Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 277 korunovali v Bratislave za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu

Pranostika na dnes hovorí: "Horúce leto, studená zima." Meniny oslavuje Olívia a Tadeáš. Polooblačno až oblačno, na mnohých miestach prehánky. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 277 korunovali v Bratislave za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Olívia a Tadeáš

Ženské meno Olívia má latinský pôvod a význam mena je „pestovateľka olív“. Nositeľky tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Ola, Lívia.

Olívie sú fascinujúce, záhadné bytosti. Ide o extrovertky, vyjadrujú sa radšej skutkami ako slovami. Sú veľmi objektívne, „zdravo“ sebavedomé a pripútané k tomu, čo ich oslovuje.

Olívie rady študujú a inklinujú k rizikovým povolaniam. Ich pôvab je zreteľný a majú v sebe aj čosi nedefinovateľné. Ženy s týmto menom by si mali dopriať dostatok spánku.

Mužské meno Tadeáš má hebrejský pôvod a jeho význam je zrejme „šikovný“, „rozumný“ alebo „smelý“, „odvážny“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne. Oslovujeme ich Tado, Ted, Tadeáško.

Tadeášovia sú spravidla inteligentní ľudia, ktorí sa môžu opierať o nezvyčajne dobrú pamäť. Potrebujú motiváciu, od nej závisí ich schopnosť zápasiť s problémami.

Majú obdobia, keď len lenivo podriemkavajú a máločo ich dokáže prebudiť z letargie. Dochádza však aj k opačným situáciám, keď sú aktívni a je ťažké udržať ich v pokoji.

Stalo sa doma

1608 – Uhorský kráľ Rudolf II. sa zriekol uhorskej koruny v prospech svojho brata Mateja.

1741 – V bratislavskom Dóme svätého Martina korunovali za uhorskú kráľovnú Máriu Teréziu, najstaršiu dcéru kráľa Karola III.

1937 – V Košiciach bola zriadená Vysoká škola technická Dr. M. R. Štefánika. Do svojho terajšieho sídla v Bratislave sa škola presťahovala v roku 1939 už pod novým názvom Slovenská vysoká škola technická (SVŠT). Zákonom SNR s účinnosťou od 1. apríla 1991 prijala Slovenská vysoká škola technická súčasný názov Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave.

Stalo sa vo svete

1941 – Fínsko aktívne vstúpilo do vojny proti ZSSR.

1950 – Severná Kórea napadla Južnú Kóreu. Začala sa kórejská vojna.

1991 – Parlamenty Slovinska a Chorvátska vyhlásili zvrchovanosť a samostatnosť. Nasledovali zrážky medzi federálnou armádou a jednotkami slovinskej a chorvátskej domobrany.

2005 – Ultrakonzervatívny iránsky politik Mahmúd Ahmadínidžád zvíťazil v druhom kole iránskych prezidentských volieb, v ktorom porazil umierneného rivala ajatolláha Hašimího Rafsandžáního. Podľa konečných oficiálnych výsledkov získal 61,6 percenta hlasov, Rafsandžání 35,9 percenta. Zvyšné hlasy označili za neplatné.

2008 – Najvyšší súd USA zrušil štátny zákon, ktorý povoľoval popravy ľudí odsúdených za znásilnenie dieťaťa. Išlo o prvé rozhodnutie súdu za vyše 30 rokov súvisiace s otázkou, či môže byť popravou potrestaný aj iný zločin než vražda.

1876 – Uskutočnila sa známa bitka pri rieke Little Big Horn medzi indiánmi a americkými vojakmi. Indiánske kmene Siuxov a Čejenov porazili 7. jazdecký oddiel americkej armády z Fort Lincolnu vedený generálom Georgeom Armstrongom Custerom.

1938 – Inaugurovali za prvého prezidenta Írskej republiky vedca Douglasa Hyda.

Skladba dňa

2009 – Zomrel svetoznámy americký spevák a skladateľ Michael Jackson, ktorého album Thriller sa stal napredávanejším albumom na svete. Narodil sa 29.8.1958.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM