej piesne „Kopala studienku“.

1934 – Kopřivnická automobilka predstavila svoj nový model Tatra 77, ktorý skonštruoval Hans Ledwinka.

1949 – V Bratislave založili maďarský kultúrny a spoločenský zväz na Slovensku – CSEMADOK.

1991 – Zasadnutie rady Verejnosti proti násiliu (VPN) opustila skupina vedená Vladimírom Mečiarom a Milanom Kňažkom a založila platformu Za demokratické Slovensko (VPN-ZDS).

2011 – Strelec Peter Pelach získal na ME v talianskej Brescii v streľbe zo vzduchových zbraní zlatú medailu v disciplíne bežiaci terč 40 mix.

  • Trojskokanka Dana Velďáková vybojovala na halových ME v Paríži bronzovú medailu.

Stalo sa vo svete

1684 – Proti osmanskému panstvu sa spojili pápež Inocent XI., Benátska republika, Poľsko, Rakúsko a neskôr aj Rusko do aliancie Svätá liga.

1770 – Došlo ku krvavej zrážke medzi obyvateľmi Bostonu a britskými vojskami. Bol to jeden z prvých prejavov boja za nezávislosť amerických osád.

1916 – V priebehu niekoľkých minút sa pred brazílskym pobrežím potopila španielska loď Principe de Asturias. Z 588 ľudí na palube zahynulo 445.

1922 – V nemeckom Berlíne sa uskutočnila premiéra expresionistického nemého filmu Upír Nosferatu, nakrúteného podľa románu Dracula od Brama Stokera z roku 1897. Časť filmu vznikla aj na Slovensku, vyskytujú sa v ňom zábery Oravského hradu, Vysokých Tatier, Váhu, Vrátnej doliny aj Oravského Podzámku.

1933 – Vo voľbách do Ríšskeho snemu získala NSDAP vodcu Adolfa Hitlera až 43,9 percenta hlasov a spolu s tzv. čierno-bielo-červenou koalíciou nemeckých nacionalistov a stahlheimu dosiahla absolútnu väčšinu v parlamente aj v krajinskom pruskom sneme.

1970 – Nadobudla platnosť zmluva o nešírení atómových zbraní, ktorú 1.7.1968 podpísalo 43 krajín.

1987 – Pri zemetrasení v Guatemale zahynulo okolo 2000 osôb.

1993 – Kanadskému šprintérovi Benovi Johnsonovi kvôli dopingu zakázali pretekať, čo pre neho znamenalo definitívny koniec športovej kariéry.

1998 – Americká vesmírna sonda Lunar Prospector našla dôkazy o prítomnosti ľadu na oboch póloch Mesiaca.

1999 – Medzinárodná arbitrážna komisia rozhodla, že mesto Brčko, ležiace na severovýchode Bosny, bude neutrálnou oblasťou, vymykajúcou sa kontrole srbskej a chorvátsko-moslimskej komunity bývalej Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR).

2000 – Izraelský vládny kabinet schválil plán premiéra Ehuda Baraka na stiahnutie izraelských vojsk z okupovaného južného Libanonu v júli roku 2000.

2001 – Tridsaťpäť moslimských pútnikov zahynulo v dôsledku tlačenice, ktorá prepukla v Mekke (Saudská Arábia) počas tradičnej púti hadždž pri rituálnom, symbolickom kameňovaní Satana.

2003 – Najmenej 15 mŕtvych a viac ako 30 zranených, z toho minimálne desať vážne, si vyžiadal samovražedný atentát v prístavnom meste Haifa na severe Izraela. Terčom bombového útoku bol zaplnený autobus.

2010 – Britský premiér Gordon Brown obhajoval rozhodnutie bývalej britskej vlády zúčastniť sa na invázii do Iraku v roku 2003.

Skladba dňa

1970 – John Frusciante (rodený John Anthony Frusciante), Queens, New York City, gitarista, v rokoch 1988 až 1992 a potom v rokoch 1998 až 2010 člen skupiny Red Hot Chili Peppers. Táto alternatívna rocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 1983. V auguste 1984 vydali prvý album Red Hot Chilli Peppers. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, desiaty I'm With You vydali v auguste 2011, predchádzajúci Stadium Arcadium vyšiel v máji 2006. Veľmi úspešný bol v poradí siedmy Californication, vydaný v júni 1999, ktorého predaj prevýšil sumu 15 miliónov nosičov. K diskografii skupiny patria aj dva live a tri kompilačné albumy. Prvý album, na ktorom už hral Frusciante, bol Mother's Milk, vydaný v auguste 1989. V roku 1992 odišiel, vrátil sa do nej v roku 1998. V marci 1994 vydal vlastný sólový album Niandra Lades and Usually Just a T-Shirt. Súbežne s hraním v Red Hot Chili Peppers hral so skupinou The Mars Volta. V roku 2003 si založil vlastnú sprievodnú formáciu Ataxia.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM