Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 20 rokmi začala skúšobná prevádzka atómovej elektrárne Mochovce

Pranostika na dnes hovorí: "Medardova kvapka štyridsať dní kvapká." Meniny oslavuje Medard. Polooblačno až oblačno, na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Teploty 25 až 30 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 20 rokmi začala skúšobná prevádzka atómovej elektrárne Mochovce
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Medard

Mužské meno Medard má germánsky pôvod a jeho význam je „mocný“, „udatný“. Aj keď sa s Medardom na území Slovenska stretávame ojedinele, k menu sa viaže známa pranostika o počasí.

Títo muži, ktorí oslavujú meniny 8. júna, vedia, čo chcú. Medard je muž odriekania, často obdarený nevšednými danosťami. Rastlinným totemom Medardov je pagaštan. Ten ukazuje, že tajomný plod sa ukrýva v tŕnistej šupke a objaví sa po náraze. Ľudia nosiaci meno Medard sú ťažko poznateľní a málo ovplyvniteľní. Ide o vzácnych ľudí, ktorí sa prejavujú najmä ako taktní, silní, múdri a pozoruhodne všestranní.

Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo sa rozhodli, že ak majú niečo dokončiť a dokázať, niet času na choroby. Ich obľúbené farby sú fialová a žltá. Ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1867 – Korunovali cisára Františka Jozefa I. za uhorského kráľa a jeho manželku Alžbetu za uhorskú kráľovnú.

1990 – Začali sa prvé demokratické voľby do Federálneho zhromaždenia v Českej a Slovenskej federatívnej republike (ČSFR), ktoré trvali do 9. júna. Na Slovensku jasne zvíťazila VPN nasledovaná KDH. Zastúpenie získali aj SNS, KSS a koalícia Spolužitie – Maďarské kresťanskodemo­kratické hnutie.

1998 – Do skúšobnej prevádzky spustili atómovú elektráreň Mochovce.

2007 – Operný súbor SND začal svoje účinkovanie v nových priestoroch SND premiérou opery Giuseppe Verdiho Trubadúr.

Stalo sa v zahraničí

793 – Vikingovia vyrabovali kláštor Lindisfarne na anglickom ostrove Holy Island v Írskom mori, čím sa začali vikingské nájazdy do Európy a do Ruska. V nasledujúcom období sa do Británie často vracali, plienili mestá aj vidiek, dobývali a podmaňovali si ďalšie územia a usádzali sa na nich.

1600 – Lekár slovenského pôvodu Ján Jessenius uskutočnil v Prahe prvú verejnú pitvu ľudského tela v Čechách.

1967 – Izraelské lietadlá omylom napadli v Stredozemnom mori americkú spravodajskú loď Liberty, pričom zahynulo 34 námorníkov a 75 bolo zranených.

2003 – Poliaci v celonárodnom referende drvivou väčšinou odsúhlasili, aby krajina vstúpila do Európskej únie.

Skladba dňa

1942 – Narodil sa Chuck Negron (rodený Charles Negron), Manhattan, New York City, spevák skupiny Three Dog Night. Táto formácia vznikla v Los Angeles v roku 1968, ich štýlom bol melodický rock. Hneď prvý singel Try A Little Tenderness sa v marci 1969 dostal do hitparády. Pod názvom Three Dog Night vydali v roku 1969 aj debutovú LP platňu. Z nej je aj prvý hit, skladba One, ktorá sa v júni dostala do prvej päťky rebríčka. Úspešná pre skupinu bola prvá polovica 70. rokov. Prvýkrát viedli americký rebríček v júni 1970 so skladbou Mama Told Me. V roku 1976 prerušili účinkovanie, aby od roku 1981 pokračovali ďalej. V singlovej hitparáde mali 21 skladieb, z nich tri na prvom mieste, okrem Mama Told Me aj Joy To The World a Black & White. Hitmi boli aj Shambala a The Show Must Go On. Výsledkom ich muzikantskej dráhy je jedenásť štúdiových albumov, najúspešnejším z nich bol Seven Separate Fools z júla 1972. K diskografii patria aj štyri live a šesť kompilačných albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM