Lucia Lauková Rôzne Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 204 rokmi navštívil hlavné mesto ruský cár Alexander I.

S dnešným dňom sa spája pranostika: Už je po Mitre, už valachom svitne. Meniny má Demeter. Prevažne polooblačno. Teploty 12 až 17 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 204 rokmi navštívil hlavné mesto ruský cár Alexander I.
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Demeter

Mužské meno Demeter má grécky pôvod a v preklade znamená „patriaci bohyni úrody Daméter“. Na Slovensku sa stretávame s týmto menom ojedinele. Nositeľov oslovujeme Demo, Demko, Demi a meniny majú 26. októbra.

Demeterovia sú muži, ktorí sa často uzatvárajú do svojho vnútorného sveta. Iných posudzujú s istou strohosťou a len málokedy sa pokúšajú vžiť do situácie iných. Ich správanie je nediplomatické a odmalička majú vlastnícke sklony. Sú ale svedomití študenti, ktorí inklinujú napríklad k štúdiu medicíny. V práci dosahujú pozoruhodné výsledky.

Sú životaschopní, chrániť by si mali pľúca a srdce.

Demeterov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú zelená, sivá a biela. Ochranné rastliny saturejka a valeriána, ochranné kamene zafír, citrín a sardonix.

Stalo sa doma

1814 – Bratislavu navštívil ruský cár Alexander I.

1864 – Otvorili v tom čase najväčšie nemocničné zariadenie v Uhorsku Krajinskú nemocnicu v Bratislave.

1939 – Za prezidenta vojnovej Slovenskej republiky (1939–1945) bol zvolený Jozef Tiso.

1970 – Do prevádzky spustili prvú časť televízneho strediska v bratislavskej Mlynskej doline.

2000 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) ratifikovala dokument o pristúpení Slovenskej republiky (SR) k Dohovoru o Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development).

2012 – Na trati Bratislava Vinohrady – Bratislava Hlavná stanica na 2. traťovej koľaji osobný vlak 2018 narazil zozadu do osobného vlaku 4618. Rušeň osobného vlaku 2018 sa následne vykoľajil. V dôsledku zrážky vlakov bolo zranených 23 osôb

Stalo sa vo svete

1905 – V ruskom Petrohrade vznikol prvý robotnícky soviet.

1909 – Japonský miestodržiteľ Hirobumi Itó sa stal obeťou atentátu. Japonská vláda využila jeho smrť ako zámienku na anexiu Kórey v auguste 1910.

1927 – Nemecký podnikateľ Gustav Schickedanz založil vo Fürthe zásielkový obchod Quelle.

1955 – Rakúsky parlament schválil spolkový zákon o trvalej neutralite Rakúska. O desať rokov neskôr vyhlásili tento deň za štátny sviatok Rakúskej republiky.

1955 – V ľudovom referende, ktoré sa konalo v južnom Vietname, väčšina obyvateľstva rozhodla o zosadení cisára Bao Daia. Premiér Ngo Dinh Diem hneď po oznámení výsledkov hlasovania vyhlásil v Saigone Republiku Južný Vietnam.

1962 – Aféra časopisu Der Spiegel: Polícia Spolkovej republiky Nemecko (SRN) zatkla šéfredaktorov Clausa Jacobiho, Johannesa K. Engela a vydavateľa Rudolfa Augsteina a obvinila ich z vlastizrady, lebo časopis uverejnil článok o vojenskom cvičení vojsk Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO).

1994 – Podpisom historickej mierovej zmluvy v oáze Ein Avrona normalizoval Izrael svoje vzťahy s Jordánskom. Zmluvu podpísali vtedajší jordánsky kráľ Husajn II. a vtedajší izraelský premiér Jicchak Rabin.

Skladba dňa

1967 – Keith Urban (rodený Keith Lionel Urban), Whangarei, Nový Zéland, country-popový spevák, skladateľ a gitarista. Keď mal sedem, presťahovali sa s rodičmi do Austrálie. V roku 1991 vydal debutový album s názvom Keith Urban. V roku 1992 odišiel do amerického Nashville. Tu začal spoluprácu s dvojicou Brooks & Dunn. V roku 1997 vytvoril country skupinu The Ranch. Vydal desať albumov, desiaty Graffiti U vyšiel v apríli 2018, deviaty Ripcord vydal v máji 2016. K diskografii patria aj štyri kompilačné albumy. V americkej country hitparáde mal devätnásť piesní, osem z nich sa dostalo na prvé miesto. Je druhýkrát ženatý, jeho druhou manželkou je známa austrálska herečka Nicole Kidman, vzali sa 25. júna 2006 v Sydney. Na svojom konte má štyri ceny Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM