Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 23 rokmi zasiahla fanúšikov Nirvany smrť Kurta Cobaina

"Apríl v daždi, máj v kvete", hovorí dnešná pranostika. Meniny má Miroslava. Oblačno, na mnohých miestach prehánky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 23 rokmi zasiahla fanúšikov Nirvany smrť Kurta Cobaina
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Miroslava

Ženské meno Miroslava má slovanský pôvod a znamená „mier slávi“.

Povahu Miroslavy lepšie pochopíme vtedy, keď sa pozrieme na ich totemové zviera veveričku, ktorá usilovne zbiera oriešky a odkladá si ich do zásoby. Tak ako veverička, aj nositeľky mena Miroslava potrebujú mať pocit istoty a zázemie.

Mirky sa rady realizujú v práci. Sú inteligentné a majú postreh. Ich kritické poznámky sú ostré, no nie zlomyseľné. Miroslavy dobre odolávajú únave. Ľahko ich môže postihnúť úraz najmä kostí. Neprospievajú im priveľmi korenené jedlá. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter.

Šťastné farby Mirky sú fialová a modrá. Ochranné rastliny žihľava, skalica a slez, ochranné kamene tyrkys a granát.

Stalo sa doma

1929 -Narodil sa v Badíne operný spevák (bas) ONDREJ MALACHOVSKÝ. Zomrel 3.4.2011

1848 – V Skalici začal Daniel Gabriel Lichard vydávať prvé slovenské hospodárske periodikum: Noviny pre hospodárstvo, remeslo a domáci život, ktoré však zanikli 27.9.1848. 1945 – Na slávnostnom zasadaní Slovenskej národnej rady (SNR) a vlády obnovenej ČSR v Košiciach bol prijatý Košický vládny program.

1959 – Prvýkrát vzlietol prototyp prvého čs. prúdového lietadla L-29 Delfín.

1993 – Začalo sa obchodovanie na Burze cenných papierov v Bratislave, ktorá vznikla 15. marca 1991.

2009 – Ústredná volebná komisia potvrdila výsledky prezidentských volieb. Staronovým prezidentom SR na najbližších päť rokov sa stal Ivan Gašparovič.

Stalo sa vo svete

1242 – Na Čudskom jazere porazil Alexander Nevský so svojou armádou vojsko rádu nemeckých rytierov, pričom tzv. ľadová bitka zastavila nápor nemeckých rytierov.

1614 – Vydala sa 14-ročná Pocahontas, dcéra náčelníka indiánskeho kmeňa Powhatan žijúceho vo Virgínii, za vlastníka tabakových plantáží Johna Rolfea. Sobášom sa skončila niekoľkoročná vojna kmeňa s osadníkmi, ktorí si založili mesto Jamestown ako prvé trvalé sídlo kolonistov z Anglicka na americkom kontinente.

1938 – V poľskom meste Dabrowa prepukli protižidovské pogromy.

1951 – Americký súd uložil trest smrti pre Juliusa a Ethel Rosenbergovcov za špionáž pre Sovietsky zväz a prezradenie tajomstva výroby atómovej bomby.

1955 Winston Churchill rezignoval na funkciu britského ministerského predsedu.

1998 – Na japonskom ostrove Awadži slávnostne otvorili najdlhší dopravný visutý most na svete – most Akaši-Kaikjo s rozpätím

1991 metrov. Most spája región okolo prístavného mesta Kóbe na hlavnom japonskom ostrove Honšú s malým náprotivným ostrovom Awadži.

Skladba dňa

5. apríla 1994 opustil tento svet Kurt Cobain. Americký hudobník vlastným menom Kurt Donald Cobain sa narodil 20. februára 1967, v Aberdeene. Kurt Cobain s kapelou Nirvana patrí k navjäčším osobnostiam 90. rokov 20. storočia. Po sebe zanechal dcérku Frances Bean, ktorú mal s manželkou a kontroverznou speváčkou Courtney Love, a tisíce fanúšikov, ktorí milovali jeho hudbu. Obrovský úspech mal album Nevermind, z ktorého sa predalo viac ako 10 miliónov kusov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM