Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 24 rokmi prežívalo Slovensko pád prvej Mečiarovej vlády

S dnešným dňom je spojená pranostika: Lepšie, keď ťa zima chveje, než marcové slnko hreje. Meniny má Matilda. Polooblačno až oblačno. Teploty 8 až 13 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 24 rokmi prežívalo Slovensko pád prvej Mečiarovej vlády
Zdroj: Facebook

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 10 až 13 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 8 až 12 stupňov C.

Meniny má Matilda

Ženské meno Matilda má nemecký pôvod a význam mena je „silná, udatná bojovníčka“. Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Tilda, Tilduška. Meniny oslavujú 14. marca.

Matildy sa vedia ovládať a čeliť chúlostivým situáciám ako skutočné „bojovníčky“. Od detstva sú ťažko usmerňovateľné. Majú vrodený cit pre diplomaciu, ktorý využívajú pri viacerých príležitostiach, vysokú inteligenciu a veľmi dobrú pamäť.

Keď ľúbia, dokážu nemožné. Ak pochybujú, všetko sa im zrúti. Matildy totiž nepoznajú strednú cestu. Aj keď sú vitálne, mali by si dávať pozor na zdravie, najmä na žalúdok. Neprospieva im ani nepravidelné stravovanie a prepracovanosť.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Obľúbená farba týchto žien je žltá, ochranná rastlina myší chvost, ochranný kameň opál.

Stalo sa doma

1850 – V Banskej Štiavnici vyšlo prvé číslo časopisu Cyrill a Method, v ktorom sa vydavateľ a redaktor Ján Palárik usiloval o zblíženie evanjelikov a katolíkov.

1939 – Po informácii Jozefa Tisa o jeho rozhovoroch v nemeckom Berlíne, slovenský snem, zvolaný na mimoriadne zasadnutie prezidentom Emilom Háchom, prijal demisiu vlády Karola Sidora a odhlasoval vyhlásenie samostatnej Slovenskej republiky tzv. Slovenský štát.

1968 – Bratislava sa de jure stala hlavným mestom Slovenskej republiky, ktorá bola súčasťou federácie – ČSSR.

1994 – Prezident SR Michal Kováč odvolal Vladimíra Mečiara z postu predsedu vlády SR.

2007 – Veronika Zuzulová vyhrala záverečný slalom Európskeho pohára v talianskom Madesimo/Campo­dolcino a stala sa celkovou víťazkou v tejto disciplíne.

2008 – Veronika Zuzulová obsadila vo finálovom slalome SP v talianskom Bormiu 2. miesto, čím si zabezpečila historickú 3. priečku v sezónnom hodnotení disciplíny.

Stalo sa vo svete

1794 – Američan Eli Whitney si nechal patentovať čistič bavlny.

1844 – Carlos Antonio López sa stal prvým konštitučným paraguajským prezidentom.

1964 – Dallaský súd odsúdil na trest smrti majiteľa nočného baru Jacka Leona Rubinsteina (známejšieho pod menom Jack Ruby) za vraždu Lee Harveyho Oswalda, ktorý bol považovaný za vraha amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Ruby však nebol popravený, zomrel vo väzení na rakovinu.

1990 – Michaila Gorbačova zvolili za prvého a zároveň aj posledného prezidenta ZSSR, rezignoval 25.2.1991 po neúspešnom puči odporcov reforiem. Keď Gorbačovova pozícia slabla a nastúpili nové politické sily vedené Borisom Jeľcinom, tie k 31.12.1991 u­rýchlili zánik ZSSR.

1991 – Po 16 rokoch strávených vo väzení prepustili šiestich Írov krivo obvinených z bombových útokov na hostince v Birminghame (tzv. Birminghamská šestka).

2002 – Predstavitelia bývalej Juhoslávie sa pod tlakom a za sprostredkovania EÚ dohodli na transformácii Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR) na nový štát s názvom Srbsko a Čierna Hora (SČH).

2005 – Čína schválila zákon umožňujúci jej napadnúť Taiwan, ak sa tento rozhodne uskutočniť kroky smerujúce k formálnej nezávislosti.

Skladba dňa

1981 – Katarína Knechtová, Prešov, speváčka, skladateľka, textárka, gitaristka aj klaviristka. Na ľudovej škole umenia sa učila hru na klavíri, spievala v súbore Prešovčatá. So spevom začínala so skupinou IMT Smile, do ktorej prišla v roku 1996. S ňou nahrala prvý album Klik-Klak. V auguste 1997 zo skupiny odišla a založila skupinu Peha. V septembri 1999 vydali prvý album s názvom Niečo sa chystá s hitmi Diaľkové ovládanie a V zaseknutom výťahu. Za rok 1999 získali ocenenie Objav roka. V marci 2001 vydali druhý album Krajinou, z neho je hit Hlava vinná, telo nevinné. Za rok 2001 dostala Katka cenu Aurel ako najlepšia speváčka. V roku 2003 vydala Peha tretí album Experiment s hitmi Naoko spím, Hypnotická a Slnečná krajina. Na jar 2004 bola Peha na koncertnom turné so skupinou Chinaski. V roku 2005 vydali štvrtý album Deň medzi nedeľou a pondelkom s hitmi Za tebou a Spomaľ. Jeho predaj prevýšil sumu 40 tisíc kusov. Tento album dostal dve ceny Aurel za rok 2005 ako pesnička roka a album roka, naviac Katka dostala Aurela ako najlepšia speváčka a Peha Aurela ako najlepšia skupina. Skladba Spomaľ viedla rebríček najhranejších skladieb v českých rádiách aj na Slovensku, a získala za rok 2006 cenu Aurel ako najlepšia skladba. V roku 2006 vychádza ich kompilácia Best Of. Katarína odišla zo skupiny v júli 2008, od tej doby je na sólovej dráhe. V ankete Slávik za roky 2006, 2007 a 2008 skončila na 2. mieste. V televíznej ankete OTO získala za rok 2006 aj 2007 cenu ako najlepšia speváčka. V decembri 2008 vydala debutový sólový album s názvom Zodiak, vo februári 2012 vydala druhý s názvom Tajomstvá. V ankete Slávik za rok 2009 získala tretie miesto, za rok 2010 bola piata, za rok 2011 opäť tretia, za rok 2012 na štvrtom mieste.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM