Lucia Lauková Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 80 rokmi bol zvolený za prezidenta Československa Emil Hácha

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Keď svätý Ondrej na plot mráz posadí, nemusíme sa báť povodní. Meniny majú Ondrej a Andrej. Prevažne polooblačno, ojedinele hmla. Teploty -3 až 2 stupne C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 80 rokmi bol zvolený za prezidenta Československa Emil Hácha
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné –1 až 2 stupne C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné –3 až 1 stupeň C.

Meniny majú Ondrej a Andrej

Mužské mená Ondrej a Andrej majú grécky pôvod a v preklade znamenajú „statný“, „mužný“ „odvážny“. Krstné mená Ondrej, Andrej patria na slovenskom území medzi zaužívané.

Ondrejovia aj Andrejovia, ktorí oslavujú meniny 30. novembra, sa zdajú byť trochu leniví. Lenže oni vyčkávajú na vhodnú chvíľu, keď budú môcť konať. Keď sa už do niečoho pustia, rýchlo dosiahnu úspech. Milujú nezávislosť a pohodlie.

Títo roztržití a inteligentní chlapci radi chodia poza školu, najmä ak sa im znepáči nejaký profesor. Inak ich láka technika, inklinujú aj k umeniu.

Ondrejovia, Andrejovia sú citovo založení ľudia. Túžia, aby ich mali radi a aby im to aj dokazovali. Nemajú radi samotu, preto často chodia na večierky. Nositelia týchto mien majú šťastie naklonené na svoju stranu, zázračne im takmer všetko vychádza.

Ak je všetko dobre, vtedy im zdravie slúži, ak sa utápajú v zachmúrenosti, mávajú zdravotné problémy. Mali by sa vyhýbať prievanu.

Obľúbená farba týchto mužov je červená a biela, ochranný kameň achát.

Stalo sa doma

1776 – V Bratislave vysvätili Veľký evanjelický kostol na Panenskej ulici s kapacitou 2000 veriacich, ktorý bol postavený podľa návrhu Mateja Walcha a vyznačuje sa výbornou akustikou.

1855 – Otvorili v Bratislave novú budovu evanjelického lý­cea.

1938 – Za nového československého prezidenta bol zvolený Emil Hácha. Prezidentom Československej republiky (ČSR) bol do roku 1939. Potom bol od roku 1939 do roku 1945 štátny prezident Protektorátu Čechy a Morava.

1946 – Premiérou hry Skrotenie zlej ženy od Williama Shakespeara otvorili bratislavské divadlo Nová scéna v priestoroch vtedajšieho kina Alfa.

1989 – Predsedom Slovenskej národnej rady (SNR) sa po abdikácii Viliama Šalgoviča stal Rudolf Schuster.

1991 – Po vyše 40-ročnej nútenej prestávke bola obnovená činnosť Evanjelickej diakonie Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

2010 – Prvú verejnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily na Slovensku uviedla v Košiciach do prevádzky Východoslovenská energetika (VSE).

Stalo sa vo svete

1700 – Švédske vojská zaútočili na ruské vojsko, ktoré obliehalo mesto Narva a porazili ho.

1731 – Čínsky Peking postihlo zemetrasenie, pri ktorom zahynulo okolo 100.000 ľudí.

1872 – V Británii sa odohralo medzi Škótskom a Anglickom prvé medzištátne futbalové stretnutie podľa schválených pravidiel, ktoré sa podobajú na dnešné. Futbalové stretnutie sa skončilo nerozhodne 0:0. Zápas sa odohral na ihrisku West of Scotland Cricket v škótskom Glasgowe.

1936 – V Spojenom kráľovstve zhorel do tla londýnsky Krištáľový palác postavený pre prvú Svetovú výstavu v roku 1851.

1939 – Vypukol ozbrojený konflikt (tzv. Zimná vojna) medzi Fínskom a Zväzom sovietskych socialistických republík (ZSSR). Vojna skončila prímerím 13. marca 1940.

1967 – Z Adenu odišlo posledných 900 britských vojakov, čím sa skončilo 128-ročné panstvo Spojeného kráľovstva v Jemene.

1995 – Demokrat, 42. prezident USA (1993–2001) Bill Clinton ako prvý americký prezident navštívil Severné Írsko.

1996 – V Sierra Leone sa podpísaním mierovej dohody medzi vládou a vzbúrencami skončila približne šesť rokov trvajúca občianska vojna.

Skladba dňa

1968 – Des'ree (rodená Desirée Annette Weeks), Londýn, pop-soulová speváčka. Jej rodičia pochádzajú z Karibiku. V roku 1991 mala v hitparáde prvú skladbu Feel So High, úspešná však bola až v reedícii o rok neskôr. Na svojom konte má päť albumov, ten piaty Dream Soldier vyšiel v marci 2003. Najúspeš­nejším z nich bol v poradí tretí I Ain't Movin', ktorý vydala v júli 1994. V singlovej hitparáde mala osem skladieb, hitmi boli piesne You Gotta Be (1995), Kissing You (1997) a Life (1998). Dnes oslávi 50. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM