Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 602 rokmi upálili majstra Jana Husa

Pranostika na dnes hovorí: "V júli do košele obleč sa, v decembri po uši odej sa." Meniny oslavuje Patrik a Patrícia. Slnečno a ojedinele búrky. Teploty 25 až 30 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 602 rokmi upálili majstra Jana Husa
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Patrik a Patrícia

Mužské meno Patrik má latinský pôvod a jeho význam je „urodzený“, „patricijský“. Nositeľov tohto častého a populárneho mena oslovujeme Paťo, Paťko.

Patrikovia sa tvrdohlavo spoliehajú na svoje sily a len málokedy si dajú poradiť. Sú elegantní a záleží im na tom, aby druhí ocenili ich výzor. Zvyčajne zvažujú problém zo všetkých možných uhlov pohľadu, opäť všetko premyslia a až potom konajú. Patrikovia by si mali dávať pozor najmä na preceňovanie svojich síl. Mohlo by to byť nebezpečné.

Meno Patrícia je ženskou podobou mena Patrik. Nositeľky tohto bežne zaužívaného mena oslovujeme Paťa, Paťka, Paťuška. V určitých obdobiach sú Paťky prítulnejšie ako mačiatko. Ak sa odviažu, sú vrtošivé a neovládateľné. Sú tiež priateľské a zábavné. Paťky majú pevnú vôľu. Vedia si sadnúť za stôl a nevstať od neho, kým nie je práca dokončená. V takých chvíľach vidia pred sebou len svoj cieľ a všetko ostatné ide bokom.

Zdravie majú nestále. Keď sú veselé, zdravie im slúži, keď sa utápajú v zachmúrenosti, sú náchylné na ochorenia, najmä na respiračné.

Stalo sa doma

1311 – Pápežský legát Gentile exkomunikoval oligarchu, pána západného a stredného Slovenska Matúša Čáka. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako Matúš zaútočil na Budín.

2008 – Horolezec Peter Hámor vystúpil spolu s Poliakom Piotrom Morawským na Gašerbrum II (8035 m).

2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o vzniku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) so sídlom v Pezinku.

2010 – Koaličnú dohodu o vzniku novej vlády SR podpísali v Primaciálnom paláci predsedovia strán SDKÚ-DS, SAS, KDH a Mosta-Híd Mikuláš Dzurinda, Richard Sulík, Ján Figeľ a Béla Bugár. Svoj podpis pripojila aj neskoršia premiérka SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Stalo sa vo svete

1809 – Pápeža Pia VII. na príkaz Napoleona I. Bonaparta uniesli v noci z 5. na 6. júla francúzski vojaci. Následne ho Napoleon poslal do vyhnanstva v Grenobli. Pápežský štát pripojil priamo k Francúzsku a Rím vyhlásil za ríšske mesto.

1854 – V USA založili Republikánsku stranu.

1885 – Louis Pasteur úspešne otestoval svoju vakcínu proti besnote.

1957 – Athea Gibsonová sa stala prvou víťazkou čiernej pleti v tenisovom turnaji vo Wimbledone.

1988 – Pri dovtedy najväčšej katastrofe od začiatku ťažby ropy v Severnom mori zahynulo 167 ľudí. Nehoda sa stala 190 km od škótskeho pobrežia na ropnej plošine Piper Alpha.

Skladba dňa

1971 – zomrel Louis Armstrong (*4. augusta 1901, New Orleans), kráľ trúbky a jedna z najvýznamnejších jazzových osobností. Hrať na trúbku a čítať noty sa naučil už ako dieťa v jednej polepšovni. Ako 18-ročný nastupuje ako hráč na trúbku do orchestra trombonistu Kida Oryho.

Louis Armstrong si počas celého 50-ročného pôsobenia dokázal udržať výnimočnú pozornosť publika. Počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Jeho najväčším popovým hitom bola skladba What A Wonderful World, ktorá v marci 1968 viedla anglický rebríček. Zomrel v New Yorku 6. júla 1971 vo veku necelých 70 rokov

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM