Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 203 rokmi sa narodil Ľudovít Štúr, teploty do 22 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Ak skoro v októbri sneh padá, bude mäkká zima." Meniny oslavuje Klára. Prevažne polooblačno. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 203 rokmi sa narodil Ľudovít Štúr, teploty do 22 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Klára

Ženské meno Klára je svätecké, má latinský pôvod a vo voľnom preklade znamená „jasná, svetlá, slávna“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Klárika, Klárka. V súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje meno Klára skôr v populárnej talianskej verzii Chiara.

Kláry, ktoré majú meniny 29. októbra, sú neposedné a rozmarné. Prevláda v nich schopnosť rýchlo vyriešiť problém. Sú plné dôvtipu a neznesú, aby v živote hrali „druhé husle“.

Nemožno o nich povedať, že štúdium ich nadchýna. Oslovuje ich cestovanie, preto sú z nich prevažne sprievodkyne alebo spravodajkyne.

Celý život majú sklon blysnúť sa pred ľuďmi, ľahko sa zamilujú.

Stalo sa doma

1815 – Narodil sa v Uhrovci politik, jazykovedec, pedagóg, publicista a novinár ĽUDOVÍT ŠTÚR, najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života v polovici 19. storočia, kodifikátor súčasného slovenského spisovného jazyka. V odbornej literatúre, v životopisných kalendároch aj v popularizačných materiáloch sa však uvádzajú dva dátumy jeho narodenia: 28. október i 29. október 1815. Prvý dátum sa opiera o rodinnú tradíciu, druhý je uvedený v matrike pokrstených evanjelickej a. v. farnosti na panstve grófa Zaya v Uhrovci. Štúr si však vo svojich osobných spisoch uvádzal dátum narodenia 28. október 1815. Od roku 1993 je Deň narodenia Ľudovíta Štúra pamätným dňom Slovenskej republiky (SR). Zomrel 12.1.1856.

1900 – Narodil sa v Trenčianskych Tepliciach herec a režisér ANDREJ BAGAR, jeden zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadla. Zomrel 31.7.1966.

1919 – Narodil sa v Slovenskej Ľupči BOHUSLAV CAMBEL, jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej geológie. V roku 1998 ho Cambridgeská univerzita v Spojenom kráľovstve zaradila medzi 2000 najvýznam­nejších osobností vedy 20. storočia. Zomrel 9.7.2006.

1923 – Na linke Praha – Bratislava začala pravidelná letecká doprava.

1944 – Druhá svetová vojna: Fašisti vypálili obec Miezgovce.

1949 – Narodila sa v Bratislave speváčka a príležitostná herečka (Pacho, hybský zbojník) EVA MÁZIKOVÁ.

1955 – Narodil sa v Bratislave spisovateľ, dramatik, dramaturg a autor rozhlasových a divadelných hier a kníh pre deti JÁN ULIČIANSKY.

  • Narodil sa v Martine horolezec, horský vodca a horský záchranár PETER ŠPERKA. Zomrel v noci z 22./23.6.2013 pri teroristickom útoku hnutia Taliban na tábor horolezeckej expedície pod horou Nanga Parbat na severe Pakistanu, ktorej bol členom. O život prišlo desať horolezcov zo šiestich krajín a pakistanský sprievodca. Medzi obeťami bol aj ďalší Slovák Anton Dobeš.

1958 – Narodil sa v obci Nevoľné maliar, grafik, tvorca inštalácií, objektov a performancií BLAŽEJ BALÁŽ. 1992 – Vtedajší premiéri Vladimír Mečiar (SR) a Václav Klaus (ČR) podpísali v Prahe dohodu o colnej únii medzi Českou republikou (ČR) a Slovenskou republikou (SR) a ďalších 15 dohôd týkajúcich sa rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).

1999 – Do obchodného registra bol zapísaný jediný štátny lesný podnik s celoslovenskou pôsobnosťou Lesy Slovenskej republiky, š.p., Banská Bystrica. Založený bol 1.7.1999.

2016 – Hokejista Marián Hossa sa stal 44. hráčom histórie, ktorému sa podarilo v NHL pokoriť magickú 500-gólovú hranicu. Po Stanovi Mikitovi (541) a Petrovi Bondrovi (503) je tretím Slovákom, ktorý dosiahol túto métu.

Stalo sa vo svete

1787 – V pražskom (dnes Česko) Stavovskom divadle sa konala svetová premiéra opery Don Giovanni hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, ktorú dirigoval sám autor.

1914 – Turecké vojnové lode zaútočili na ruské čiernomorské prístavy a loďstvo.

1923 – V Osmanskej ríši sa k moci dostal Mustafa Kemal, ktorý krajinu zbavil vplyvu moslimského Východu a priblížil ju k európskemu Západu. Osmanská ríša sa zároveň stala Tureckou republikou.

1932 – Vo francúzskom prístave St. Nazaire spustili na vodu svojho času najväčší parník na svete Normandie.

1935 – Spojením britských leteckých spoločností vznikli aerolinky British Airways.

1956 – Izraelské jednotky podnikli prudkú ofenzívu proti egyptským postaveniam na Sinajskom polostrove. Medzinárodný konflikt, ktorý vypukol po zoštátnení Suezského prieplavu, sa tak premenil na regulárnu vojnu.

1959 – V komiksovom časopise Pilote sa objavil prvý dobrodružný príbeh s drobným bojovníkom Asterixom. Vytvoril ho v Taliansku narodený umelec Albert Uderzo.

1972 – Dvaja palestínski teroristi uniesli dopravné lietadlo západonemeckej spoločnosti Lufthansa na linke zo sýrskeho Damasku do nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Teroristi 13 cestujúcich a sedemčlennú posádku prepustili až keď vtedajšia Spolková republika Nemecko (SRN) vydala troch palestínskych teroristov uväznených po atentáte na izraelských športovcov počas olympiády v nemeckom Mníchove.

1998 – Vtedajší juhoafrický prezident Nelson Mandela v Pretórii prevzal dlho očakávanú záverečnú správu Komisie pre pravdu a zmierenie od jej predsedu arcibiskupa Desmonda Tutua. Komisia označila apartheid za zločin proti ľudskosti a uznala vládnucu stranu prezidenta Nelsona Mandelu – Africký národný kongres (ANC) – zodpovednú za priestupky proti ľudským právam. Zároveň vyzvala ANC a jeho spojencov, aby sa ospravedlnili za mučenie a zabíjanie svojich nepriateľov v exile.

2004 – Najvyšší predstavitelia 25 členských krajín Európskej únie (EÚ) podpísali v talianskom Ríme text historicky prvej európskej ústavnej zmluvy. Za Slovenskú republiku (SR) ho na základe splnomocnenia vtedajšieho prezidenta SR Ivana Gašparoviča podpísal vtedajší premiér SR Mikuláš Dzurinda a vtedajší minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Mali ju ratifikovať všetky členské štáty, no nestalo sa tak, lebo vo Francúzsku a Holandsku bola zmluva v referende odmietnutá.

2006 – Medzi 100 ľuďmi na palube lietadla, ktoré sa zrútilo neďaleko nigérijskej metropoly Abuja, sa nachádzal aj duchovný vodca nigérijských moslimov sultán Muhammad Maccido.

2008 – Pakistan postihlo zemetrasenie, v dôsledku ktorého zahynulo 215 ľudí.

2012 – Nemecký mediálny koncern Bertelsmann a britská spoločnosť Pearson oznámili dohodu o spojení svojich vydavateľstiev Random House a Penguin Books. Výsledkom kontraktu vzniklo najväčšie knižné vydavateľstvo na svete.

2017 – Brit Lewis Hamilton sa stal štvrtýkrát v kariére majstrom sveta v pretekoch Formuly 1. Definitívu pre pilota Mercedesu priniesla Veľká cena Mexika.

  • Britský boxer Anthony Joshua obhájil tituly šampióna ťažkej váhy organizácií WBA a IBF, keď zdolal Francúza Carlosa Takama technickým knokautom v desiatom kole.

Skladba dňa

1959 – Narodil sa Dušan Hergott, Svätý Jur, člen skupiny Senzus. Túto vokálno-inštrumentálnu formáciu založil v roku 1978 Pavol Peschl. Od roku 1989 až do úmrtia Dušana Hergotta v januári 2006 hrali v zložení Igor Fekete, Dušan Hergott a Pavol Peschl. Pôvodným zámerom bolo účinkovanie skupiny na zábavách a večierkoch. Od roku 1993 vystupujú aj na koncertoch. Ich repertoár je zameraný na ľudové piesne, populárne domáce aj zahraničné hity a evergreeny. V závere roka 1992 vydali prvý album Slovenská rodná dedina. Dnes majú na svojom konte štyri desiatky albumov a rôznych kompilácií. Dušan Hergott zomrel 16. januára 2006 vo veku 46 rokov. Na jeho miesto prišiel v roku 2006 do skupiny Robo Mrva.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM