Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 50 rokmi v Bratislave uskutočnili prvú transplantáciu srdca v strednej Európe

Pranostika na dnes hovorí: "V júli prepelica volá žencov do poľa." Meniny oslavuje Lujza. Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky alebo búrky. Teploty 21 až 26 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 50 rokmi v Bratislave uskutočnili prvú transplantáciu srdca v strednej Európe
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Lujza

Ženské meno Lujza nie je veľmi rozšírené, má pôvod vo francúzštine, ale na územie dnešného Slovenska preniklo prostredníctvom nemčiny. Ide o ženskú podobu mena Ľudovít a označuje „slávneho bojovníka či bojovníčku“. Meniny oslavujú 9. júla.

Ich charakteristickou črtou je zmysel pre realitu. Lujzy nikdy nestavajú vzdušné zámky. Vždy musia mať pod sebou pevnú pôdu. Pred okolím sa často uzatvárajú do seba. Vtedy sa cítia sebaisto, nič ich nemôže ohroziť. Majú nezvyčajne silnú vôľu. Uvedomujú si, že ak chcú mať úspech, musia ho dosiahnuť vlastnými silami. A po úspechu naozaj túžia. Nejde im ani tak o ocenenie okolia, skôr o vlastný dobrý pocit z vykonanej práce. Ten ich ženie neustále vpred. Aj keď Lujzy nemajú v sebe prirodzenú zmyselnosť, ak niekoho milujú, vedia sa premeniť na očarujúcu bytosť.

Po zdravotnej stránke sú na tom väčšinou dobre, citlivejšie sú na prechladnutie.

Stalo sa doma

1968 – Na druhej chirurgickej klinike v Bratislave 30-členný lekársky tím pod vedením MUDr. Karola Šišku a MUDr. Ladislava Kuželu uskutočnil prvú transplantáciu srdca nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe a v poradí 24. na svete. Transplantované srdce síce začalo pracovať, ale po piatich hodinách pacientka zomrela. Ďalšia, úspešná transplantácia srdca sa na Slovensku uskutočnila až o 30 rokov.

2007 – Najmodernejší zákrok na zúžených krčných tepnách vykonali na 1. klinike rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach pomocou liečebnej metódy, odborne nazývanej karotický stenting.

2008 – Na ME v brokových zbraniach v Nikózii zvíťazila slovenská strelkyňa Danka Barteková v skeete žien nástrelom 99, ktorý bol novým finálovým svetovým rekordom.

2010 – Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval do funkcií ministrov novej vlády. Za členov novej exekutívy vymenoval po štyroch nominantoch SDKÚ-DS, SaS, troch za KDH a zatiaľ dvoch za Most-Híd. SDKÚ-DS obsadila Ivetou Radičovou premiérske kreslo, Ivan Mikloš sa stal ministrom financií, Mikuláš Dzurinda ministrom zahraničných veci, Eugen Jurzyca ministrom školstva a Lucia Žitňanská ministerkou spravodlivosti. Ministrom hospodárstva sa stal Juraj Miškov (SaS), ministrom práce a sociálnych vecí sa stal Jozef Mihál (SaS), post ministra kultúry obsadil Daniel Krajcer (SaS) a ministrom obrany sa stal Ľubomír Galko (SaS). Predseda KDH Ján Figeľ obsadil kreslo ministra dopravy, Daniel Lipšic z KDH kreslo ministra vnútra a Ivan Uhliarik z KDH sa stal ministrom zdravotníctva. Vicepremiérom pre menšiny za Most-Híd sa stal Rudolf Chmel a na čelo ministerstva pôdohospodárstva sa postavil Zsolt Simon (Most-Híd).

Stalo sa vo svete

1357 – Bol slávnostne položený základný kameň Karlovho mosta v Prahe.

1609 – Rudolf II. vydal Majestát zaručujúci náboženskú slobodu v Čechách.

1886 – Američan Charles Hall si nechal patentovať spôsob výroby hliníka elektrolýzou oxidu hlinitého rozpusteného v roztavenom kryolite sodnom. Hliník sa principiálne tou istou technológiou vyrába dodnes.

1900 – Britský parlament prijal zákon o Austrálskom zväze (Commonwealth of Australia Act), ktorého členmi sa stali Nový Južný Wales, Viktória, Južná Austrália, Queensland a Západná Austrália.

1922 – Americký plavec a neskoršie filmový herec (Tarzan) Johnny Weissmuller zaplával 100 metrov ako prvý muž pod jednu minútu za 58,6 sekúnd.

1978 – Japonský vlak pohybujúci sa na magnetickom vankúši dosiahol v skúšobnej jazde rýchlosť 290 kilometrov za hodinu, čím vytvoril rýchlostný rekord v tejto kategórii.

2001 – Čílsky súd uznal, že bývalý diktátor tejto krajiny Augusto Pinochet nebol pri mentálnom zdraví do takej miery, aby s ním mohol byť vedený súdny proces týkajúci sa politických čistiek počas jeho vlády.

2002 – Vznikla Africká únia, ktorá bola založená v Etiópii v Addis Ababe a jej prvým predsedom sa stal juhoafrický prezident Thabo Mbeki. Africká únia vznikla spojením Afrického ekonomického spoločenstva a Organizácie africkej jednoty.

2005 – Českí archeológovia po prvý raz verejnosti predstavili, čo skrýva Stará kráľovská hrobka v podzemí Katedrály sv. Víta na Pražskom hrade.

2006 – Na letisku v Irkutsku na Sibíri nezvládol pilot lietadla pristávací manéver a stroj, ktorý riadil, začal horieť. Pri nešťastí zahynulo 150 ľudí, 50 cestujúcich prežilo.

2008 – Prvá dáma Francúzska Carla Bruniová-Sarkozyová dala na internet bezplatne k dispozícii svoj nový hudobný album. Záujemcovia si tak CD mohli vypočuť ešte pred jeho oficiálnym uvedením 11. júla. Bývalá supermodelka spieva o svojej láske k prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu.

2011 – Južný Sudán sa odtrhol od Sudánu, na čo ho oprávňovali výsledky referenda o nezávislosti, konaného v januári 2011.

Skladba dňa

1946 – Bon Scott (rodený Ronald Belford Scott), Kirriemuir, Škótsko, spevák austrálskej hard-rockovej skupiny AC/DC. V roku 1952 sa s rodinou prisťahovali do Austrálie. Formáciu AC/DC založili bratia Youngovci v austrálskom Sydney v novembri 1973. Dodnes sú výrazne koncertnou skupinou, imídž bezočivých školákov, ku ktorému patria aj krátke nohavice, si zachovali od svojho začiatku. Vo februári 1975 vydali debutový austrálsky album High Voltage. V roku 1976 sa skupina presídlila do Anglicka a v júni realizovali prvé turné, o rok neskôr aj v Spojených štátoch. Na svojom konte majú dnes pätnásť štúdiových albumov, úspešné boli Highway To Hell z júla 1979 a hlavne Back In Black z júla 1980, ktorý sa v rebríčku dostal na prvé miesto. V októbri 2008 vydali v poradí pätnásty štúdiový album Black Ice, ktorý sa dostal na čelo rebríčkov v desiatich krajinách Európy vrátane Anglicka. V anglickej singlovej hitparáde mali dvanásť skladieb, hitmi boli Rock and Roll Ain't Noise Pollution, Let's Get It Up a For Those About To Rock. V apríli 2010 vyšiel soundtrack z filmu Iron Man 2, v ktorom boli použité piesne skupiny AC/DC. Bon Scott zomrel 19. februára 1980 v Londýne vo veku 33 rokov (otrava alkoholom).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM